Túl korai menstruáció – ezért nem mindegy, mit csomagolunk uzsonnára

Aktuális
9 órája Családháló

Régóta tudjuk, hogy egészségünk szempontjából nem mindegy, milyen ételeket fogyasztunk. De azt, hogy hogyan határozza meg az étkezésünk az életünket, csak most kezdjük egyre jobban érteni. Egy friss kutatás szerint például azt is befolyásolhatjuk vele, hogy egy kislánynak mikor jön meg az első menstruációja. És ez nem csupán azért fontos, mert a túl korai pubertás idő előtti kényelmetlenséget okoz a gyermeknek, de hosszú távú egészségét is befolyásolja.

Általánosan elmondható, hogy a fiatalabb generációnál korábban kezdődik a menstruáció és lassabban alakul ki a rendszeressége. De mi lehet ennek az oka?

Egy múlt héten megjelent tanulmány kimutatta, hogy a jelenség oka többek között a mai táplálkozásban keresendő. A Human Reproduction folyóiratban megjelent cikkből kiderül, hogy azoknál a gyermekeknél, akik inkább ettek gyulladáskeltő élteleket (a gyulladáscsökkentő diéta jellemzően teljes értékű, feldolgozatlan élelmiszerekből, sok zöldségből és bizonyos gyümölcsökből, valamint halból és olivaolajból áll – a szerk.)

15 százalékkal nagyobb eséllyel következett be az első menstruáció a következő hónapban, míg az egészségesebb táplálkozás 8 százalékkal csökkentette annak kockázatát.

De miért is nem jó a túl korai menstruáció, és mit okozhat a szervezetben?

Sajnos a pillanatnyi kellemetlenségen felül a menzesz korai megjelenése bizony krónikus betegségek előjele lehet – véli Dr. Holly Harris, a tanulmány vezető szerzője epidemiológiai docens.

A ciklus korai kezdetére mind a genetika, mind a külső tényezők hatással vannak, de azt már látni lehet, hogy ha valaki korábban kezd el menstruálni, annál később fokozottan fennáll az emlőrák, a szív- és érrendszeri betegségek és a cukorbetegség kialakulásának kockázata – mondja a kutató. Éppen ezért fontos időszak a menstruáció előtti periódus egy lánygyermek életében, amikor a megelőzésre kell törekedni – teszi hozzá.

A tanulmány több mint 7500, 9 és 14 év közötti gyermek adatait vizsgálta, akik részt vettek a Growing Up Today Study (Felnőni Ma – GUTS) vizsgálatban. A kutatók 1996-ban és 2004-ben vizsgálták a gyerekeket, majd 2001-ben és 2008-ban is figyelemmel követték az egészségügyi állapotukat.

Kétféleképpen is vizsgálták az étkezésük milyenségét: az Alternative Healthy Eating Index (Alternatív Egészséges Étkezés Index), amely a krónikus betegségeket előrejelző élelmiszereket és tápanyagokat értékeli, és az Empirical Dietary Inflammatory Pattern (EDIP – Tapasztalati Diétés Gyulladáscsökkentő Mintázat) segítségével, amely olyan mutató, amely képes felmérni az étrendnek krónikus gyulladást befolyásoló képességét.

A tanulmány komoly statisztikai modellekkel értékelte az összefüggést az étrend minősége és a menstruáció kezdeti életkora között.

Nem csak az egészséges testsúlyról van szó

“Az egészséges táplálkozás késői gyermek- és korai serdülőkorban azzal jár, hogy a lányok első menstruációja később jelentkezik, mint a kevésbé egészséges étrendet fogyasztóké, és ezt az összefüggést nem az étrendnek a testméretre gyakorolt ​​hatása magyarázza” – fogalmazták meg a kutatók.

A korábbi felfogás szerint ugyanis a magas kalóriatartalmú ételek túlfogyasztása úgy befolyásolhatja a korai menstruációt, hogy a testzsír felhalmozódásának hatására a hormonok elindítják a pubertást.

Ám ezt a teóriát némileg cáfolja, hogy az összefüggés még akkor is fennáll, amikor a vizsgálatokban a testtömeg-indexet vagyis a BMI-t vették figyelembe.

Ez azt jelenti, hogy valószínűleg nem maga a gyermekkori elhízás az egyetlen tényező, amely befolyásolja a korai menstruáció és a diéta közötti kapcsolatot, hanem más, az egészségtelen, vagy gyulladáskeltő táplálkozással kapcsolatos mutató is közrejátszhat a kutatók szerint.

Van számos környezeti tényező, amely szintén befolyásolja a pubertás kezdetét, ilyen a nagy légszennyezettség, vagy éppen azok a testápolási termékek, amelyek olyan vegyi anyagokat tartalmazhatnak, amelyek megzavarhatják az endokrin rendszert.

Ezeket pedig nehéz szűrni vagy éppen kiküszöbölni, hiszen nincs egységes jelzőrendszer, amely elvárná, hogy egy terméken fel legyen tüntetve az, hogy ilyen anyagokat tartalmaz.

De milyen is az egészséges étkezés egy pubertás előtt álló kamasz számára?

Vannak azonban irányelvek, amelyek ismeretében könnyebb behatárolni, milyen táplálkozással csökkenthető a korai menstruáció kockázata. Ebben a tanulmányban a kutatók az egészséges étrendet úgy határozták meg, hogy sok gyümölcsöt, zöldséget, egészséges zsírokat, teljes kiőrlésű gabonát, valamint dióféléket és hüvelyeseket kell fogyasztani.

A gyulladást előidéző tápanyagok között pedig nem meglepő módon szerepelnek a vörös és a feldolgozott hústermékek, a finomított gabonafélék és a cukorral édesített, szénsavas italok, de a gyümölcslé és a diétás üdítőitalok is.

Egy kamasz esetében – ezek ugyan amerikai adatok, de – elég riasztó, hogy az ultrafeldolgozott élelmiszerekből származó kalóriák a napi bevitel körülbelül 70 százalékát teszik ki.

Éppen ezért már kis lépésekkel is jelentős változás sikereket érhetünk el.

Szakértők szerint minden étkezéssel kapcsolatos változtatás, amely csökkentheti a chipsek, a kekszek és üdítők fogyasztását, valamint növelheti a gyümölcsök és zöldségek bevitelét, pozitív eredménynek számít.

Vezetőkép: Pixabay