Putnoki rétes – egy elfeledett recept dédnagymama konyhájából

Az alábbi recept a mi családi örökségünk. Soha sehol nem hallottam még róla, pedig nem olyan bonyolult elkészíteni, és a végeredmény egyszerűen zseniális: a putnoki rétes olyan, mint egy kalács, de elkészítése és formája inkább a kakaóscsigát idézi. Könnyű, omlós és egyszerre ropogós édesség, ami minden ünnepet megkoronáz. Ha sok embert várunk vendégségbe, jobban járunk, ha rögtön két tepsivel készülünk!
A putnoki rétes számomra mindig egyet jelentett a családi ünnepekkel – még a dédnagymamám készítette el, és ő hagyta ránk a receptjét is. Csak sejteni vélem, miért nevezte rétesnek, mert ez a sütemény inkább egy töltött kalácsra hasonlít egy kis csavarral az elkészítésében, amit mindjárt felfedek.
De az tény, hogy a nagyszüleimnél minden szülinapon ott volt az asztalon. Később szembesültem vele, hogy nem egy ismert receptről van szó, pedig a könnyű és légies tésztát egyáltalán nem nehéz elkészíteni. A siker garantált, ráadásul viszonylag kevés, egyszerű hozzávalóból készíthetünk valami különlegeset. Nálunk általában egy szuszra elfogy az egész tepsivel.
Karácsonykor is ezt készítem második fogás gyanánt, gyönyörűen megkel a pásztorjáték alatt, de húsvétkor és pünkösd környékén is nagy kedvenc. Plusz pont, hogy bár tejjel készül, rizstejjel is működik, így mi sokszor azzal készítjük a tejérzékeny családtagok kedvéért.
Tipp: fogjunk hozzá időben, mert ugyan egyszerű összerakni, de kétszer kell keleszteni.
Hozzávalók:
A tésztához:
45 dkg liszt
2 egész tojás
csipet só
2 dl tej
1 ek cukor
2 dkg élesztő
A töltelékhez:
15 dkg margarin
14 dkg cukor
A tetejére:
1 kis bögre tej
+ margarin a tepsi kivajazásához
Elkészítése:
Az élesztőt előzőleg futtassuk fel egy deci langyos, cukros tejben, majd gyúrjuk össze a tészta hozzávalóit. Ha jól kidolgoztuk, hagyjuk pihenni, amíg még egyszer akkorára kel. Közben fakanál vagy robotgép segítségével keverjük ki a margarint a cukorral. Segít, ha a vajat előzőleg kivesszük a hűtőből, hogy puhább legyen. Egy kissé nehezen kenhető cukros masszát kapunk, de ne ijedjünk meg, ha elég ideig keverjük, jól lehet majd vele dolgozni.
Ha szépen feljött a tésztánk, nyújtsuk ki lisztezett deszkán téglalap alakúra, és kenjük rá a tölteléket úgy, hogy az egész felületét befedjük vele. Óvatosan sodorjuk fel a hosszabb oldalán, majd az így kapott „rétest” egy éles késsel vágjuk körülbelül 20 egyforma részre.
Egy margarinnal kikent, nagyobb tepsibe tegyük élére a tekercseket egymás mellé. Meg fognak kelni, hagyjunk helyet a növekedésnek! Melegítsük elő a sütőnket 180-200 fokra.
Körülbelül egy óra kelesztés után tegyük a tésztát a forró sütőbe és süssük addig, amíg a teteje szép aranybarna nem lesz, körülbelül 45 percig. Ha úgy látjuk, hogy szépen megsült, vegyük ki egy pillanatra és locsoljuk meg a tetejét az odakészített bögre tejjel, majd dugjuk vissza a sütőbe egy-két percre, amíg az aljára kifolyt cukros vaj és a tej egy kissé megkaramellizálódik.
Ha kivettük, hagyjuk a tepsiben, és onnan szervírozzuk!
Jó étvágyat hozzá!
Raj-Czefernek Léna
Kapcsolódó:
https://vasarnap.hu/2025/05/25/kakaos-csiga-gyorsan-egyszeruen/
Vezetőkép: Raj-Czefernek Léna