„Nagyon fontos, hogy egy hölgy milyen lelkülettel áll hozzá a gyermekvállaláshoz”

„Meddő párok megsegítése és a prevenció lehetőségei" címen tartott tudományos konferenciát az Apor Vilmos Főiskola.

iskola
2022. december 05. Családháló

„Meddő párok megsegítése és a prevenció lehetőségei” címen tartott tudományos konferenciát az Apor Vilmos Főiskola.  Az Anna­–Joachim program célja, hogy a meddőséggel küzdő házaspárok számára átfogó és intenzív, az egyházi tanítással is harmonizáló szakmai segítséget nyújtson a gyermekáldás bekövetkezése és az örökbefogadó-szülői hivatásra való felkészülés érdekében.

A program első három évének tapasztalatai azt mutatták, hogy a reproduktív zavarok, azon belül a nehezített fogantatás olyan téma, amelynek kapcsán érdemes a különböző tudományterületek kutatócsoportjaiban és intézményeiben összegyűlt ismereteket egymással megosztani, valamint a gyakorlatban dolgozó szakemberek (pszichológusok és lelkigondozók) tapasztalatait ehhez hozzáilleszteni.

A konferencián Nyéky Kálmán atya kiemelte, örökbe fogadni azt jelenti, hogy családot adunk valakinek. És ez olyan cselekedet, amellyel egy férfi és egy nő Isten szeretetének közvetítőjévé válik.

Isten hajtó erején keresztül azt mondja még, hogy ha anyád elfelejt is, én sosem felejtelek el. 

Szigeti F. Judit visszaemlékezett arra az időszakra, amikor még úgy tudtuk, hogy a gondolat mindenható a gyermekáldás szempontjából is. Az 1940-es, ’50-es évek pszichoanalitikus hagyományain nyugszik ez a gondolat.

Eleinte minden más megközelítésben, később pedig csak az idiopathiás, tehát az orvosilag megmagyarázhatatlan meddőségek esetén gondolták azt a kutatók, hogy lelki okokra vezethető vissza. Például félelmekre, ambivalenciára. Úgy vélték ezek a gondolkodók, hogy a meddőség egyfajta védekező mechanizmus lehet azoknál, akiknek az anyaság-állapottal problémájuk van lelkileg

– emelte ki.

M. Dulácska Csilla több mint 15 éve foglalkozik a termékenység témájával. Első menstruációra készít fel lányokat és anyukájukat, valamint jegyeseknek és fiatal házasoknak ad termékenységtudatos fogamzás- és szabályozási útmutatót, illetve meddőséggel küzdő nőknek tanít cikluskövetést.

Sipos Miklós szerint nagyon fontos, hogy egy hölgy milyen lelkülettel áll hozzá a gyermekvállaláshoz.

Mindenképpen egy díszletet látunk a meddőséggel terhelt pácienseknél, pároknál, csalódottságot, veszteséget, vagy akár annak a talán végleges, rettegett jövőképét, hogy sosem lehet gyermekük, sosem válhatnak komplett családdá. A meddőség önmagában is képes frusztrációt, dühöt, szégyenérzetet, kontrollvesztést, önértékelési zavart, vagy akár identitási válságot is okozni

– hangsúlyozta. 

A címlapkép: Szennyes Krisztián/Vasarnap.hu