Vitamindús ételek télire

Télen gyermekeink gyakrabban betegszenek meg, nincs kedvük reggel felkelni, bölcsődébe, óvodába elindulni. Ennek magyarázata az ún. téli vitamin “ínség”, hiszen jóval szűkebb a zöldségek, gyümölcsök választéka, mint ősszel vagy nyáron. Összegyűjtöttük, melyek azok a nyersanyagok, amelyek rendszeres fogyasztása révén ebben az évszakban is hozzájuthatunk a nélkülözhetetlen tápanyagokhoz.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2014. január 21. Gyarmati Orsolya

Télen gyermekeink gyakrabban betegszenek meg, nincs kedvük reggel felkelni, bölcsődébe, óvodába elindulni. Ennek magyarázata az ún. téli vitamin “ínség”, hiszen jóval szűkebb a zöldségek, gyümölcsök választéka, mint ősszel vagy nyáron. Összegyűjtöttük, melyek azok a nyersanyagok, amelyek rendszeres fogyasztása révén ebben az évszakban is hozzájuthatunk a nélkülözhetetlen tápanyagokhoz.


Az óvódás és kisiskolás korosztály számára kiemelkedő a szükséglet kalciumból és D-vitaminból. A D-vitamin pótlására ősztől tavaszig külön figyelmet kell fordítani, hiszen egyik forrása a napfény, melyből a szervezet előállítja, és ebben az időszakban ez a forrás hiányzik vagy nem elegendő. A D-vitamin pótlására tojás, máj, gabonafélék fogyasztásával és esetleges vitaminkészítményes pótlással van lehetőségünk. Az emelkedett kalcium szükségletet legegyszerűbben tejtermékek (különösen a tej) nagyobb arányú fogyasztásával tudjuk fedezni.

A megfelelő vasellátottság is fontos ebben az időszakban, így érdemes a húsok, húskészítmények mellé magasabb C-vitamin tartalmú zöldségféléket fogyasztani, hogy minél hatékonyabban szívódhasson fel az ételben található vas.

A friss gyümölcsök és zöldségek rengeteg különféle egészséget támogató összetevőt tartalmaznak, ezért fogyasszuk őket napi rendszerességgel, legalább 40 dkg mennyiségben.