Schittl Eszter: Fake news kampány hazudik a médiában a fiataloknak az abortuszról

A Roe kontra Wade felülbírálása ráadásul önmagában nem elégséges a születendő gyermekek védelméhez.

iskola
2022. július 04. Családháló

Eddig csupán távolról figyelte a magyar sajtó az Amerikában zajló eseményeket, ám a Roe kontra Wade eltörlésével hírcunami indult meg a médiában, amely azt akarja elhitetni az olvasókkal, hogy a tengerentúlon megborult minden: vége a szabadságnak, tilos az abortusz, akkor sem avatkozhatnak be az orvosok, ha az anya élete veszélyben van, és még az egészségügyi küret is tiltott lesz. A valóság azonban távol áll ettől, hiszen a teljes tiltás még nagyon messze van, az egészségügyi problémákat ezentúl is a szokott módon kezelik, ráadásul a hírekben megszólaló hírességek félrevezetik a fiatalokat a terhességmegszakítással kapcsolatban. Az események alakulásáról, a törvény valódi következményeiről és a sajtóban felbukkanó hírek valóságtartalmáról beszélgettünk Schittl Eszterrel, a CitizenGO kampányigazgatójával.

– Érdemes lenne először is tisztázni, hogy pontosan mit is takar ez a bírói döntés, hogyan befolyásolja ez az abortusz gyakorlását az Egyesült Államokban, illetve hogy a teljes korlátozástól mennyire messze van a mostani döntés.

– Az amerikai legfelsőbb bíróság a Dobbs kontra Jackson Women’s Health Organization ügyben kimondta, hogy „az alkotmány nem biztosít jogot az abortuszhoz; Roe és Casey felül lettek bírálva; és az abortusz szabályozásának jogköre visszakerült a néphez és a választott képviselőikhez”.

Ez azt jelenti, hogy lehetőség nyílik állami szinten életvédő törvényeket hozni, beszüntetni az abortuszok finanszírozását, és megállítani a születendő gyermekek életének kioltását. A Roe kontra Wade felülbírálása tehát önmagában nem elégséges a születendő gyermekek védelméhez, viszont megnyitja a lehetőséget arra, hogy az államok jobban védjék őket.

Az életvédők világszerte üdvözölték a döntést. Öröm és remény van a szívünkben, és drukkolunk az amerikaiaknak, hogy megragadják ezt a hatalmas lehetőséget.

– Egyrészről örömteli hír, hogy az egyes államok most már szabadon dönthetnek arról, engedélyezik-e az abortuszt vagy sem, másrészről ijesztő az a tendencia, ahogyan a külföldi celebek „demonstratíve” előrukkolnak abortusztörténeteikkel (nem beszélve a vezető politikusok véleményéről, legutóbb például Obama megnyilvánulásáról a hír kapcsán), azt sugallva ezzel a fiataloknak, hogy ez lenne a jó út, amiről most Amerika letért.

– Obama még hagyján, de a katolikus Joe Biden is az abortusz mellett kardoskodik,

most épp a kongresszuson keresztül igyekszik szövetségi törvényt hozni az abortusz mellett, ezzel próbálva „helyettesíteni” a megdőlt Roe kontra Wade-ítéletet. Az egészségügyi minisztérium pedig abortuszlétesítmények megnyitását tervezi szövetségi területeken, ezzel kívánva megkerülni a Dobbs-döntést.

Emellett több nagyvállalat bejelentette, hogy fizetni fogják alkalmazottjaik abortuszútjait. A közösségi médiákon pedig hatalmas fake news kampány indult el, azt hazudva a fiataloknak, hogy az abortuszt tiltó törvények az anya életveszélye esetén nem engedik az élete megmentését, vagy hogy a sajnálatos módon elhalt magzatot nem lehet időben eltávolítani, és ezzel veszélybe kerül az anya. Ezek közül egyik sem igaz!

– Látható már, hogy a Roe kontra Wade eltörlése után mi lesz a következő lépés Amerikában? Várható további szigorodás, vagy épp ellenkezőleg, válaszcsapást indítanak az ellenzők az életvédők ellen, mint ahogyan a hírekben is láthattuk, hogy szándékos rongálnak, Molotov-koktélokkal fenyegetnek egyes templomokat, életvédő-központokat? Esetleg hasonló, alulról szerveződő ideológiai harc várható, mint a BLM-mozgalmak esetében?

– Nagyon biztató és lelkesítő látni ezekben a hetekben a konzervatív államoknak az élet védelmében történt fellépését. Nyolc nappal a döntés után vagyunk (az interjú pillanatában – a szerk.), és legalább tíz államban illegális vagy jelentősen korlátozott már az abortusz. Ezek többségében úgynevezett „trigger” törvényeket fogadtak el még korábban, amelyek direkt arra lettek kitalálva, hogy a Roe felülbírálása pillanatában, vagy néhány héttel azt követően hatályossá váljanak, és védjék az életet.

Vannak emellett olyan államok, amelyek életvédő törvényeit a bíróságok a Roe kontra Wade-re hivatkozva korábban hatályon kívül helyezték. Most ezek sorra hatályba léptek, így például az ohiói, a dél-karolinai, tennessee-i szívdobbanástörvények, amelyek a szívdobbanásuk kimutatásától védik a születendő gyermekek életét. Rajtuk kívül Georgia-ban, Iowában, és Pennsylvaniában is esély van a korábban elfogadott, de eddig a bíróságok által korlátozott szívdobbanástörvények hatályba lépésére.

Örömhír, hogy sorra szűnnek meg az abortuszközpontok, például Alabamában, Arizonában, Arkansasban, Kentuckyban, Missouriban, Oklahomában, Dél-Dakotában, Nyugat-Virginiában és Wisconsinban. Az abortuszok egy ideig Utahban, Louisianában és Texasban is leálltak, de sajnos jelenleg újra folynak, mert ezekben az államokban liberális bírók megtámadták az új életvédő törvényeket. Nyugat-Virginában és más államokban pedig a hetekben hoznak döntéseket a krízisterhességi központok állami támogatásáról. Ez egy olyan fontos terület, amire Magyarországon is több erőforrást kellene fordítani. Persze sajnos nem mindenhol ilyen jó a helyzet.

Kalifornia, Colorado, Connecticut, Delaware, Hawaii, Illinois, Maine, Maryland, Massachusetts, Minnesota, Nevada, New Jersey, New York, Oregon, Rhode Island, Vermont, Washington és Washington D. C. egészen a 24. hétig, vagy még tovább engedélyezik az abortuszt, miközben tudjuk, hogy már egy 22. hetes koraszülött baba életét is meg lehet menteni. Most pedig ennél is tovább mennek. Többen közülük bejelentették, hogy extrém módon bővíteni fogják az abortuszhoz való hozzáférést a más államokból érkező nők számára.

A döntéseik között van az abortuszok állami finanszírozásának növelése, illetve az is, hogy ne csak orvosok végezhessék azt. New York állam pedig hamarosan alkotmányába foglalja az abortuszhoz való jogot.

– Sokan nem is tudják, hogy Amerikában – államonként eltérően ugyan –, de a legliberálisabb az abortuszszabályozás, hiszen a már említett New Yorkban például a születésig engedélyezett a beavatkozás. Európában is vannak hasonló törekvések. Hogyan hat a mostani, amerikai döntés ezekre a tendenciákra? Van ennek befolyása ránk, európaiakra?

– Én magyarként abban bízom, és azért fogok dolgozni a jövőben is, hogy az élet kultúrája nálunk is megerősödjön, és Magyarországon is kialakuljon egy olyan életvédő tömeg, amelyet nem lehet figyelmen kívül hagyni.

Szeretnénk itthon is elérni, hogy törvény védje az ártatlan, védtelen kisbabákat, úgy ahogy minket is véd. Szeretnénk, hogy ne finanszírozzák a mi adónkból az abortuszt. Emellett egy professzionális, szakmák összefogásán alapuló országos segítségnyújtó rendszert tartunk fontosnak létrehozni a krízisben lévő kismamák, kisbabák és családjaik részére.

Ami tehát Amerikában történik, az reményt ad az egész világnak, így nekünk, magyaroknak is. Hiszen nincsen jogunk elvenni egy ártatlan ember életét. Ez a törvény a szívünkbe van írva, ezért biztos vagyok benne, hogy a rabszolgasághoz és más embertelen rendszerekhez hasonlóan az abortuszok kora is egyszer véget fog érni. Ennek eléréséhez jelent egy fontos lépést az amerikai legfelsőbb bíróság június 24-i döntése, ami megmutatja, hogy nincs kőbe vésve, hogy ennek az embertelen, legkisebbeket kiselejtező, az élet elvételét jognak hazudó rendszernek örökre fent kell állnia.

A címlapképen a legfelsőbb bíróság abortuszról szóló döntése ellen tüntetnek Washingtonban 2022. június 24-én, miután a testület hatályon kívül helyezte azt a csaknem ötvenéves döntést, amely alapján a szövetségi kormány garantálta az abortusz jogát. Forrás: MTI/EPA/Michael Reynolds

Létrehozás dátuma