Schittl Eszter: Hadd szüljek olyan orvosnál, aki nem oltotta ki egy másik születendő gyermek életét

A 2020. évi C. egészségügyi törvény átalakításának sajnos még árnyoldalai is vannak.

iskola
2021. január 13. Családháló

„Nagyon boldog hónapok állnak mögöttünk és előttünk, férjemmel első gyermekünket várjuk” – újságolja el az örömteli hírt Schittl Eszter a CitizenGo csapata által továbbított levelében, amelyben aggodalmának is hangot adott, miszerint „az új egészségügyi jogszabályok következtében jelen állás szerint sérülhet a kismamák azon joga, hogy annál az orvosnál és szülésznőnél szüljenek, akit ők választanak.”

Íme a lista: rengetegen álltak ki a megfenyegetett Schittl Eszter mellett

Az életvédő a szabad szülészorvos-választás mellett azzal érvelt, hogy az egy bizalmi kérdés, mert fontos, hogy olyan szakember működjön együtt a kismamával, aki jól ismeri őt a várandósság teljes idejéről. Ám emellett fontos szempontként fogalmazta meg azt is, hogy a választott orvos engedje, tisztelje és segítse a természetes születés lefolyásának menetét anélkül, hogy indokolatlanul mesterséges eszközökhöz és módszerekhez folyamodjon.

A fenti két érv mellett Schittl Eszter megemlít egy harmadik, leginkább morális szempontból elgondolkodtató aspektust:

„fontos számunkra, hogy életvédő legyen a gyermekünket világra segítő szakember, és ne olyan, aki aznap kioltotta más kisbabák életét az abortusszal.

Nem tudnánk nyugodtan rábízni a gyermekünk életét egy olyan emberre, aki nem tekint értékként minden születendő gyermekre, hanem erőszakkal fordul több kicsi felé.”

A levél írója a teljes kép érdekében világosan rámutat üzenetében az egészségügyi törvény számos pozitív változtatására és újdonságára. Helyesli, hogy a hálapénzt kivezették a rendszerből, de egyben azt is jelzi, hogy a választott orvos extra szolgáltatásának legális, tisztességes finanszírozását meg kell oldani. 

Az életvédelem mellett elkötelezett aktivista bízik benne, hogy újragondolják a változtatásokat, és biztosítják a szabad orvosválasztás jogát a hálapénzt természetesen továbbra is kizáró, legális és tisztességes körülményekkel. Schittl Eszter egyben azt is kiemelte, hogy nagyon fontos lenne a protokollok és a gyakorlat terén is anya- és bababarát irányba elmozdulni az egészségügyben is.

 

Kapcsolódó, olvasásra ajánlott írásaink:

Bálint Balázs: A természetes szülés élménye megélhető

Kapcsolódástól kapcsolódásig

Egy hivatás az életért – Példaképünk Bálint Balázs szülészorvos