Tökmagolajos babsaláta
A tökmagolajos babsaláta híres őrségi étel, én is ott kóstoltam először gyerekkoromban, és rendkívül elnyerte a tetszésemet. Pofonegyszerű, mégis nagyon megnyerő fogás. Egyetlen hibája van, hogy aki nem helyben lakik, az nehezen juthat hozzá tökmagolajhoz.
A szomszédos Ausztria is nagy tökmagolaj termelő. A fővárosban főként ezeket forgalmazzák, árhatár a csillagos ég. Szerencsére nekem sikerült az Őrségből szereznem, így elérhető áron jutottam hozzá.
Hasonló ecetes-olajos babsalátát más vidékeken is készítenek. A nagy klasszikus Horváth Ilona például napraforgóolajjal. A családomban nagyon kedvelt étel, így a családtagok véleménye alapján, a hagyományos eljáráson kicsit változtatva, a gyorsaság kedvéért babkonzervet használtam, a cukrot pedig mézre cseréltem.
Hozzávalók 4 adaghoz:
50 dkg vörösbab konzerv
2 fej lilahagyma
1 csokor újhagyma
1 csokor petrezselyem
3 evőkanál 10%-os ecet
1 teáskanál méz
2-3 evőkanál tökmagolaj
fűszersó
A konzervbabot lecsepegtetem, lemosom róla a levét. Ráöntöm az ecetet és hozzáadom a mézet. Jól elkeverem és félreteszem. A lilahagymát megpucolom és karikára vágom, az újhagymát megmosom, megtörlöm, és szárával együtt felkarikázom.
A hagymákat fűszersóval meghintem, és állni hagyom 10-15 percig, majd a babhoz keverem. Zárható dobozban 1-2 óráig a hűtőben pihentetem. A petrezselymet megmosom, megszárítom, és nagyon apróra vágom. Tálaláskor hozzáadom a petrezselymet és meglocsolom tökmagolajjal.