Nagy Anna: Számíthatnak ránk az egyszülős családok!

Budán nyílt meg a második Egyszülős Központ.

iskola
2022. április 26. Családháló
– Hivatalosan mely családok számítanak egyszülős családnak?

– Ezek a családok sokféle okból kerültek ebbe a helyzetbe. Ilyen okok például a válás, az egyik szülő elhalálozása, vagy akár az olyan örökbefogadás, ahol eleve egy személy vállalja az örökbefogadott nevelését. Minden tizedik kisbaba úgy születik meg, hogy nincs apukája. Ők életük első percétől fogva egyszülős családban élnek. A legtöbben egyetértünk abban, hogy ez az állapot nem könnyű, de a legkeményebben azok érzik ezt, akik benne élnek.

A leginkább érintettek, vagyis a körülbelül félmillió gyermek közül egyik sem akarja ezt az életformát választani, ez sokszor nem egy döntés, és soha nem értékrend kérdése, hanem legtöbbször egy olyan helyzet, amiből nincs számukra kiút.

A mi felelősségünk is, hogy ők megkapják-e mindazt a segítséget, ami ebben a helyzetben teljes értékű életet tud nekik biztosítani. Ezen múlhat nagymértékben, hogy felnőtt korukban ők milyen életet biztosítanak majd a saját gyermekeiknek.

– Az idei évtől két új törvény is életbe lépett, amely az egyszülős családok támogatásában több évtizedes hiányt pótol.

– Az egyik kormányzati döntés következtében az árvaellátás minimális havonkénti összege a korábbinak a kétszeresére emelkedett. Ez azt jelenti, hogy mostantól minden árvasági ellátásban részesülő gyermek havonta minimum ötvenezer forintot kap. Az árvasági ellátás mértéke az elhunyt szülő halálakor fennálló nyugdíj jogosultságának függvényében alakul. Ennek a minimális összege a tavalyi év végéig valamivel több, mint huszonnégyezer forint volt, ez emelkedett most több, mint a duplájára. Egy kétgyermekes család esetében, ahol a gyermekek a minimális összegre jogosultak, ez havonta összesen ötvenezer forint plusz juttatást jelent, ami már érezhető, komoly többlet.

– A másik nagy változás a tartásdíjakhoz kapcsolódik.

– Ez nagyon sok egyszülős család esetében kínos téma. A gyerekeknek körülbelül egynegyede egyszerűen nem kapja meg azt a támogatást, amit a bíróság számára megítélt. Józan ésszel végiggondolva az ember azt feltételezi, hogy a saját gyermekéről mindenki gondoskodik bírósági döntés nélkül is, hiszen szeretjük a gyermekeinket, és felelősek vagyunk értük. Sajnos, ez sok esetben nem ilyen egyértelmű, vannak szülők, akik a bírósági döntés ellenére sem teszik ezt. Az arány elég ijesztő: körülbelül kilencvenezer gyermek él úgy, hogy az egyik szülő elfeledkezik róla hónapról hónapra, néha évekre, sőt, van aki soha nem kapja meg a tartásdíjat. Az elmaradt juttatás „behajtása” eddig a gyermeket nevelő szülő dolga volt. Neki kellett végigjárnia a bíróságot, a végrehajtót, a rendőrséget, és egy, akár többéves procedúra után sem volt biztos, hogy végül az elmaradt összeghez utólag hozzájuthatott.

Ehhez képest nagyon nagy változás, hogy az idei évtől a nem fizető szülő helyére belép az állam.

Amennyiben egy gyermek három hónapig nem kapja meg a neki járó tartásdíjat, és annak behajthatatlansága igazolva van, akkor az állam megelőlegezi a tartásdíjat havi ötvenezer-kétszáz forintig, és az állam hajtja be később a nem fizető szülőn az elmaradt összeget.

– A pesti székhelyű Üllői úti központ mellett már Budán, a Déli pályaudvar közelében is várják az itt élő, illetve az agglomerációból ingázó egyszülős családokat, szülő és gyermek számára számtalan ingyenes szolgáltatással.

– Kezdettől fogva hálózatban gondolkoztunk. Azt akartuk, hogy az Üllői úti központ az első legyen, és nem az egyetlen. Most tavasszal pedig megnyílt az új helyszínünk, amely az elsőhöz hasonlóan szép, régi építésű épületben van a Magyar jakobinusok terén. Azt szeretnénk, hogy aki bejön hozzánk, az rögtön otthon érezze magát Ezt a célt szolgálja majd a terveink szerint hamarosan megnyíló kávézó-közösségi terünk is, ahol a nem egyszülős családokat is szívesen látjuk.

– A Budai Egyszülős Központban ugyanazok a szolgáltatások elérhetők, mint Pesten?

– Természetesen vannak átfedések a két központ programjai között, de az a dolgunk, hogy Budán a helyi viszonyoknak megfelelően felmerülő problémákra reagáljunk. Végeztünk közvélemény-kutatást, és ennek fényében az adott környéken élők igényeihez igazodva alakítjuk ki az új központunk szolgáltatásait. A fő cél, hogy minél nagyobb körben elérjük azokat a családokat, amelyeknek szükségük van a segítségünkre. A Déli pályaudvar közelsége segíthet abban, hogy az agglomerációból és a fővárosközeli településekről is elérjenek bennünket vasúton. A lényeg az, hogy Pesten és Budán is számíthatnak ránk az egyszülős családok.

– Ki és milyen szolgáltatásokat vehet igénybe Pesten, illetve Budán?

– Egyedülálló szülőként, Egyszülős Kártyával ingyenesen igénybe vehető gyakorlati segítséget, rendszeres programokat kínálunk mind Pesten, mind Budán. A főváros mellett egyébként országszerte és a határon túl is működnek az Egyszülős Klubjaink, a helyiek számára elérhető hasonló szolgáltatásokkal.

A két budapesti központban lehetőség van különböző szakemberek – coachok, pszichológusok, trénerek – vezette csoportokba járni, ahogyan jogi és munkaügyi témákban is kompetens segítséget adunk.  

A gyermekeket délutánonként korrepetálásokkal segítjük, melynek segítségével a tanulást nem mint kötelezettséget, hanem mint élményt élhetik meg. Nyáron napközis táborokat tartunk, és egyhetes nyaralást biztosítunk szimbolikus összegért az egyszülős családoknak.

Elérhetőség

Egyszülős Központ Pest

1085 Budapest, Üllői út 30.

Nyitva: Hétfő–péntek 10:00–19:00

Egyszülős Központ Buda

1122 Magyar Jakobinusok tere 1.

Nyitva: Hétfő–péntek 10:00–16:30

További információk a központ honlapján érhetők el.

Telefon:  +36/70/387-6942, e-mail: egyszulo@egyszulo.hu

 

A címlapképen a Budai Egyszülős Központ megnyitója látható. Forrás: Egyszülős Központ