Nem szabad azon rágódni, hogy a karácsony most más lesz

Földi Rita szakpszichológust kérdeztük az idei karácsony lélektanáról, nehézségeiről.

iskola
2020. december 23. Családháló

– Eddig majd’ tíz hónapnyi járványidőszakon vagyunk túl, belefáradtunk az állandó készenlétbe, feszültek vagyunk, fásultak, aggódunk a munkánk, a szeretteink miatt. Hogyan tudjuk így ünneplőbe öltöztetni a lelkünket?

– Az emberek nagyon nyomasztónak tartják ezt az életüket behálózó, elhúzódó bizonytalanságot, ami fokozott stresszhelyzetet teremt minden korosztályban. Az életünk alapvetően megváltozott, ami igénybe veszi lelki ellenálló-képességünket is. Jelenleg azzal szembesülünk, hogy a vírushelyzet fokozódik, nem lehet tudni, hogy a Covid kinél mennyire súlyos állapotot okoz, hogy kire mennyire veszélyes, s ez állandó bizonytalanságban tart bennünket. Közben benne vagyunk az adventi időszakban, közel a karácsony és szeretnénk a kialakult szokásainknak megfelelően ünneplőbe öltöztetni a lelkünket – de ez most nehezebben megy. Én úgy tapasztalom, hogy sokan óvatosan közelítenek a karácsonyhoz, igyekeznek kerülni a személyes kontaktusokat, inkább az egyéb, online fórumokat választják. De persze nem lehet általánosítani: vannak, akik egyáltalán nem tartják be a szabályokat és továbbra is tagadják a vírus súlyosságát, befolyásolják a közhangulatot, még gyorsítják is ezzel a járvány terjedését.  A mostani helyzetben sokkal inkább a lelkünkre kellene koncentrálni és kevésbé a zsúfolt plázákban való vásárlásra. Egyrészt azért, mert a vásárlás nem fogja megoldani azt a hiányállapotot, amit a szeretteink távolsága jelent a számunkra. Másrészt pedig veszélynek tesszük ki magunkat – és éppen akiket a legjobban szeretnénk védeni, azokat fertőzzük meg egy felesleges ajándék beszerzése miatt. Én az óvatosabb megközelítést tartom helyesnek a vírus vonatkozásában.

– A karácsonynak van egy sajátos lélektana. Lehetséges, hogy az ünnepek közeledtével érzékenyebbé válunk embertársaink iránt?

– A történelem során a nagy tragédiák, árvizek, háborúk kapcsán kétféle emberi reakciót láthattunk. Az egyik ember önzetlenül segít a vészhelyzetben, a másikat hidegen hagyja. Ez sosem fog változni. Ahogy közeledünk a szenteste felé, az emberekben egyre jobban feléled a figyelmesség, az egymás iránti törődés. Ez idén a járványhelyzetnek köszönhetően kulminálódni látszik. Minden évben hangsúlyozzuk, hogy vannak olyan emberek, akikre különösen oda kell figyelni az ünnepi időszakban. Az idősek, vagy egyedülállók vonatkozásában nagyon fontos szerepe van az adott közösségnek, ahol élnek. A családsegítőkön, gyülekezeti vonalon, önkormányzatokon keresztül érkezhet a segítség ezekhez az otthonukba szorult magányos emberekhez, de néha az is elég, ha figyeljük a környezetünket és segítünk, ahol tudunk.  A szomszédoknak, az utcában lakóknak, annak, aki rászorul. Nem ajándékokról van itt szó, hanem apró figyelmességekről. Egy bevásárlás, egy látogatás, vagy egy telefonhívás csodákra képes az ő lelkiállapotukban. Megkérdezzük, hogy mire van szükségük és odafigyelünk rájuk, vagy akár egy kis olvasnivalóval, újsággal, könyvvel, az időseknek kötögetni, horgolnivalóval kedveskedünk, ez már önmagában elég lehet. Nyilván idén a vírushelyzet miatt még nehezebb a helyzet. A magányos emberek nem tudnak ellátogatni szokásos közösségeikbe, nem menekülhetnek a nyomasztó egyedüllét elől a megszokott társaságok védőburkaiba.

Ne felejtsük el, hogy a fiatalok között is nagyon sok a magányos lélek, akikre fokozottan figyelnünk kell a mostani ünnepek alatt, mert náluk a feszültség, a harag, az elkeseredettség érzése még inkább növekedhet a közösségi terek bezárásával, a szórakozási lehetőségek csökkenésével.

karácsonyi hangulat

– Az ünnepeknek van egy misztériuma, az egyszínű hétköznapokból való kiemelkedés, amit az emberek várnak, hogy a maga teljességében meg tudják élni. Hogyan lesz ez idén?

– Hogy a lelkünket mikor öltöztetjük ünneplőbe, az nem csak a külső tényezőkön múlik, hanem rajtunk is. Meg kell állni egy pillanatra és végig kell gondolni, hogy mi történt velünk az évben, mennyi dolog miatt lehetünk hálásak. Nem szabad azon rágódni, hogy a karácsony most más lesz, nem találkozhatunk mindenkivel, megszakadnak a hagyományok, mert ezek a gondolatok negatív színezetet adnak és ezek emiatt nem lesz olyan az ünnep, amilyet szeretnénk. Ha azt nézzük, mit kaptunk, miért vagyunk szerencsések, minek lehet örülni, akkor mi magunk is másként fogunk közeledni a karácsonyhoz. Ha ezzel a lelki békével, reménnyel, hittel fordulunk az ünnep felé, sokkal meghittebb lesz, egészen máshogy fogjuk megélni. A teljesítményorientált világunkban mindent tökéletesen akarunk megcsinálni, miközben tudjuk, hogy tökéletesség nem létezik. Azt el kell engedni, hogy a karácsony tökéletes lesz, próbáljuk meg úgy csinálni, hogy jól érezzük benne magunkat, mert ez a legfontosabb.

– Karácsonykor meghatározó szerepe van a családi hagyományoknak, az együtt töltött időnek, hogy ki van jelen, mit eszünk, mit éneklünk, hogyan érkezik a Jézuska, templomba megyünk és sorolhatnánk. Mi lesz ezekkel a rögzült családi szokásokkal?

– A karácsonyra hangolódásban fontos szerepe van készülődésnek, ami ebben a rendhagyó, vírusos időszakban is ugyanúgy megvalósítható. A gyerekekkel mézeskalácsot sütni, festeni, hajtogatni, különböző dolgokat alkotni a szeretteinknek ajándékba, ez a fajta közös hangolódás segíthet megteremteni a meghitt légkört. Ezeket a kis meglepetéseket online megmutathatjuk a nem velünk ünneplő családtagoknak, és majd csak akkor adjuk oda, mikor már lehetséges a találkozás, a járvány csendesedésekor.

Vissza lehet térni 15-20 évvel ezelőtti szokásokhoz, mint a karácsonyi üdvözlőlap, amelynek most biztosan mindenki örülne.

A lényeg a megemlékezésen van, hogy az idősebb, vagy távoli családtagok érezzék, hogy gondolunk rájuk, fontosak nekünk, szeretjük őket. Lehet kisebb turnusokban találkozni a rokonsággal, lehet úgy szervezni az ünneplést, hogy egy családi séta legyen belőle, egy kis összegyűlés a szabadban. Kirakhatjuk a karácsonyfát is a teraszra és úgy adjuk oda az ajándékokat. Együtt, de mégis biztonságos távolságban. Javasolt a miséket, istentiszteletek is otthonról, online követni, bármennyire is fontos szerepe van karácsonykor az egyházi szeretetközösségeknek, az együtt imádkozásnak. Az ötletes megoldásokkal szebbé, varázslatossá lehet tenni az ünnepet. Ezekben a vészterhes időkben mindenképpen a lelki tényezőkre helyezzük a hangsúlyt, mert most annak van itt az ideje.

Ezen kívül fontos látnunk, hogy elképesztően kreatívan közelítették meg már tavasszal is az emberek a bezártságot, a karantént. Hadd meséljek el egy kedves történetet. Húsvétkor a férjem a horgászbotjára tett kölnit és azt nyújtotta át a szomszédba a kerítésen át. Így nem kellett közel menni egymáshoz, de valamilyen szinten megmaradt a hagyomány. Örülni kell annak, hogy ennyire találékonyan tudunk a legnehezebb helyzetekhez is alkalmazkodni. Idén karácsonykor is meg kellene őriznünk ezt a pozitív és kreatív hozzáállást és nem szabad belemerülnünk a szomorúságba. Ebben a helyzetben óriási fogódzót adhat a hit az embereknek. A hitünk által meg tudjuk élni a hétköznapi csodákat, észre tudjuk venni mindenben a jót, és lelkünket aranyba öltöztetve tudjuk várni Krisztus születését.

Kiemelt kép forrása: Pixabay

A mézeskalács nem hímzés