Megtévesztő besorolással megy az LMBTQ-propaganda rajzfilm a magyar mozikban

A szülőket megtéveszti a korhatár-besorolás, pedig a rajzfilm nem gyerekbarát.

iskola
2022. december 14. Családháló

Karácsony környékén az átlagosnál több család megy moziba. Éppen ezért különösen veszélyes és felháborító, hogy a Disney legújabb, magyar mozikban is futó Fura világ című rajzfilmje tartalmát tekintve megtévesztő besorolást kapott hazánkban. Az LMBTQ-propagandát, homoszexuális szerelmi jelenetet tartalmazó mese 12-es karikát kapott, de van olyan moziajánló oldal, ahol 6 éven felülieknek már ajánlják a filmet.

Petíciót indított a CitizenGO az egyik, jelenleg is a mozikban futó mese miatt. A tájékoztató szerint a Walt Disney Animation Studios vadonatúj akció-kalandfilmje egy feltérképezetlen és veszedelmekkel teli földre kalauzol el, ahol fantasztikus lények várják a legendás Clade felfedezőcsaládot. A köztük dúló ellentétek azonban veszélyeztetik legújabb és eddigi legfontosabb küldetésüket…

Igen ám, csakhogy a mese elég didaktikusra sikerült, ami az érzékenyítést illeti:

a történet nem is olyan burkolt LMBTQ-propagandát, homoszexuális szerelmi jelenetet tartalmaz, ezúttal két tinédzser fiú között. Ráadásul a korhatár-besorolás szerint sem tudjuk kiszűrni ezt a tartalmat.

Megkerestük a kérdéssel kapcsolatban Schittl Esztert, a CitizenGO kampányigazgatóját, aki elmondta, hogy 12-es karikát kapott hivatalosan a film. Ha azonban rákeres valaki az interneten az alkotásra, akkor azt találhatja, hogy például a port.hu-n jelenleg is 6-os karika szerepel a mozi neve mellett.

Ugyanakkor, mivel a mesében két tinédzser fiú közötti homoszexuális jelenetet ábrázolnak, 18-as besorolást kellene adni neki, hiszen a magyar jogszabályok szerint tilos tizennyolc éven aluliak számára olyan tartalmat elérhetővé tenni, amely a homoszexualitást népszerűsíti, jeleníti meg.

A Fura világ című film besorolása ezért nem felel meg a hatályos magyar jogszabályoknak, nem tájékoztatja megfelelően és lelkiismeretesen azokat a szülőket, akik meg szeretnék óvni gyermekeik ártatlanságát az LMBTQ-propagandától, így nem védi a gyermekeket sem a káros tartalomtól – áll a CitizenGO petíciójában, amelyet most mi is aláírhatunk ha nem szeretnénk, hogy gyermekeinket és szülőtársainkat megtévesztő tartalmak  jelenjenek meg – immáron a magyar mozikban is.

A címlapkép forrása: CitizenGO