Nézz a szemembe és mondd: Nem kéne hogy létezzek! – abortusz túlélők az életpárti kampányban

iskola
2023. április 18. Családháló

Anyja nem akarta kihordani a terhességét, ezért több kísérletet is tett, hogy véget vessen születendő gyermeke életének. Téglásy Imre csodával határos módon mégis életben maradt, hogy életét a meg nem született gyermekek védelmének szentelje. Történetét most a Faces of Choice (Egy döntés arcai) elnevezésű életvédő kampányban ismerhetjük meg.

12 éve, 2011. április 18-án mondta ki a magyar kormány, hogy a születendő gyermekek életét a fogantatástól kezdve védeni kell. Ám ennek ellenére akad még munka az életvédelem terén: Magyarországon száz élve született gyermekre jut 25 olyan kisbaba, akikre az édesanyjuk nemet mondott és az abortuszt választotta.

A Human Life International nevű, amerikai székhelyű katolikus szervezet vezetője, Téglásy Imre megrázó videóban mesél arról, hogy neki is ez a sors juthatott volna, mert édesanyja nem szerette volna kihordani a terhességét, amikor értesült érkezéséről. Mivel nem volt lehetősége egészségügyi intézményben végrehajtani az abortuszt, számtalan házi praktikát bevetett, hogy megszabaduljon születendő gyermekétől, ám ezek végül eredménytelennek bizonyultak. Ez később rányomta a bélyegét kettejük kapcsolatára is, de végül megszületett a megbékélés és a megbocsátás közöttük.

Téglásy most az egész életét annak szenteli, hogy a hozzá hasonló, meg nem született babákon és szüleiken segítsen.

Az általa képviselt életvédő szervezet közleményéből megtudhatjuk, hogy Téglásy szerint az a probléma, hogy Magyarországon egyetlen törvény sem támogatja azt az alkotmányos záradékot, amely a születendő gyermekeket hivatott védeni. Csak 2022. szeptemberében vezették be azt a törvényt, amely előírja a terhes nőknek, hogy hallgassák meg kisbabájuk szívverését, mielőtt sor kerülhet az abortuszra.

Téglásy azonban nem gondolja, hogy radikális változást fog hozni ez a törvénymódosítás: kiemeli, hogy Szlovákiában megbukott egy hasonló kezdeményezés. A fő probléma szerinte ugyanis a társadalom abortuszhoz való hozzáállása.

„Évtizedekig tartó félretájékoztatás ellen küzdünk, amelyet a kommunista, szocialista és fasiszta politika a náci, majd az orosz megszállás eredményeként rákényszerített az emberekre”

– véli, hozzátéve, hogy 1956 és 1988 között a magyar rezsim a népegészségügyi politika részeként még a terhességmegszakítást is támogatta és finanszírozta. Ez a politikai hozzáállás pedig hatalmas mértékben hozzájárult az abortuszok számának durva növekedéséhez: 1968-ban még több csecsemőt vetettek el, mint amennyi élve született: 100 élveszületésre 130 abortusz jutott – írja a Human Life International Hungary közleményében.

Ez pedig alapjaiban formálta át a magyar társadalom abortuszról alkotott nézeteit. Ez lehet az oka annak, hogy a 2011-es alkotmánymódosításig az abortuszok száma közel megegyezett az élveszületésekével. Jelenleg ez a szám csökkenő tendenciát mutat: most 100 élveszületésre 25 abortusz jut, de ez még mindig azt jelenti, hogy öt terhességből egy terhességmegszakítással végződik.

Téglásy szerint az életpárti törekvések soha nem voltak túl erősek Magyarországon, összehasonlítva például Lengyelországgal. Példaként hozza, hogy Magyarországon egy terhesség akár 12 hétig is megszakítható, s bizonyos feltételek mellett ez a határidő a 24. hétig kitolható. Ez a szabályozás pedig  még az alkotmánymódosítás után sem változott.

Téglásy azt állítja, hogy életpárti munkájával eddig közel 50 ezer babát mentett meg. Alapított egy online támogató weboldalt, ahol segítséget lehet kérni nem kívánt terhesség esetén. Egyik pártfogoltjuk, Brigitta története például szívbemarkoló: a vak nő úgy gondolta, hogy férjével nem tudnak anyagilag eltartani egy gyermeket. A Human Life International Hungary segített Brigittának munkát és lakhatást szerezni, ám a nő ennek ellenére az abortuszt választotta.

Döntését akkor másította meg végül, amikor meghallotta kisbabája szívverését.

A szervezet számtalan programmal támogatja az életvédelmet: a fent említett videósorozat mellett több olyan programjuk is van, amely kiemelten kezeli a bajba jutott édesanyák helyzetének javítását: az egészségügyi személyzet képzésétől elkezdve az örökbeadás támogatásáig. 

Forrás, fotó: Christian Network Europe