Nyolc hasznos konyhai tipp, és a zsebünkben is több marad!

Napjaink egyik leggyakoribb problémája a túlfogyasztás. Talán itthon kicsit jobb a helyzet, de egy átlagos amerikai évente 728 dollár értékű élelmiszert dob ki, ami egy négytagú család esetében közel 3000 dollárt, azaz több mint egymillió forintot jelent. Mi hogyan vásárolunk? Mennyi élelmiszert dobunk ki? Felhasználjuk-e a konyhai hulladékot vagy azzal is a környezetet terheljük? Megannyi kérdés, amire lehet környezet- és pénztárcakímélő tippeket adni!
Egy átlagos háztartásban az élelmiszerek 21 százaléka a szemetesben végzi. Ezeket az adatokat ugyan az Amerikai Környezetvédelmi ügynökség tette közzé, de valószínűleg itthon sem sokkal jobb a helyzet. Pedig ha számszerűsítjük ezt a mennyiséget, akkor könnyen rájöhetünk, hogy nem csupán a környezetet terheljük a kidobott élelmiszerrel, hanem saját magunkat is: gyakorlatilag kiszórjuk a pénzünket az ablakon. Ráadásul minden, ami a szemetesben végzi, annak előállítási költsége és környezeti hatása van, időt és munkát igényel.
A hulladék pedig közvetlenül hatással van a természetre: az amerikai gazdasági minisztérium (USDA) adatai szerint az élelmiszer-pazarlás a szilárd kommunális hulladék több mint 20 százalékát teszi ki.
A kidobott ételnek óriási környezeti, társadalmi és pénzügyi hatásai vannak, hiszen minden erőforrás, amit az élelmiszer termesztésére, nevelésére, szállítására és hűtésére használnak, vele együtt kárba vész. Amikor ez a kidobott élelmiszer a hulladéklerakókban köt ki, ahol nincsenek meg a feltételek a megfelelő lebomláshoz, metán szabadul fel, ami az egyik legsúlyosabb üvegházhatású gáz.
Mivel a folyamatos gazdasági változások közepette az élelmiszerárak is folyamatosan emelkednek, nagyon nem mindegy, mennyire vagyunk kreatívak az élelmiszer-pazarlás megfékezésében, hiszen ezzel nem csak pénzt spórolunk, a környezetet is óvjuk.
Íme, néhány tipp, hogy kevesebb élelmiszer landoljon a kukában:
Tudatos vásárlás
Az éttermi szakácsokkal ellentétben a háziasszonyok nem mindig tervezik meg a heti menüt. Sokszor vásárolunk hirtelen felindulásból és lelkesedésből: ez a zöldség egészséges, amaz meg csak jól néz ki, de amikor fel kellene dolgoznunk, hirtelen nem kívánjuk, vagy beborítanak minket a teendők. Éppen ezért nagyon hasznos, ha egy vázlatos heti menütervet készítünk, ami alapján listázzuk a szükséges alapanyagokat. Ez nem csupán az impulzusvásárlások kockázatát csökkenti, hanem a vásárlás idejét is redukálja. Persze ez nem jelenti azt, hogy nem vehetünk semmit, amit hirtelen megkívánunk, de tudatosabbak leszünk, amikor el kell dönteni, szükség van-e az adott termékre.
Egy terméket többször, többféleképpen is fel lehet használni
Ahhoz, hogy minimalizáljuk az otthoni élelmiszer-pazarlást, elengedhetetlen olyan hozzávalók vásárlása, amelyeket többféleképpen is fel lehet használni, akár több étkezéshez is. Például lehet a maradék krumplipüréből tej, tejszín vagy alaplé hozzáadásával krumplileves, esetleg pogácsa, de ez bármilyen más zöldségre is igaz lehet. Ha veszünk egy friss kelkáposztát a leveshez, a maradékot a héten beleturmixolhatjuk például egy tésztaszószba is.
https://vasarnap.hu/2022/04/21/pogacsa-amit-meg-a-husveti-nyul-is-megirigyelne/
Leltár a lelke mindennek
A legtöbb professzionális konyhában van egy leltározási folyamat, amely nyomon követi, hogy mi van raktáron, és mi szorul feltöltésre. Hasonló stratégiát bevezethetünk otthon is: táblázatba írhatjuk, miből van kevés, vagy mi fogy el, és ezt használjuk a bevásárlólistánk elkészítéséhez. Így mielőtt a boltba vagy a piacra megyünk, tudatosíthatjuk, mi van a kamránkban, a hűtőszekrényünkben és a fagyasztóban. Fontos, hogy pakolásnál mindig tegyük előre a közeli lejáratú termékeket!
Majdnem minden lefagyasztható
A legtöbb maradékot három-négy hónapig lefagyaszthatjuk, ha véletlenül túl sokat készítünk. Egyedül a krumpli, a máj és a gomba veszít jelentősen az állagának minőségéből. Ne felejtsük el felcímkézni, mit tettünk el, hogy ne kelljen egy hónap múlva meglepi kajákat ebédelnünk.
https://vasarnap.hu/2022/07/30/wichmann-anna-le-kell-porolni-a-regi-recepteket/
Van, aki a fűszernövényeket olajban teszi el, a felesleges zöldséget pedig felkockázva dobja a fagyasztóba, így legközelebb már a feldolgozást is megspórolhatjuk magunknak.
Egy házi alaplébe gyakorlatilag bármit beletehetünk
Sok mindent eltehetünk a konyhai feldolgozás során, amit egyébként hulladékként kezelünk. Van, aki a hagyma héját vagy a (tisztított!) sárgarépa héját is félreteszi, de a húsról levágott nyesedékek, felesleges csontok is jól jöhetnek. Ezek felhasználásával később kiváló alaplevet készíthetünk, ami számos étel alapanyaga, plusz aromát kölcsönöz még egy egyszerű fogásnak is. Jobb, mintha leveskockát vennénk a boltban, hiszen így olcsóbb és nincs benne adalékanyag sem.
https://vasarnap.hu/2023/06/03/vendegvaro-sos-sutemeny-harom-hozzavalobol-ket-perc-alatt/
Készítsünk belőle savanyúságot!
Talán szokatlan ötletnek tűnhet, de a fonnyadozó, felesleges zöldségből gyorsan tudunk kiváló savanyúságot készíteni, csak ecetre, sóra, cukorra és vízre van szükségünk. Dolgozzuk fel a zöldséget: reszeljük meg, vagy vágjuk laskákra. Fél kiló zöldséghez kb. 2-2,5 dl vizet használjunk. Tegyünk hozzá egy evőkanál cukrot és két evőkanál ecetet, valamint egy teáskanál sót. Ha el szeretnénk tenni, forraljuk fel a keveréket, és kicsit növeljük a cukor az ecet és a só mennyiségét. Különböző fűszerekkel is megbolondíthatjuk a levet, mielőtt ráöntjük a zöldségekre, és mindenképpen fertőtlenítsük az üveget, amibe beletesszük.
Komposztáljunk!
Nem túlzás azt állítani, hogy a komposztálás a maradékmentés egyik legősibb formája. Meglepően egyszerű, és nem csupán a környezetet óvjuk vele, de magunknak is segítünk, hiszen lényegesen kevesebb lesz a szemetünk, akár kisebb kukát is rendelhetünk, és ez nem vicc! Ami pedig a végeredményt illeti: az így elkészített komposztot minden növényünk meghálálja, és ezért sem kell drága pénzt kiadni az üzletben.
+1 ötlet játékos kedvű olvasóknak: mit főzünk ma?
Akinek van kedve és ideje játszani, a konyhában is megteheti. A maradék rulett lényegében egy közkedvelt főzős műsor otthoni változata: vegyünk elő véletlenszerű hozzávalókat a hűtőből, és találjuk ki együtt, hogyan lehet felhasználni a következő étkezéshez. Közös családi programnak sem utolsó, és a jókedv is garantált!
Vezetőkép: Freepik.com