Túrógombóc pofonegyszerűen

Van a családunkban egy szabály, hogy nagyböjtben nem készítünk itthon édességet, de a túrógombóc ez alól kivételt képez. Nálunk ugyanis ez az édes tészta rendszeresen végzi második fogásként valami tápláló és finom, sűrű leves után. Az már csak hab a tortán, hogy öt perc alatt elkészíthető.
Igazából fiatal felnőtt korom óta turnézom ezzel a recepttel, ami tényleg garantáltan kiállta az idők próbáját. Még olyan is előfordult, hogy olyan barátom megdicsérte, aki később pironkodva vallotta be, hogy egyébként nem is szereti a túrógombócot.
Amióta gyerekeim vannak, ez mindig egy olcsó, gyors és könnyen elkészíthető ebéd alternatíva számunkra, amiből soha nem lehet eleget készíteni. Tejföllel vagy lekvárral nyakon öntve egyaránt igazi kedvenc, ráadásul nagyon laktató is. Nagyétkűek bátran duplázzanak!
Hozzávalók:
2 tojás
25 dkg túró
1,5 dl búzadara
csipet só
1-2 ek olaj
3-4 ek zsemlemorzsa
Elkészítése:
A túrót törjük össze egy villa segítségével, és adjuk hozzá a tojásokat, a sót, majd a villával nyomkodva keverjük alaposan össze, így a túróban lévő rögöket is eltüntetjük. (Ezzel megspórolhatjuk a szitán áttörést.) Ezt követően keverjük bele a búzadarát. A recept egyetlen hátránya, hogy egy kis ideig jó, ha pihentetjük a tésztát, mielőtt kifőznénk, hogy a dara megszívja magát, de 20-30 perc bőven elég, ha nincs sok időnk várni.
Addig készítsük elő a zsemlemorzsát: egy kevés olajon pirítsuk aranybarnára, erre fogjuk majd kiszedni a gombóckákat. Tegyünk fel egy lábosban két liter vizet forrni. Adjunk hozzá 1 teáskanál sót is. Formázzunk a masszából nem túl nagy gombócokat nedves kézzel.
Ha lobogva forr a víz (ez nagyon fontos, különben szétesik a tészta), óvatosan helyezzük bele a gombócokat. Szeretnek odatapadni a fazék aljára, ezért ha már egy-egy gombóc feljött a víz felszínére (kb. öt perc múlva), akkor óvatosan válasszuk el egy fakanál segítségével azokat, amelyek odaragadtak az edény aljához. Ezt követően már alacsonyabb lángon is főzhetjük a gombócainkat. 5 perci legalább kell neki, miután feljöttek a víz tetejére.
Ha letelt az öt perc, egy gombócot vegyünk ki és vágjunk félbe, hogy lássuk, rendesen átfőtt-e a tészta. Végül lyukas merőkanállal emeljük ki őket a forró vízből és forgassuk bele még melegen a pirított zsemlemorzsába.
Jó étvágyat hozzá!
Raj-Czefernek Léna
https://vasarnap.hu/2025/01/19/omlos-glutenmentes-cseresznyes-pite-amiben-alig-van-cukor/
Vezetőkép: Raj-Czefernek Léna