Süssük meg a nagyi csörögéjét a farsangi szezon végén ezzel az egyszerű recepttel!

Édes vasárnap
2025. március 02. Családháló

Anno minden évben hozott nekünk a nagymamám forgácsfánkot – vagy ahogy mások nevezik, csörögét – a farsangi szezonban, volt, hogy többször is. Általában abbahagyhatatlannak bizonyult ez az egyszerű, ízletes édesség, aminek sokáig kerestem a receptjét, de nem igazán találtam csak sütőporos vagy kelt változatot. Most úgy tűnik, sikerült reprodukálni a régi ízeket, és amellett, hogy pofonegyszerű a recept, a nagyihoz hasonlóan én is nagy sikert arattam vele.

A forgácsfánk egy nagyon hálás dolog, mert sokkal gyorsabban elkészül, mint nagytestvére, a szalagos fánk, de hasonlóan nagy sikert arathatunk vele a farsangi szezonban. Mivel még pár napig tart az ünnepkör, ezen a hétvégén bátran próbálkozzunk meg ezzel a pofonegyszerű változattal, amely nagymamáink finomságainak ízvilágát idézi.

https://vasarnap.hu/2024/02/04/farsangi-fank-recept-hetvegere-nem-szalag-lenyeg-nagyi-fankja-tejmentesen-is-elkeszitheto/

Mi ezt a fánkot is tejmentesen készítettük, hogy a család minden tagja tudjon fogyasztani belőle, és bizton állíthatom, semmit nem vont le az értékéből, de akinek nincs szüksége efféle diétára, nyugodtan készítheti tejföllel is.

Hozzávalók:

  • 0,5 kg liszt
  • csipet só
  • 2,5-3 dl vegán tejföl (vagy sima tejföl)
  • 6 tojás sárgája
  • 2 ek rum
  • 50 g porcukor
  • +10 g porcukor és fél rúd vanília a szóráshoz
  • 0,5-1  l olaj a sütéshez

Elkészítése:

A lisztet keverjük el a sóval, majd a cukrot keverjük ki a tojássárgákkal (használhatunk kristálycukrot is). Én sima cukrot használtam, de tehetünk a tésztába egy tasak vaníliás cukrot is, akkor nem kell a szóráshoz vaníliarudat venni.

Dolgozzuk ki a tésztát: keverjük össze az összes hozzávalót, fokozatosan adagolva a tejfölt, hogy ne legyen túl ragacsos a végeredmény. Nekem kellett bele a 3 dl vegán tejföl, de a liszt minőségétől és a tojások nagyságától függően kevesebb is elég lehet. Ha szépen összeállt, takarjuk le és egy fél óráig pihentessük a tésztát.

Amíg várakozunk, egy fél rúd vanília kikapart magját keverjünk össze porcukorral, és készítsünk elő egy konyhai papírtörlővel kibélelt tányért, erre szedjük majd a kisült fánkokat.

Ha kellő ideig pihentettük a süteményalapot, lisztezett felületen nyújtsuk ki a tésztát fél cm vastagságúra, és vágjunk téglalapokat belőle derelyevágó segítségével. A lapok közepébe vágjunk két rést szintén derelyevágóval. (Sütésnél kissé húzzuk szét a tésztát, hogy ne ragadjanak össze a csíkok, így könnyebben sül át a fánk.)

Végezetül bő, nem túl forró olajban süssük aranybarnára a forgácskáinkat, egyszer fordítsuk meg őket. (Ellenőrizhetjük az olaj melegségét egy darabka tésztával: akkor jó, ha már szépen, buborékokat vetve sül!)

A kész fánkokat szedjük konyhai papírtörlőre, hogy lecsöpögjön róluk az olaj, majd még melegen forgassuk bele a vaníliás porcukorba.

Jó étvágyat hozzá!

Vezetőkép: az elkészül, ínycsiklandó csöröge. Fotó: Raj-Czefernek Léna