Meggyes-mascarponés torta – Öt perc alatt összedobható!

Régóta volt már ilyen finom meglepetésben részem, mint ez az öt perc alatt összedobható meggyes-mascarponés torta, ami egy régi receptem variációjaként született. Könnyű, finom piskóta, aminek egyszerre van sajttorta és gyümölcsös jellege is. Mi most meggyel készítettük, de más gyümölccsel, például a szezon nagy kedvencével, őszibarackkal is szuper választás.
Hétvégén születésnap lesz a családban, ám mivel a jeles esemény a hét közepére esett, meglátogattuk az ünnepeltet aznap is. Mivel nagy a család, szerettünk volna egy kis süteménnyel kedveskedni. A kedvenc keverős receptemre esett a választás, mivel ez egy finom és gyorsan elkészíthető joghurtos sütemény, amit mindenki szeret. Azonban sem joghurt sem tejföl nem volt a hűtőben, így végül egy kis csomag, régóta sorsára váró mascarponéval készítettük el a jól bevált receptet, itt-ott igazítva a hozzávalókon.
https://vasarnap.hu/2022/07/02/igazi-meguszos-muffin-amihez-meg-bogre-sem-kell/
A mascarpone egy nagyon finom, tejszínes, zsírban gazdag tejtermék, így aztán vigyázni kell, hogy ami belőle készül, könnyű (és ne zsírban tocsogó) tészta legyen. Ezért is volt hatalmas meglepetés, amikor kiderült, hogy az eredmény mennyeire sikerült. Mire észbe kaptam, egyetlen árva szelet maradt a tortából, amit még az utolsó pillanatban le tudtam fotózni.
Így született meg a sajttorta és a piskóta szerelemgyereke, amit tényleg öt perc ráfordítással ki tudunk keverni:
Hozzávalók:
3 nagy tojás
csipet só
150 g cukor
1 cs vaníliás cukor
250 g mascarpone
100 ml olaj
250 g liszt
fél csomag sütőpor
1 üveg meggybefőtt (ez lehet fél kg bármilyen más gyümölcs is: barack, cseresznye, körte, de akár áfonya, málna vagy szeder is)
https://vasarnap.hu/2024/08/25/kortes-muffin-recept-mandula-ot-perc-alatt/
Elkészítése:
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra, és béleljünk ki egy kis tepsit vagy tortaformát (22 cm átmérőjű) sütőpapírral.
A hozzávalókat a felsorolás sorrendjében adagoljuk: először habverővel szépen kiverjük a tojásokat és a sót, majd belekanalazzuk a cukrokat, és ezt is alaposan elkeverjük. Ezt követően jöhet a mascarpone, amit szintén apránként teszünk hozzá, és csomómentesre keverünk. A sütőport keverjük el a liszttel, majd felváltva adagoljuk a keverékhez a lisztet és az olajat. Egy jó sűrű, de még habos krémet kell kapnunk.
Ha elkészült a krém, egyszerűen öntsük a formába, és potyogtassuk a tetejére a gyümölcsöt, majd kicsit nyomkodjuk bele a tésztába, mert különben a tetején marad és nagyon megsül. Végül toljuk a forró sütőbe 40 percre. Mielőtt kivennénk, tűpróbával ellenőrizzük, jól átsült-e a sütemény. Várjuk meg, amíg langyosra hűl, ezt követően szeleteljük és tálaljuk. Szépen mutat rajta, ha megszórjuk egy kis porcukorral.
Jó étvágyat hozzá!
Raj-Czefernek Léna
Vezetőkép: Raj-Czefernek Léna