Pillanatok alatt összedobható ribizlis-mascarponés torta

Aktuális
14 órája Családháló

Ki gondolná, hogy a maradékmentés ilyen finom lehet? Ez a ribizlis-mascarponés álom úgy született, hogy vettem egy doboz sajtkrémet, ami sehogy sem akarta megtalálni a helyét a havi menüben, viszont vészesen közelgett a lejárati határideje. Adott volt még egy kis ribizli a nagyitól, valamint egy kevés zabpehelyliszt, amit még egy diétás süteményhez vásároltam. A végeredmény pedig egy krémes és könnyű, édes-fanyar finomság lett, ideális nyári sütemény kevés időráfordítással, variálható gyümölcsös hozzávalókból.

Ha csak kevés időnk van tortát készíteni, ideális megoldás lehet ez a mascarponés krémmel töltött gyümölcsös sütemény, amit mi most ribizliből készítettünk el itthon. Rövid munkafázisok, egyszerű, „keverős” módszer és kevés időráfordítás, mégis látványos és mennyei sütemény, ami tortaformában sütve tökéletes ünnepi étel.

A torta gerincét egy nagyon egyszerű piskóta adja, ami zabpehelyliszt és sima liszt keverékéből készül, így nagyon masszív és könnyű félbevágni, egyáltalán nem morzsálódik. Ráadásul a lusta szakácsnők álma, ugyanis a tojások szétválasztása nélkül készül. Emiatt nagyon gyorsan kikeverhető, és a sütési idő is minimális, csak a kihűtésre kell plusz időt szánnunk. A tortába töltött krém pedig tényleg két perc alatt elkészül, nem kell főzni vagy melegíteni, így nyáron, kánikula idején is felhasználóbarát megoldás lehet.

Bátran variáljuk a hozzávalókat: zabpehelyliszt helyett használhatunk sima lisztet, cukor helyett eritritet, és szinte bármelyik bogyós gyümölccsel befutó lehet.

Hozzávalók:

A piskótához:

  • 3 tojás
  • 100 g cukor
  • fél dl olaj
  • fél dl víz
  • 80 g zabpehelyliszt
  • 70 g liszt
  • 1 kk sütőpor

A töltelékhez:

  • 200 ml tejszín (hidegen!)
  • 250 g mascarpone
  • 100 g porcukor
  • fél vaníliarúd kiakapart magja

A díszítéshez egy kis tálka ribizli (de más bogyós gyümölcs is jó)

Elkészítése:

Először melegítsük elő a sütőt. Én 200 fokra tettem, de amikor belekerült a sütemény, kicsit visszavettem a hőfokot, hogy ne égjen meg a tészta. Béleljünk ki egy 22 cm átmérőjű tortaformát sütőpapírral. Kicsit verjük fel a tojásokat. Ezt követően keverjük össze vele a cukrot, majd ha szépen kihabosodott, tegyük hozzá a vizet és az olajat is. A sütőport keverjük el a lisztekkel, majd adagoljuk keverés mellett a tojásos keverékhez. Egy viszonylag folyékony masszát kapunk, de ne ijedjünk meg tőle, töltsük a formába, és mehet is a sütőbe. Nekem 19-20 perc volt, mire szépen feljött és még nem égett meg, de tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e a tésztánk.

Ezt követően hagyjuk kihűlni, és ha már nem meleg, akkor egy nagy pengéjű, éles késsel vágjuk ketté, hogy szépen meg tudjuk tölteni, majd készítsük el a tölteléket.

Tegyük egy nagy keverőtálba a mascarponét, a hideg tejszínt és a porcukrot, valamint a vaníliarúd kiakapart magját is. Ha csak vaníliás cukor van otthon, akkor annyival kevesebb cukrot tegyünk a krémbe (így is jó édes lesz). Két-három perc alatt kézi robotgéppel verjük habossá az összetevőket. Akkor jó, ha egy jól kenhető, tejszínhabnál sűrűbb krémet kapunk.

A krém felével töltsük meg a tortát: egyenletesen kenjük az alsó tortalapra, majd borítsuk be a tészta másik felével és ismételjük meg a műveletet. Hagyhatunk egy keveset a torta oldalának befedéséhez is. Díszítsük gyümölccsel, majd szervírozásig tároljuk hűtve.

Jó étvágyat hozzá!

Vezetőkép: Raj-Czefernek Léna