Süssük meg a nagyi csörögéjét a farsangi szezon végén ezzel az egyszerű recepttel!

Anno minden évben hozott nekünk a nagymamám forgácsfánkot – vagy ahogy mások nevezik, csörögét – a farsangi szezonban, volt, hogy többször is. Általában abbahagyhatatlannak bizonyult ez az egyszerű, ízletes édesség, aminek sokáig kerestem a receptjét, de nem igazán találtam csak sütőporos vagy kelt változatot. Most úgy tűnik, sikerült reprodukálni a régi ízeket, és amellett, hogy pofonegyszerű a recept, a nagyihoz hasonlóan én is nagy sikert arattam vele.
A forgácsfánk egy nagyon hálás dolog, mert sokkal gyorsabban elkészül, mint nagytestvére, a szalagos fánk, de hasonlóan nagy sikert arathatunk vele a farsangi szezonban. Mivel még pár napig tart az ünnepkör, ezen a hétvégén bátran próbálkozzunk meg ezzel a pofonegyszerű változattal, amely nagymamáink finomságainak ízvilágát idézi.
https://vasarnap.hu/2024/02/04/farsangi-fank-recept-hetvegere-nem-szalag-lenyeg-nagyi-fankja-tejmentesen-is-elkeszitheto/
Mi ezt a fánkot is tejmentesen készítettük, hogy a család minden tagja tudjon fogyasztani belőle, és bizton állíthatom, semmit nem vont le az értékéből, de akinek nincs szüksége efféle diétára, nyugodtan készítheti tejföllel is.
Hozzávalók:
- 0,5 kg liszt
- csipet só
- 2,5-3 dl vegán tejföl (vagy sima tejföl)
- 6 tojás sárgája
- 2 ek rum
- 50 g porcukor
- +10 g porcukor és fél rúd vanília a szóráshoz
- 0,5-1 l olaj a sütéshez
Elkészítése:
A lisztet keverjük el a sóval, majd a cukrot keverjük ki a tojássárgákkal (használhatunk kristálycukrot is). Én sima cukrot használtam, de tehetünk a tésztába egy tasak vaníliás cukrot is, akkor nem kell a szóráshoz vaníliarudat venni.
Dolgozzuk ki a tésztát: keverjük össze az összes hozzávalót, fokozatosan adagolva a tejfölt, hogy ne legyen túl ragacsos a végeredmény. Nekem kellett bele a 3 dl vegán tejföl, de a liszt minőségétől és a tojások nagyságától függően kevesebb is elég lehet. Ha szépen összeállt, takarjuk le és egy fél óráig pihentessük a tésztát.
Amíg várakozunk, egy fél rúd vanília kikapart magját keverjünk össze porcukorral, és készítsünk elő egy konyhai papírtörlővel kibélelt tányért, erre szedjük majd a kisült fánkokat.
Ha kellő ideig pihentettük a süteményalapot, lisztezett felületen nyújtsuk ki a tésztát fél cm vastagságúra, és vágjunk téglalapokat belőle derelyevágó segítségével. A lapok közepébe vágjunk két rést szintén derelyevágóval. (Sütésnél kissé húzzuk szét a tésztát, hogy ne ragadjanak össze a csíkok, így könnyebben sül át a fánk.)
Végezetül bő, nem túl forró olajban süssük aranybarnára a forgácskáinkat, egyszer fordítsuk meg őket. (Ellenőrizhetjük az olaj melegségét egy darabka tésztával: akkor jó, ha már szépen, buborékokat vetve sül!)
A kész fánkokat szedjük konyhai papírtörlőre, hogy lecsöpögjön róluk az olaj, majd még melegen forgassuk bele a vaníliás porcukorba.
Jó étvágyat hozzá!
Vezetőkép: az elkészül, ínycsiklandó csöröge. Fotó: Raj-Czefernek Léna