Oklahomában a megtermékenyítéstől kezdve megtiltják az abortuszt

A kormányzó aláírta az Egyesült Államok legszigorúbb életpárti rendeletét.

iskola
2022. május 26. Családháló

„Megígértem az oklahomaiaknak, hogy kormányzóként minden életpárti törvényt aláírok, amely az asztalomra kerül, és büszke vagyok arra, hogy ma betarthatom ezt az ígéretemet”

– hangoztatta Stitt nyilatkozatában.

A republikánusok által is támogatott jogszabály, amely azonnal hatályba lép, csak orvosi vészhelyzet, nemi erőszak vagy vérfertőzés esetén tesz kivételt.

Több amerikai állam a napirendjére tűzte az abortusz kérdését, miután nyilvánosságra hozták, hogy az amerikai legfelsőbb bíróság hatályon kívül helyezheti az 1973-as Roe kontra Wade néven ismert peres eljárást, amely megalapozta az abortuszhoz való alkotmányos jogot.

Egy május 2-án kiszivárgott legfelsőbb bírósági véleménytervezetből az is kiderült, hogy a testület konzervatív többsége felül kívánja vizsgálni a szövetségi abortuszjogokat, és a kérdést visszautalja a tagállamok hatáskörébe.

A New York-i székhelyű Reprodukciós Jogok Központja (Center for Reproductive Rights) érdekvédelmi szervezet közölte, hogy hamarosan megtámadja az oklahomai tilalmat a bíróságon.

Kiemelte, hogy az állam vezetése annak ellenére tiltotta be az abortuszt, hogy a Roe kontra Wade ügyben született ítélet még mindig érvényben van.

Oklahoma négy érintett klinikája már leállította a terhességmegszakítást a tilalomra való tekintettel.

Már május elején életbe lépett Oklahomában az a jogszabály, amely a terhesség hatodik hete után tiltotta be az abortuszt. Mindkét törvényjavaslat végrehajtási rendelkezését a szeptemberben életbe lépett texasi jogszabály mintájára alkották meg, amelynek nyomán abban az államban beszüntette tevékenységét szinte minden, az abortusz elvégzésére hivatott klinika. Az oklahomai törvények elfogadása előtt az állam a hat hét utáni abortuszt elvégeztetni kívánó texasi nők célpontjává vált.

(MTI)

A Roe kontra Wade utáni világ utópiája

San Franciscóban nem áldozhat Nancy Pelosi

Az utolsó pillanatig gyilkolták a magzatokat

 

A címlapképen Kevin Stitt oklahomai kormányzó látható az amerikai kisvállalkozások újbóli megnyitásáról tartott tanácskozáson a washingtoni Fehér Házban 2020. június 18-án. Forrás: MTI/EPA/Polaris/Chris Kleponis