Rákóczi túrós palacsinta
A sütőben sült palacsinta szerintem az egyik legjobb édesség. A kedvelt Rákóczi túrós mintájára készítettem ezt a változatot. A tésztát kicsit vastagabbra sütöttem, így nem folyt ki a töltelék. Nagyon kiadós fogás, kettő már egy nagyobb étkű embernek is elég.
Hozzávalók :
Alaptészta
2 tojás
20 dkg liszt
csipetnyi só
2 dl tej
fél dl ásványvíz, vagy szódavíz
Töltelék:
baracklekvár
25 dkg túró
2 evőkanál tejföl
2 evőkanál méz
1 marék mazsola
fél citrom reszelt héja
fél szál vanília kikapargatott magja
1 tojás (külön sárgája és a fehérje)
Tetejére:
2 evőkanál tejföl
1 kiskanál méz
2 teáskanál őrölt dió
Sütéshez:
olaj
A lisztet a tojással, sóval, tejjel jól összekeverjük, felöntjük ásványvízzel. Ettől levegőssé válik. Az így kapott tésztát letakarjuk, és betesszük pihenni a hűtőbe 1 órára. Elővesszük, jól átkeverjük. A palacsintasütőt kenőecsettel kiolajozzuk, és jó melegre felforrósítjuk. Egy-egy adaghoz 3 kis merőkanál tésztát használunk. Sütésenként pótoljuk az olajat.
Miután megsültek, elkészítetjük a tölteléket.
A túrót villával összetörjük, belereszeljük a citromot, a vaníliát belekapargatjuk, hozzáadjuk a mazsolát, mézet és tojássárgájával, valamint a két evőkanál tejföllel jól összekeverjük. A fehérjéből kemény habot verünk, és ezt óvatosan forgatjuk bele, úgy, hogy a hab ne törjön össze.
A palacsintákat vékonyan megkenjük lekvárral. Közepükre túrótölteléket halmozunk, és négybe hajtogatjuk. Egy tűzálló tálat vékonyan kiolajozunk. Beletesszük a palacsintákat.
Két evőkanál tejfölt 1 kiskanál mézzel és 2 teáskanál őrölt dióval összekeverünk, aztán megkenjük a palacsinták tetejét.
Előre melegített sütőben 200 fokon 10 percig sütjük.
Ráadásként csokiöntettel díszíthetjük.
Gasztro Réka a FB-on: http://www.facebook.com/GasztroReka