Náthából halláscsökkenés? Ezért gyakori, hogy tél végén rosszabbul hallanak a gyerekek

Nagyon fontos, hogy időben felismerjék és kezeljék a problémát!

iskola
2023. február 24. Családháló

A tavasz közeledtével épp csak kezdenénk fellélegezni, hiszen véget ér a gyakori légúti betegségek, megfázások időszaka. Ekkor mégis gyanakodni kezdünk, hogy nincs valami rendben, mert gyermekünk mintha egyre rosszabbul hallana. Figyelmetlenség, szétszórtság? Tavaszi fáradtság? Dr. Holpert Valéria fül-orr- gégész, foniáter, a Gyermekgyógyászati Központ orvosa elmondta, hogy mi állhat a háttérben.

Náthától a halláscsökkenésig

A közösségbe került gyerekeknél az évente 5-6 alkalommal előforduló náthás, légúti betegségeket általánosnak tekinthetjük. A gyakori betegségeknek azonban lehetnek kellemetlen szövődményei, ha nem megfelelően vannak kezelve, vagy már eleve fennáll olyan állapot a gyermeknél, amely fogékonyabbá teheti ezekre.

Náthás tünetek esetén nagyon lényeges az orr tisztítása, kisebbeknél orrszívóval, majd később önállóan. A gyermek életkorának megfelelő (tengervizes) orrspray segítségével, a szoba levegőjének párásításával az orrdugulást kezelni tudjuk. Ha ezt elmulasztjuk, az orrüreget a középfüllel összekötő fülkürt nem tud megfelelően szellőzni – magyarázza dr. Holpert Valéria. Ha a fülkürt valamilyen oknál fogva tartósan le van zárva, akkor a szellőzés nem biztosított és vákuum alakul ki a középfülben. Hetek-hónapok alatt itt savós folyadék szaporodik fel. A folyadék miatt füldugulás jelentkezik, a dobhártya és a hallócsontocskák nem tudnak megfelelően működni, a gyermek hallása romlik. Ezt a betegséget savós középfül-gyulladásnak nevezzük.

Így vehetjük észre

Habár a nevében szerepel a gyulladás szó, mégsem okoz erős fájdalmat, vagy lázat, mint ahogyan azt az akut középfülgyulladás esetében azt tapasztalhatjuk. A savós középfülgyulladás hosszú idő alatt, lappangva alakul ki, érintheti az egyik, vagy mindkét fület. Gyanakodni akkor érdemes, ha a gyermeknél halláscsökkenésre utaló jeleket veszünk észre, gyakran figyelmetlen, nem reagál ha szólítjuk, esetleg kéri, hogy hangosabban olvassuk a mesét.

Kiket veszélyeztet elsősorban?

– A gyakori náthás tünetekkel, orrdugulással járó megbetegedések mellett fokozott kockázatot jelent a megnagyobbodott orrmandula. Ez lehet egyéni adottság is, de kialakulhat a gyakori betegeskedések következtében is.

– Ha a gyermeknél megfázás esetén nagy küzdelmek árán sem tudjuk megvalósítani a rendszeres orrtisztítást, akkor sajnos szintén megnő a savós középfülgyulladás kockázata.

– Jellemző még ezen kívül a családi halmozódás is, vagyis ha egyik, vagy mindkét szülőnél előfordult a betegség, akkor a gyermeknél is magasabb a rizikója.

– Légúti allergia és reflux betegség esetén is nagyobb a kialakulás esélye.

Ezért fontos mielőbb felismerni 

A savós folyadék lassan szaporodik fel, a hallás ez idő alatt fokozatosan romlik. Ha a középfülben ez a gyulladásos állapot hosszú ideig fennáll, akkor hegesedés alakulhat ki, ami már tartós hallásromlást okozhat és már műtéttel sem minden esetben javítható teljes mértékben.

Dr. Holpert Valéria elmondta, hogy ha a gyermeknél magasabb a savós középfülgyulladás rizikója, illetve, ha halláscsökkenésre utaló jeleket tapasztalunk, forduljunk orvoshoz! Idejében felismerve a betegség teljesen gyógyítható. Ha a tüneti kezelés nem vezet eredményre, ventilációs tubus beültetésével lehet a gyógyulásig biztosítani a középfül szellőzését. Ha azonban csak későn kerül sor a diagnózisra, a savós középfülgyulladás akár maradandó hallásromláshoz is vezethet!

Forrás: Gyermekgyógyászati Központ

A címlapkép forrása: Pixabay.com