Pogácsa, amit még a húsvéti nyúl is megirigyelne
Megosztó növény a medvehagyma, ám ebben a formában még azok körében is sikert arathat, akik nem rajongják.
Amióta kertünk van, tudom, hogy a tavasz nem az eperszezonnal kezdődik. Ám sokáig bátortalanul méregettük csak a házunk mögött felbukkanó medvehagymatelepet, amely hívogatóan bújt ki a föld alól minden egyes kikeletkor. Mivel gyöngyvirágra nyomokban sem hasonlító bokrétája minden évben kacérul kacsintott ránk, tavaly a gyerekekkel merészet álmodtunk, és el is készítettünk egy krémlevest belőle. Én egy korábbi élménynek köszönhetően sosem szerettem ezt a zöldséget, ám most beadtam a derekam, és őszintén mondom: a leves nem csupán az aprónép körében aratott sikert. Medvehagyma-ellenző férjemet azonban nem lehetett meggyőzni róla, hogy kóstoljon belőle. Idén is hasonló reakcióra számítottam, ám a karakteres sütemény mindent betöltő illatának már ő sem tudott ellenállni.
Mivel gyermekeink nagyon szívesen segítenek a konyhában, ezért a pogácsának is együtt álltunk neki. Az eredeti recept erre kifejezetten alkalmas is, hiszen nem kell órákig keleszteni és százszor hajtogatni (úgysem lenne rá idő és türelem). Mivel az első adag együtt készült el, a kisiskolások magabiztos kézzel be tudták fejezni a második tepsit – hathatós közreműködésem nélkül is –, amíg a kistestvérüket visszaaltattam.
Néhány dolgot viszont megváltoztattunk, így egyedi karaktert kapott a kezünk alatt. A kiváló ételmentő ötlet – miszerint krumpli helyett maradék burgonyapürével dolgozzunk – nálunk rögtön kiesett, mert nem volt itthon. Van továbbá olyan családtag, aki nem ehet tejes ételeket sem, így mi tejmentes változatot készítettünk, de így is tökéletesen működött minden. A pogácsa elnevezés ugyan kissé talán túlzás, hiszen a formájuk inkább emlékeztet lepénykékre, de az íze így is hamisítatlan, és ha jót akarunk, érdemes rögtön dupla adagot készíteni belőle.
A hozzávalók:
1 dl rizstej
20 g élesztő
1 tk cukor
350 g liszt + a nyújtáshoz
1 tk só
300 g főtt kumpli
80 g vaj
1 tojás (+1 a lekenéshez)
50 g vegán tejföl
1 csokor medvehagyma aprítva
Elkészítés
Az élesztőt felfuttatjuk a rizstejben, egy teáskanál cukorral (kicsit lassabban kel meg mint a tehéntejben, de nem kell megijedni, működni fog). A főtt krumplit lenyomjuk, és összedagasztunk minden hozzávalót. A tésztát jócskán lisztezett felületen nyújtjuk – szaggatjuk, majd megkenjük felvert tojással. Sütés előtt 20 percig pihentetjük. Sütési idő 20 perc. Jó étvágyat!