Tippek az életmódváltáshoz: sportoljon együtt a család!

Hogyan mutass jó példát, sportolj és legyél együtt a családdal?

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2019. október 11. Lengyel Réka

Fotó: Pixabay

Bátran kijelenthetjük, hogy szülőnek lenni az egyik legnehezebb feladat. A nevelési szokások egyaránt függnek a felnőttek és a gyermekek személyiségtípusától, ezért általános érvényű igazságok nem léteznek. Mindenkinek szíve joga eldönteni, hogy milyen módon és eszközökkel készíti fel gyermekét a nagybetűs életre, azonban a példamutatást mindig szem előtt kell tartani.

Magyarországon egyre nagyobb százalékban találkozhatunk a gyermekkori elhízás problémájával, ami súlyos következményekkel járhat. Az életmódváltás nem könnyű, ezért sokkal egyszerűbb, ha a gyermek már egészen kiskorban megismerkedik például a mozgás szeretetével. Hogyan mutass jó példát, sportolj és legyél együtt a családdal? A megoldás egyszerűbb, mint gondolnád.

A szülői minta és a gyermek elhízásának kapcsolata

A gyermek első szocializációs ágense a családja, akiktől nemcsak a beszédet és bizonyos mozdulatokat sajátít el, hanem az évek múlásával az értékrendet, a normákat és a szokásokat is. Az elhízásnak lehetnek egészségügyi okai, azonban kiskorban sokkal jellemzőbb, hogy a rosszul berögzült szülői minták és az indokolatlan étkezés okozzák a probléma forrását.

A gyermekek leggyakoribb esetben 7-12 éves koruk között híznak el, amelynek elsődleges okai között szerepel például a csecsemőkori túletetés. Amíg a kommunikáció kizárólag a sírást és a gügyögést jelenti, sok esetben megtörténhet, hogy a szülő félreértelmezi a gyerek igényeit és rögtön az etetésre gondol. Ettől függetlenül vannak, akik tudatosan ezzel a módszerrel próbálják feloldani a gyermek feszültségeit, ami később ahhoz vezet, hogy nagyobb korban is az étel fogja megnyugtatni egy stresszes szituációban.

A gyermeki elhízás veszélyei

A gyermek elhízása számtalan lelki és egészségügyi problémát okozhat. A túlsúly miatt kialakulhatnak olyan betegségek, amelyek jelentős mértékben veszélyeztetik az egészséget. Ilyen például a magas vérnyomás, a cukorbetegség, az ízületi károsodások, a szív– és érrendszeri betegségek. Az egészségügyi problémák mellett azonban az elhízás lelki megbetegedéssel is párosulhat. Az iskolai csúfolódások miatt a bántalmazók a túlsúlyos gyerekeket kitaszítják, amit később magány és számtalan komplexus követ.

Egészséges életmód: mozogjon együtt a család!

Az egészséges családi élethez szükség van egy rutin kialakítására, amiben a megfelelő étkezés és a napi rendszeres mozgás is szerepet játszik. Sokan úgy gondolják, hogy erre sem idejük, sem energiájuk, pedig a változáshoz nem kell nagy dolgokra gondolni, már az is elég, hogyha az iskolába vezető utat nem autóval, hanem gyalogosan tesszük meg.

Ahhoz, hogy a gyermek az élet természetes velejárójaként és ne kötelező feladatként élje meg a közös mozgási formákat, érdemes minél előbb becsempészni mindennapjaiba a fizikai aktivitást igénylő feladatokat. A kisgyerekek egészen 3 éves korukig gyakorolják a biztonságos járást, ezt pedig a szabadban futkározós és fogócskázós pillanatok követik. Ha szülőként ezt a lehetőséget már ilyen korban is biztosítjuk – mi több mi is együtt mozgunk a gyermekkel – utána indulhat a közös úszás, biciklizés, rollerezés.

Kismama mozgásforma 3 év alatti gyermekkel

A kismamák számára már elérhetőek a futó babakocsik. Amikor a gyermek még nem tud veled mozogni, viszont már idő előtt szeretnél jó példát mutatni, vagy csak szimplán hiányzik számodra a testmozgás, lehetőséged van a futáshoz kompatibilis babakocsik megvásárlására.

Első hallásra furcsán hangzik ugyan, de később ugyanolyan megszokássá válik, mint a közös séta. Plusz pont, hogy a kocogás általi mozgás során a baba még többet ringatózik, ami a későbbi kognitív képességek kialakulásában jelentős szerepet játszik.

Családi sportötletek 6 éves kortól

A családi sportötleteknek csak a képzeletünk szabhat határt. Az óvodába vagy iskolába vezető reggeli közös sétákat érdemes a hétköznapi rutin részeként, játékos formában megközelíteni. Ha különböző szabályokat állítasz fel, mint például „Nem léphetsz a járda szélére!”, „Számold meg hány cicát láttunk az úton!”, vagy más egyéb kreatív és vicces feladatokkal gazdagítod a sétaélményt, biztos lehetsz abban, hogy a gyermeked örömforrásként éli meg a mozgást.

Amikor a gyermek már nagyobb, a hétvégi családi kirándulások programjai kiegészülhetnek a közös gyalogos– és biciklitúrákkal, kalandparkokkal. Ettől függetlenül néha nem szükséges elhagyni a kertet sem, elég egy labda és máris indulhat a családi kidobós.

Tanítsd meg gyermeked a mértékletes étkezésre!

Az egészséges családi életmód kialakításában a közös mozgás mellett a megfelelő táplálkozásra is ugyanannyira szükség van. Ilyenkor nem kell azonnal a diétára gondolni, hiszen annak jelentése már önmagában feltételezi a demotiváló lemondást és az önmegtartóztatást. A gyermektől tehát nem megvonni kell a finom csokoládékat és péksüteményeket, csak egyszerűen néha fel kell ajánlani helyette egy lédús és ízletes gyümölcsöt, ezzel megtanítva a mértékletességre és a változatos étkezésre.