Ön alkalmas nevelőszülőnek? Most megtudhatja!

Óriási szükség van nevelőszülőkre, hazánkban 12 ezer intézményben élő gyerek várja, hogy családba kerüljön.

iskola
2021. május 05. Családháló

Az MPE Benedetto Gyermekvédelmi Szolgálat gyakran rendhagyó eszközökkel hívja fel a figyelmet a nevelőszülőség fontosságára, azoknak az embereknek a megbecsülésére, akiknek a szeretet a hivatása. Legutóbb meghökkentő videóval jelentkeztek annak érdekében, hogy eloszlassák a nevelőszülőséget övező elképesztő félreértéseket.

A szervezet legújabb kezdeményezése, melyet az anya nélkül nevelkedő gyerekek világnapján indított útjára, a nevelőszülő-kalkulátor, amelynek kitöltése csupán pár percet igényel. A válaszok kiértékelése után a kalkulátor azonnal megmondja, hogy az érdeklődő a jelenlegi jogszabályok alapján lehet-e nevelőszülő, milyen korú gyereket nevelhet, illetve elutasítás esetén információt ad az esetleges kizáró okokkal kapcsolatban is.

Nevelőotthon helyett család

– Nem győzzük elégszer elmondani, mennyire fontos, hogy a családjukból kiemelt, vagy épp kórházban hagyott gyerekek nevelőotthonok helyett családokban nevelkedhessenek.

Az otthonokban a legnagyobb jó szándék mellett sem tudják azt biztosítani, amit egy nevelőszülő igen: az esti mesét, a puszikat, a biztonságos családi légkört.

A Benedettónál mi folyamatosan toborzunk és keressük a nevelőszülőket. Tapasztalataink szerint sokan gondolkodnak a nevelőszülőségen, de nincs elég információjuk, és tele vannak kérdésekkel. A nevelőszülő-kalkulátor nekik készült, számukra nyújt segítséget – mondta el Gál Beatrix, az MPE Benedetto Gyermekvédelmi Szolgálat igazgatója. Hozzátette, nagyon fontos, hogy minél többen vállalják ezt a hivatást, mert hazánkban jelenleg is több ezer gyermek vár nevelőszülőre.

A nevelőszülőség nem egyenlő az örökbefogadással!

Fontos tisztázni, hogy a nevelőszülőség nem egyenlő az örökbefogadással. Gál Beatrix a lapunknak adott korábbi interjújában elmondta, amikor valaki örökbe fogad egy gyereket, az – ahogy a szóban is benne rejlik – egy életre szól. Az egy visszavonhatatlan jogi lépés, az örökbefogadás pillanatától kezdve családként működnek. A nevelőszülőkhöz ezzel ellentétben olyan gyerekek kerülnek, akik valamiért nem örökbe fogadhatók. Például nem rendezett a jogi hátterük, vagy nem mondtak le róluk a szüleik.

Először azok a csecsemők is nevelőszülőkhöz kerülnek, akiket a kórházban hagynak, hisz időbe telik, míg megtalálják számukra az ideális örökbefogadókat.

De sajnos az is előfordul – főként óvodás vagy kisiskolás korban –, hogy ki kell emelni őket a családból, ugyanis bántalmazzák, elhanyagolják, vagy nem gondozzák őket megfelelően.

Az, hogy meddig vannak a nevelőszülőknél, teljesen változó. A kórházban hagyott csecsemők sorsa rendeződik a leggyorsabban, hiszen ha őket nem keresik, akkor gyorsan örökbe fogadhatóvá válnak. Kiemelés esetén sokszor előfordul, hogy a vér szerinti szülők valamilyen szinten kapcsolatot tartanak a gyermekkel, és amíg ez a helyzet fennáll, nem adhatók örökbe. Sokszor előfordul az is, hogy emiatt nevelőcsaládban nőnek fel.

Családban biztonságot, szeretetet kapnak

Az MPE Benedetto Gyermekvédelmi Szolgálat 2014 óta működő országos nevelőszülői hálózat, amely jelenleg több mint 100 nevelőszülővel dolgozik, és közel 400 gyermekről gondoskodik. A hálózat nevelőszülőinek munkáját 10 nevelőszülő tanácsadó és pszichológus is segíti.

A Szolgálat célja, hogy minél több bántalmazott, családjából kiemelt, nehéz sorsú gyermek nevelkedhessen nevelőszülőknél,

mert az ő odaadásuknak, türelmüknek köszönhetően a gyerekek megtapasztalhatják, hogyan működik a család: biztonságot, szeretetet és figyelmet kapnak.

Rangos elismerés nevelőszülőknek

(Kiemelt képünk forrása: Pixabay.com)