Mese a koronavírusról

Minden, amit érdemes tudni, és amire gyermekeink esetleg nem mernek rákérdezni.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
koronavírus
2020. április 24. Czefernek Léna

Fotó: Pixabay

Hiánypótló mesét lapozgathatnak ezentúl gyermekeink. A Pagony kiadó gondozásában megjelent, a koronavírusról szóló ingyenes ismeretterjesztő kiadványt bárki letöltheti és szabadon terjesztheti, sőt, erre buzdítanak is a készítők, hogy minél több gyerekhez eljussanak a benne szereplő fontos információk.

A koronavírus megjelenése óta gyermekeink félszavakból tájékozódhatnak a járványról. Tudják, hogy nem mehetnek iskolába, óvodába és azzal is tisztában vannak, hogy veszélyes kimenni a lakásból, játszóterezni, találkozni a nagymamával vagy a barátokkal. A kisebbek – szerencsésebb esetben megállnak ennél az információmennyiségnél, esetleg tudják, hogy most fontos még jobban odafigyelni a kézmosásra. A kevésbé szerencsések viszont egy-egy felnőttektől elkapott félmondattal gyürkőzhetnek hetek óta, esetleg a híradóból hallott információk is megijeszthették őket.

Éppen ezért nagyon fontos az a most napvilágot látott kiadvány, amely Magyarországon a Pagony kiadó gondozásában jelent meg néhány nappal ezelőtt. A könyvet Axel Scheffler, a Pipp és Polli sorozat szerzője és Julia Donaldson könyveinek állandó illusztrátora jegyzi. A gyermekeknek szóló ismeretterjesztő könyv ingyenesen elérhető, letölthető és terjeszthető bárki számára. A kezdeményezés azért is egyedülálló, mert eddig sok szülő Jeanne Bendict Kellemes kanyarót! című művének segítségével próbálta játékos módon megértetni gyermekével azt, hogy milyen veszélyek leselkednek most rájuk.

Ám a mostani kötet végre valóban rólunk, hozzánk, a jelen helyzetnek szól, és minden olyan információt tartalmaz, amely ebben a pillanatban elérhető számunkra a koronavírussal kapcsolatban. A könyv mégsem lehangoló vagy didaktikus, kedves rajzokkal és a gyerekeket megszólító, barátkozó hangnemben szól a legkisebbekhez. Mindeközben elsorolja az általuk megérthető és felfogható információkat, megtanítva például a kézmosás és a távolságtartás fontosságát. Nem csak arra ad választ, mi is az a koronavírus, vagy hogy van-e ellene gyógyszer, de azzal is foglalkozik, miért viselkednek a gyerekek körül furcsán az emberek, néha a saját szüleik is…

A kedves illusztrációk abban is segítenek, hogy a gyerekek valóban meseként fogják fel, és akár újra és újra kérjék a történet felolvasását, ami így segít eloszlatni olyan bennük élő félreértéseket, amelyekről esetleg nem is tudunk. Arra is biztatja a kicsiket, hogy ha valamit nem értenek, akkor azt bátran kérdezzék meg szüleiktől, sőt, bónuszként tartalmaz egy felsorolást arról, hova fordulhatunk, ha kérdésünk, lelki problémánk támad a járvány idején.

„A könyv elkészítésében Axel Scheffler orvosokkal, tanárokkal, pszichológusokkal dolgozott együtt, így nem kell aggódnunk: a tartalom pontos, hiteles, éppen a 4-10 éves gyerekek számára való” – írja a kiadó a könyvről készült leírásban. Végezetül arra biztatnak mindenkit, hogy osszák meg a kiadványt bátran és bárhol: közösségi oldalakon, levél vagy poszt formájában, hogy minél több gyermekhez eljuthasson s minél több családnak szolgáljon segítségül a járvány idején.