Nyolc hasznos konyhai tipp, és a zsebünkben is több marad!

Aktuális
14 órája Családháló

Napjaink egyik leggyakoribb problémája a túlfogyasztás. Talán itthon kicsit jobb a helyzet, de egy átlagos amerikai évente 728 dollár értékű élelmiszert dob ​​ki, ami egy négytagú család esetében közel 3000 dollárt, azaz több mint egymillió forintot jelent. Mi hogyan vásárolunk? Mennyi élelmiszert dobunk ki? Felhasználjuk-e a konyhai hulladékot vagy azzal is a környezetet terheljük? Megannyi kérdés, amire lehet környezet- és pénztárcakímélő tippeket adni!

Egy átlagos háztartásban az élelmiszerek 21 százaléka a szemetesben végzi. Ezeket az adatokat ugyan az Amerikai Környezetvédelmi ügynökség tette közzé, de valószínűleg itthon sem sokkal jobb a helyzet. Pedig ha számszerűsítjük ezt a mennyiséget, akkor könnyen rájöhetünk, hogy nem csupán a környezetet terheljük a kidobott élelmiszerrel, hanem saját magunkat is: gyakorlatilag kiszórjuk a pénzünket az ablakon. Ráadásul minden, ami a szemetesben végzi, annak előállítási költsége és környezeti hatása van, időt és munkát igényel.

A hulladék pedig közvetlenül hatással van a természetre: az amerikai gazdasági minisztérium (USDA) adatai szerint az élelmiszer-pazarlás a szilárd kommunális hulladék több mint 20 százalékát teszi ki.

A kidobott ételnek óriási környezeti, társadalmi és pénzügyi hatásai vannak, hiszen minden erőforrás, amit az élelmiszer termesztésére, nevelésére, szállítására és hűtésére használnak, vele együtt kárba vész. Amikor ez a kidobott élelmiszer a hulladéklerakókban köt ki, ahol nincsenek meg a feltételek a megfelelő lebomláshoz, metán szabadul fel, ami az egyik legsúlyosabb üvegházhatású gáz.

Mivel a folyamatos gazdasági változások közepette az élelmiszerárak is folyamatosan emelkednek, nagyon nem mindegy, mennyire vagyunk kreatívak az élelmiszer-pazarlás megfékezésében, hiszen ezzel nem csak pénzt spórolunk, a környezetet is óvjuk.

Íme, néhány tipp, hogy kevesebb élelmiszer landoljon a kukában:

Tudatos vásárlás

Az éttermi szakácsokkal ellentétben a háziasszonyok nem mindig tervezik meg a heti menüt. Sokszor vásárolunk hirtelen felindulásból és lelkesedésből: ez a zöldség egészséges, amaz meg csak jól néz ki, de amikor fel kellene dolgoznunk, hirtelen nem kívánjuk, vagy beborítanak minket a teendők. Éppen ezért nagyon hasznos, ha egy vázlatos heti menütervet készítünk, ami alapján listázzuk a szükséges alapanyagokat. Ez nem csupán az impulzusvásárlások kockázatát csökkenti, hanem a vásárlás idejét is redukálja. Persze ez nem jelenti azt, hogy nem vehetünk semmit, amit hirtelen megkívánunk, de tudatosabbak leszünk, amikor el kell dönteni, szükség van-e az adott termékre.

Egy terméket többször, többféleképpen is fel lehet használni

Ahhoz, hogy minimalizáljuk az otthoni élelmiszer-pazarlást, elengedhetetlen olyan hozzávalók vásárlása, amelyeket többféleképpen is fel lehet használni, akár több étkezéshez is. Például lehet a maradék krumplipüréből tej, tejszín vagy alaplé hozzáadásával krumplileves, esetleg pogácsa, de ez bármilyen más zöldségre is igaz lehet. Ha veszünk egy friss kelkáposztát a leveshez, a maradékot a héten beleturmixolhatjuk például egy tésztaszószba is.

https://vasarnap.hu/2022/04/21/pogacsa-amit-meg-a-husveti-nyul-is-megirigyelne/

Leltár a lelke mindennek

A legtöbb professzionális konyhában van egy leltározási folyamat, amely nyomon követi, hogy mi van raktáron, és mi szorul feltöltésre. Hasonló stratégiát bevezethetünk otthon is: táblázatba írhatjuk, miből van kevés, vagy mi fogy el, és ezt használjuk a bevásárlólistánk elkészítéséhez. Így mielőtt a boltba vagy a piacra megyünk, tudatosíthatjuk, mi van a kamránkban, a hűtőszekrényünkben és a fagyasztóban. Fontos, hogy pakolásnál mindig tegyük előre a közeli lejáratú termékeket!

Majdnem minden lefagyasztható

A legtöbb maradékot három-négy hónapig lefagyaszthatjuk, ha véletlenül túl sokat készítünk. Egyedül a krumpli, a máj és a gomba veszít jelentősen az állagának minőségéből. Ne felejtsük el felcímkézni, mit tettünk el, hogy ne kelljen egy hónap múlva meglepi kajákat ebédelnünk.

https://vasarnap.hu/2022/07/30/wichmann-anna-le-kell-porolni-a-regi-recepteket/

Van, aki a fűszernövényeket olajban teszi el, a felesleges zöldséget pedig felkockázva dobja a fagyasztóba, így legközelebb már a feldolgozást is megspórolhatjuk magunknak.

Egy házi alaplébe gyakorlatilag bármit beletehetünk

Sok mindent eltehetünk a konyhai feldolgozás során, amit egyébként hulladékként kezelünk. Van, aki a hagyma héját vagy a (tisztított!) sárgarépa héját is félreteszi, de a húsról levágott nyesedékek, felesleges csontok is jól jöhetnek. Ezek felhasználásával később kiváló alaplevet készíthetünk, ami számos étel alapanyaga, plusz aromát kölcsönöz még egy egyszerű fogásnak is. Jobb, mintha leveskockát vennénk a boltban, hiszen így olcsóbb és nincs benne adalékanyag sem.

https://vasarnap.hu/2023/06/03/vendegvaro-sos-sutemeny-harom-hozzavalobol-ket-perc-alatt/

Készítsünk belőle savanyúságot!

Talán szokatlan ötletnek tűnhet, de a fonnyadozó, felesleges zöldségből gyorsan tudunk kiváló savanyúságot készíteni, csak ecetre, sóra, cukorra és vízre van szükségünk. Dolgozzuk fel a zöldséget: reszeljük meg, vagy vágjuk laskákra. Fél kiló zöldséghez kb. 2-2,5 dl vizet használjunk. Tegyünk hozzá egy evőkanál cukrot és két evőkanál ecetet, valamint egy teáskanál sót. Ha el szeretnénk tenni, forraljuk fel a keveréket, és kicsit növeljük a cukor az ecet és a só mennyiségét. Különböző fűszerekkel is megbolondíthatjuk a levet, mielőtt ráöntjük a zöldségekre, és mindenképpen fertőtlenítsük az üveget, amibe beletesszük.

Komposztáljunk!

Nem túlzás azt állítani, hogy a komposztálás a maradékmentés egyik legősibb formája. Meglepően egyszerű, és nem csupán a környezetet óvjuk vele, de magunknak is segítünk, hiszen lényegesen kevesebb lesz a szemetünk, akár kisebb kukát is rendelhetünk, és ez nem vicc! Ami pedig a végeredményt illeti: az így elkészített komposztot minden növényünk meghálálja, és ezért sem kell drága pénzt kiadni az üzletben.

+1 ötlet játékos kedvű olvasóknak: mit főzünk ma?

Akinek van kedve és ideje játszani, a konyhában is megteheti. A maradék rulett lényegében egy közkedvelt főzős műsor otthoni változata: vegyünk elő véletlenszerű hozzávalókat a hűtőből, és találjuk ki együtt, hogyan lehet felhasználni a következő étkezéshez. Közös családi programnak sem utolsó, és a jókedv is garantált!

Vezetőkép: Freepik.com