„Végre a magzat is üzenhet” – húsz hazai civil szervezet támogatja a szívhangrendeletet

A modern diagnosztikai eszközökkel könnyedén elvégezhető vizsgálat sok magzat életét mentheti meg.

iskola
2022. szeptember 22. Családháló

A magzati életek védelméért és a krízisben lévő várandós nők támogatásáért tevékenykedő 20 hazai civil szervezet közös nyilatkozatban állt ki a szívhangrendelet mellett.

Az MTI-hez eljuttatott közleményben többi között a Keresztény Orvosok Magyarországi Társaságának vezetősége, a Nagycsaládosok Országos Egyesülete, a Magyar Bioetikai Társaság és a Tégy az abortusz ellen emlékeztetett: a szeptember 15-én hatályba lépett miniszteri rendelet értelmében módosult a magzati élet védelméről szóló törvény végrehajtási rendelete. A módosított rendelet szerint az abortuszhoz ezentúl szükség lesz egy szülész-nőgyógyász szakorvos által kiállított leletre, amely bizonyítja, hogy az egészségügyi szolgáltató „a magzati életfunkciók működésére utaló tényezőt”, azaz a szívhangot egyértelműen bemutatta az édesanyának. Egyebekben az abortusz lehetőségét a rendelet nem érinti – írták.

Közölték:

„a magyarországi életvédő közösség” egybehangzóan üdvözli és támogatja az új rendeletet.

Nemzetközi tapasztalatok sora igazolja – tették hozzá -, hogy a modern diagnosztikai eszközökkel könnyedén elvégezhető vizsgálat sok magzat életét mentheti meg. a gyermek szívdobbanásának hangja, a baba és az anya között így létrejött „találkozás” sok esetben fordította vissza az abortuszra készülő, magát kényszerhelyzetben érző édesanyát, akit gyermeke szívverése döbbentett rá arra, hogy „érző, fejlődő életet hord a szíve alatt”.

Az aláírók szerint az új rendelet lehetőséget ad a krízishelyzetben lévő nőnek, hogy ne bánja meg – később visszafordíthatatlan, életbevágó – döntését. Mindketten számítanak, az anya és a gyermek élete ugyanolyan értékes emberi élet – hangsúlyozták.

Nem elhanyagolható az sem, hogy nagyon sok család örökbefogadó szülőként vállalná olyan gyermekek felnevelését, akikről a szülei lemondanak vagy már magzati korban „abortusszal vetnének véget az életének” írták.

Úgy fogalmaztak az aláíró szervezetek: abban bíznak, hogy sok gyermek menekülhet meg és sok édesanya, család kerülheti el az abortuszt követő testi-lelki-kapcsolati traumákat azáltal, hogy „végre a magzat is üzenhet” – ha csak egy néhány másodpercig is – a sorsáról döntő szüleinek.

A rendelet fontos lépés annak kinyilvánítására, hogy a magyar társadalom felelősséget érez minden megfogant gyermek iránt és „ebben a felelősségben mindannyian osztozunk” – írták.

Hangsúlyozták, támogatják a rendeletet az alaptörvény szellemében, amely kimondja: „Minden embernek joga van az élethez és az emberi méltósághoz, a magzat életét a fogantatástól kezdve védelem illeti meg”.

A közös nyilatkozat aláírói között szerepel Böjte Csaba ferences rendi szerzetes, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány alapítója, Székely János, a Szombathelyi Egyházmegye püspöke, Csókay András idegsebész,

továbbá több intézmény, egyesület, szervezet, többi között a Szent István Intézet, az Emberi Méltóság Központ, a Fiatalok az Élet Szolgálatban, a Várva várt Alapítvány, az Alfa Szövetség, és a Hozz Világra Még Egy Magyart Mozgalom alapítói, tisztségviselői.

(MTI)

A címlapkép forrása: Pixabay.com