Nem csodaszer, de csodálatos szer

Idén lenne 100 éves idősebb Béres József, a Béres Csepp feltalálója.

iskola
2020. december 20. Családháló

– Ha élne idősebb Béres József, biztosan büszke lenne arra, ahol most a Béres-cégcsoport tart, amit képvisel, ahogyan fejlődik és arra, ahogy most a válsághelyzetben cselekszik.

Béres József: Mi mindketten a cég alapítása körüli időben, 1989-90-ben kezdtünk el részt venni a részvénytársaság munkájában, édesapám 2006-ban hunyt el. Ő úgy hagyott itt minket, 16 év közös munka után, hogy pontosan tudta, az életműve jó kezekben van. Nem volt egyikünk sem vérbeli üzletember, de a cél, hogy erkölcsileg méltó helyre kerüljön édesapám élete és a találmánya, mindennél erősebben hajtott minket. Nagy ívet járt be a Béres cégcsoport, folyamatosan fejlődni tudtunk, a hajónkat mindig jó irányban tartottuk, azok szerint az erkölcsi és üzleti intelmek szerint haladtunk, amelyeket ő ránk hagyományozott. Úgy gondolom, hogy édesapám büszkén tekint le ránk, és harminc évvel magunk mögött – amikor nyugodtan kijelenthetjük, hogy a rendszerváltáskor induló vállalkozások közül, ma a Béres az egyik legsikeresebb családtörténet – mindannyiunkat jó érzés tölthet el.

Béres Klára: Egészen biztos vagyok benne, hogy ő most boldog odafent. A mindennapi munkánkban szem előtt tartjuk azt az életszemléletet, tisztaságot, bátorságot, ahogy ő élt, és amit képviselt. Ezekből merítünk erőt a hétköznapokban. Úgy érezzük, hogy halála óta őrző angyalként vigyázza a munkánkat. A mi kötelességünk, célunk az is, hogy emlékét tudatosan építsük és ápoljuk. Múzeumokat hoztunk létre a vállalaton belül Budapesten, Szolnokon. Halálát követően szobrok őrzik az emlékét Záhonyban, Lakitelken. Utcák, sétányok viselik a nevét és iskolát, egészségügyi intézményt is neveztek el róla.

– Mi az az életszemlélet, értékrend, amelyben idősebb Béres József hitt, amiért küzdött, ami a mai napig a cég zászlajára van tűzve?

 Béres József: A tudás, a szorgalom és a kitartás jellemezte édesapámat. Amiért ő egész életében küzdött: az emberek egészségének a védelme. A vállalatunk értékeit tekintve a két legfontosabb, amely az ő személyéhez kötődik, az élet és egészség védelme, a másik pedig a tudás megbecsülése, a tudás alapú szakmai fejlődés, az innováció. Fontos még számunkra, hogy emberközpontú munkahely legyünk, az üzleti tisztesség mentén dolgozzunk, etikusan kommunikáljuk a termékeinket, mert nemcsak magunkért, a munkatársainkért érzünk felelősséget, hanem tágabb értelemben a társdalomért is, és ezzel teljesedik ki édesapám küldetése.

– Melyek a vállalat társadalmi felelősségvállalásának főbb pillérei?

Béres Klára: Apósom egész életét a másik emberért való tenni akarás motiválta. A családjáért és a szűkebb, tágabb környezetéért állandó felelősséget érzett, ahol csak tudott, segített. Egy ilyen mentalitású embernek az erkölcsi öröksége erős nyomokat hagy. Belénk ivódott ez a hozzáállás, az odafigyelés a másik ember iránt, és büszkék vagyunk arra, hogy az ő szellemi útján járhatunk tovább. Amikor a cég felelősségvállalásról beszélünk, akkor ezek nem légből kapott marketing üzenetek, hanem valóban ott van a mindennapjainkban, hozzánk tartozik kezdetektől fogva. A legnagyobb támogatást a termékeinkkel tudjuk nyújtani, igyekszünk is évről évre komoly mennyiségű termékadománnyal segíteni a rászorulókat. Jó kapcsolatot ápolunk az országos karitatív szervezetekkel, és rajtuk keresztül éves szinten emberek százezreihez tudunk eljutni a határon innen és túl is. Hiszünk abban, hogy a jövőt a fiatalokra kell építeni, ezért fontos számunkra az oktatás támogatása is, például Béres-ösztöndíjakkal, tanulmányi versenyek segítésével. Magyar emberek, magyar cég lévén kiemelkedő küldetésünknek tekintjük a magyar kultúra ápolását. Csak egy kedves példát említek: a Szép magyar ének című daloskönyvet, hozzá tartozó hangzóanyaggal, mely a legszebb magyar népdalokat és egyházi énekeknek gyűjti össze egy hatalmas csokorba. A férjem azzal a céllal állította össze ezt a gyűjteményt, hogy minél több családba, közösségbe eljuthasson az éneklés csodálatos öröme. Hívő emberek vagyunk, így fontos nekünk az egyházak segítése, támogatása is. A Béres múltjából adódóan pedig az egyik legfontosabb terület, ahol tevékenykedünk a daganatos betegek segítése.

– A kezdetekkor csodaszerként emlegették, 2013-ban hungarikum lett, de vajon tudják az emberek, hogy milyen életút, mekkora küzdelem van a csepp története mögött?

Béres József: Az 1990-es évek közepe tájékán fogalmazódott meg bennük, hogy fontos lenne megírni édesapám történetét. Különleges élete volt, mások számára is sokat adó. Akkor már derengeni látszott a fény az alagút végén, remélhettük, hogy életútja nem csak egy küzdelmes, hanem szakmai vonatkozásban is eredményes történet lesz. Feleségem 1999-re készült el az életrajzi könyvvel, az első kiadás Szirtfoknak lenni címmel jelent meg, később a bővített kiadás, Cseppben az élet címet kapta. A könyv még édesapám életében íródott, és az ő elmesélései, személyes történetei alapján fest hiteles képet róla. Ez a mű pont úgy őrizte meg őt az utókornak, amilyen valójában volt, ahogy élt, küzdött, gondolkodott, tevékenykedett. A könyv hála Isten sok emberhez eljutott, nagy sikert aratott. Megírásakor ki gondolta volna, hogy évekkel később többeket ösztönöz majd egyéb alkotások – könyvek, színdarab, dokumentum- és játékfilmek – létrehozására. Ilyen formán nyugodt szívvel mondhatjuk, hogy mára széles körben ismertté vált, és ma is hatással van ránk az ő élete. Életművét 2000-ben a Magyar Örökség részének nyilvánították, 2013-ban pedig az egészség és életmód kategóriában elsőként választották hungarikumnak legfontosabb találmányát, a Béres Cseppet, melyre méltán lehetünk büszkék, mind idehaza, mind a nagyvilágban.

Béres Klára: Ezek az alkotások, amelyek id. Béres József életéről születtek, nemcsak azért fontosak, mert bemutatták az ő hányattatott sorsát, bátor küzdelmét, becsületességét és végül kitartásának eredményét, hanem azért is, mert egy olyan korszakról szólnak Magyarország életében, amelyet a most élőknek is nagyon fontos ismernie. A szocializmus időszakában újszerű nézeteit áltudományosnak kiáltották ki, és számtalan nehézséget kellett leküzdenie, elviselnie, amíg találmánya a rendszerváltozást követően elismerést szerezhetett. 1975-ben kuruzslás vádjával eljárás is indult ellene. Kezdetben felettesei, ellenlábasai, majd a szocialista hatalom és kegyetlen cenzúra lehetetlenítette el a munkáját, s megakadályozta, hogy a Béres Csepp az őt megillető helyre kerüljön. Ám a benne lakozó rendkívüli elhivatottság még életében legendává nemesítette alakját. Idén lenne 100 éves, és a születésnapjához kötődően pályázatot írtunk ki, hogy a köztünk élő, őt még személyesen ismerő emberek írják meg nekünk, milyennek látták őt, milyen vele kapcsolatos élményeket őriznek. A pályázatra olyan szép és megható írások érkeztek, amelyek még minket is elérzékenyítettek. Könyvvé szerkesztettük őket és Béres József 100 címmel jelent meg a közelmúltban.

– Nincs annál szebb, mint mikor az ember küldetését, misszióját a családja viszi tovább, s ezáltal biztosítva van a cég jövője. A Béres cégcsoport mára egy generációkon átívelő családi vállalkozás. Hogyan élik meg a közös munkát?

Béres József: Büszkeséggel tölt el, hogy mostanra egy három generáción átívelő, családi indíttatású vállalkozás a miénk. A munkámban, a mindennapjaimban ez az egyik legfontosabb hajtóerő, hogy tudom, ennek a rengeteg erőfeszítésnek lesz folytatása, a gyermekeink tovább viszik azt, amiért édesapám annyit küzdött, s mi is oly sokat dolgoztunk.

Béres Klára: Minden nap örömmel és lelkesedéssel végzem a munkám, mert nagyon szeretem, amit csinálok. Arra neveltem a gyerekeimet is, hogy olyan munkát keressenek maguknak, amit szívvel-lélekkel tudnak végezni, amiben örömüket lelik, amiben igazán ki tudnak teljesedni. Sorsajándéknak élem meg, hogy a saját elhatározásukból a vállalat mellett döntöttek, s hittel, lelkesen építik tovább azt a csodálatos örökséget, amit apósomtól kaptunk. Három gyermekünk van. A legkisebb még tanul, egyetemista, ő egyelőre még nyitott könyv. A két nagyobb végzett közgazdász, és ma már mindketten a vállalat igazgatóságának a tagjai. Melinda a szőlőbirtok vezetője, Marcell pedig innovációs és portfoliómenedzsment igazgató.

– A csepp jelentősége a 2020-as vírushelyzetben felértékelődhet, hiszen egyik fegyverünk a koronavírusjárvány ellen az immunrendszerünk megerősítése, amiben a készítménynek szerepe lehet. Annak idején, amikor a daganatos betegeken segített, akkor „csodaszernek” hívták az emberek, mi a helyzet most?

– Béres József: Édesapám agrármérnökként az 1960-as évek közepétől a burgonya vírusos megbetegedéseivel foglalkozott. Több évtizedes kutatómunkájának a lényege – amelyet előbb a növények, majd később állatok, végül az emberek körében végzett –, hogy nem a vírusokat akarta elpusztítani, hanem a gazdaszervezetet kívánta megerősíteni. Vizsgálatai során rájött a nyomelemek létfontosságára, melyeknek az élővilág mindhárom szintjén óriási szerepük van az ellenálló-képesség megfelelő működésében. 1989-2000 közötti időszakban azon dolgoztunk, hogy a cseppet gyógyszerré tudjuk fejleszteni, s jelenleg, mint nyomelemeket pótló készítmény, az elsők között van az immunrendszer megerősítésében. Egy járvány ellen nemcsak azzal lehet küzdeni, hogy betartjuk a higiénés szabályokat vagy a távolságra ügyelünk, hanem azzal is, ha a szervezetünket a lehető legjobb állapotban tartjuk. Nem csodaszerről van szó, de mindenképpen egy csodálatos szerről.

– Béres Klára: A megalakulásunk óta azon dolgozunk, hogy az emberek egészségtudatosságát építsük. Apósom tanított bennünket arra, hogy meg kell értetni az emberekkel, hogy az egészségünk megvédése sokkal könnyebb feladat, mint a betegséget gyógyítani. 2020-as év egy nagy felkiáltójelet tart az emberek elé. Felszólít minket, hogy amennyire lehetséges, vegyük kezünkbe a sorsunkat, és figyeljünk az egészségünk védelmére. Fel kell ismernünk, hogy mi magunk vagyunk az első számú felelősei az egészségünknek.

– A 2020-as év lényegében a koronavírus elleni küzdelem éve. Hogyan tud a Béres Gyógyszergyár segíteni ebben a gigászi harcban?

Béres Klára: Ha szükség van a segítségre és tudunk segíteni, akkor azt megtenni kötelességünk, így szól családi intelmünk. A mostani helyzet rendkívül aggasztó, mi is megpróbálunk a magunk módján minél többet tenni az emberekért. 2020 tavaszán az egészségügyi intézményeknek, a járványügyi védekezés frontvonalában dolgozóknak, valamint az idős- és szociális otthonok lakóinak juttattunk el nagy mennyiségű termékadományt. A második hullámnál, az október végén átadott készítményekkel pedig a pedagógusokat kívántuk támogatni, akik a mostani nehéz napokban is áldozatosan végzik munkájukat. Segítettünk még életmentő műszer beszerzésében, és ahogy mindig tesszük, számos kis és nagy karitatív szervezeten keresztül is támogatjuk a veszélyeztetettek egészségét.

– Ez a karácsony más lesz, mint az eddigiek. Hogyan készül a vállalat és a Béres család az ünnepekre?

Béres Klára: A karácsony egy különleges időszak, amely most valóban más lesz, mint eddig. Mindenkiben van egyfajta aggodalom és kétségbeesés, de fontos lenne ezen túljutni, és tiszta szívvel, jó érzéssel, mély hittel közeledni a karácsony felé. Nálunk a szervezet életében az évzárás mindig különleges ünnep szokott lenni. Eddig minden évben végigjártuk a vállalatunk telephelyeit, Szolnoktól Erdőbényéig, és személyesen találkoztunk a kollégákkal, megköszöntük nekik az évet, átadtuk az elismeréseket, jutalmakat. Idén ezek a személyes találkozások elmaradnak. De a technika segítségével mégis majdnem élőben üzenhetünk, és elmondhatjuk, hogy milyen hálásak vagyunk minden munkatársunknak, hogy töretlen volt bennük a kitartás, és ebben a nehéz, járvány sújtotta időszakban is helyt álltak, hogy a cég működőképes tudjon maradni. Nálunk a vállalat fogalma mást jelent, többet, mint egy egyszerű munkahelyet. Mi a Béresben mindannyian egy nagy család tagjai vagyunk.

Béres József: A karácsony Jézus Krisztus születésének az ünnepe. Mi görögkatolikusok vagyunk, nekünk az adventi várakozás hat héten át tart.  Ez az időszak az elmélyülésről, a szívünkbe szálló Krisztusról szól.  Ilyenkor sokat imádkozunk és énekelünk együtt, szentmisékre, rorátéra járunk. Idén, sajnos, a vírushelyzet miatt csak virtuálisan fog ez utóbbi megvalósulni, de talán több időnk lesz elcsendesedni, egymásra figyelni és hitünket megélni. A karácsony a szeretet szent ünnepe, és nem szabad, hogy tárgyi ajándékokról szóljon, hiszen ez a kereszténység egyik legfontosabb eseménye: Jézus Krisztus megtestesülése.

Kisfaludy Nóra

Kiemelt képünkön: id. Béres József, a Béres Csepp feltalálója (A kép kizárólagos tulajdonosa a Béres cégcsoport)

Habsburg–Lotaringiai Mihály a Vasárnapnak: Megnyugvás, hogy egy keresztény kormány által vezetett országban élhetek