Nem igaz, hogy egy férfi mindent kibír

Fogadjuk el, sőt beszéljünk arról, hogy a férfiak is szorulhatnak segítségre.

iskola
2022. november 22. Családháló

November a férfi egészség hónapja, 19-én a Férfiak Világnapjáról is megemlékeztünk. A cél felhívni a figyelmet a férfiak lelki és testi egészségének fontosságára.

Persze, elsősorban nem magára az egészség fontosságára kell felhívni a figyelmet, az talán már magától értetődő, hanem arra, hogy az egészségért tenni is kell, és ebben a férfiak jelentősen elmaradnak a nőktől. Ez az egyik oka, hogy a férfiak várható élettartama Magyarországon mintegy hét évvel kevesebb.

Probléma esetén később fordulnak orvoshoz, nehezebben mennek – vagy el sem mennek – szűrővizsgálatokra.

Legfőképpen pedig nehezebben kérnek segítséget, amikor lelkileg kimerültnek, vagy akár betegnek érzik magukat.

Ennek egyik fő oka a károsan belénk rögzült minták, elvárások ereje. Társadalmunkat áthatják azok a hiedelmek, hogy a férfiak erősek, „kemények” és egy kis rosszkedv nem fogja őket ledönteni a lábukról. A férfi nem panaszkodik, nem fáj neki semmi, de ha mégis, akkor kibírja. Nem kér segítséget, nem mondja el, hogy nem bírja tovább.

„Egy férfi mindent kibír!” – ezeket feltételezi a tévesen belénk rögzült minta.

Inkább lemegy a kocsmába meginni pár sört, vagy a munkába menekül.

Most, a koronavírus-járvány után különösen fontos, hogy figyeljünk a férfiakra, mert az ő mentális egészségük a legtöbb esetben nem kap elég hangsúlyt. Ugyan a legtöbb kutatás alapján a nőket nagyobb százalékban érintik a mentális betegségek, a depresszió azonban a férfiak között is igen gyakori.

Fontos, hogy küzdjünk a tabuk ellen.

Összességében a depresszió, a szorongás vagy bármilyen más mentális betegség a mindennapjaikat átitatva önmaguk és környezetük számára is nagy nehézségeket okoz. Ráadásul az öngyilkosságok hátterében 90 százalékban kezeletlen depresszió, vagy más mentális probléma áll. Így számtalan család és barát veszíti el a fel nem ismert, kezeletlen vagy nem megfelelően kezelt depresszió következtében a szeretteit.

A depresszió azonban hatékonyan kezelhető!

„Ne feledjük, hogy a WHO szerint a depresszió jelenleg a második leggyakoribb, a munkaképességet tartósan rontó betegség! Ez nemcsak azt jelenti, hogy mindennapi életünk során biztosan találkozunk depressziós emberekkel (csak sokszor nem ismerjük fel), hanem mi és hozzátartozóink is beleeshetünk. És azt se felejtsük el, hogy tehetünk ellene: az egészséges életmód, a rendszeres testmozgás, az egészséges táplálkozás biztosan csökkenti a depresszió kockázatát!” – mondta el Dr. Purebl György, a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének igazgatója.

Ha időben felismerik és a beteg megfelelő kezelést kap, az esetek 90 százalékában tünetmentessé és gyógyulttá válhat. A depresszió felismerésére, az érintettek korai segítséghez juttatására, a krízishelyzetben lévők támogatására kínál eszközt az EAAD (European Alliance Against Depression) négyszintű társadalmi összefogásra épülő programja.

Az EAAD beavatkozási koncepciója két célt ötvöz: a depresszióban szenvedők jobb ellátását, valamint az öngyilkosságok és öngyilkossági kísérletek megelőzését. Az EAAD egyik eszköze a lakosság, a társadalom tájékoztatása, a figyelemfelhívás a törődés fontosságára – ahogy tesszük most is, a Férfi Egészség hónapjában.

Fogadjuk el, sőt beszéljünk arról, hogy a férfiak is szorulhatnak segítségre, és nem az az erős, aki egyedül hal bele, hanem aki mer segítséget kérni a túléléshez, a gyógyuláshoz.

Törődjünk mi, férfiak is a testi és lelki egészségünkkel, hiszen nekünk is célunk a hosszú élet. Tegyük meg magunkért, a szeretteinkért, a környezetünkért!

(Forrás: Székely András, a Végeken Egészséglélektani Alapítvány elnöke, az EAAD magyarországi képviselője)

A teljes írás megtalálható: Végeken Egészséglélektani Alapítvány oldalán.

 

Molnár Miklós atya: A skizoid szorongó vallásossága

Ágoston Balázs: Gauchók dicsérete

Mit tegyünk elhúzódó orrfolyás esetén?

Címlapkép Pixabay.com