Rákóczi túrós palacsinta

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. szeptember 26. szerkesztő

A sütőben sült palacsinta szerintem az egyik legjobb édesség. A kedvelt Rákóczi túrós mintájára készítettem ezt a változatot. A tésztát kicsit vastagabbra sütöttem, így nem folyt ki a töltelék. Nagyon kiadós fogás, kettő már egy nagyobb étkű embernek is elég.

Hozzávalók :

Alaptészta

2 tojás

20 dkg liszt

csipetnyi só

2 dl tej

fél dl ásványvíz, vagy szódavíz

 

Töltelék:

baracklekvár

25 dkg túró

2 evőkanál tejföl

2 evőkanál méz

1 marék mazsola

fél citrom reszelt héja

fél szál vanília kikapargatott magja

1 tojás (külön sárgája és a fehérje)

Tetejére:

2 evőkanál tejföl

1 kiskanál méz

2 teáskanál őrölt dió

Sütéshez:

olaj

 

A lisztet a tojással, sóval, tejjel jól összekeverjük, felöntjük ásványvízzel. Ettől levegőssé válik. Az így kapott tésztát letakarjuk, és betesszük pihenni a hűtőbe 1 órára. Elővesszük, jól átkeverjük. A palacsintasütőt kenőecsettel kiolajozzuk, és jó melegre felforrósítjuk. Egy-egy adaghoz 3 kis merőkanál tésztát használunk. Sütésenként pótoljuk az olajat.

Miután megsültek, elkészítetjük a tölteléket.

A túrót villával összetörjük, belereszeljük a citromot, a vaníliát belekapargatjuk, hozzáadjuk a mazsolát, mézet és tojássárgájával, valamint a két evőkanál tejföllel jól összekeverjük. A fehérjéből kemény habot verünk, és ezt óvatosan forgatjuk bele, úgy, hogy a hab ne törjön össze.

A palacsintákat vékonyan megkenjük lekvárral. Közepükre túrótölteléket halmozunk, és négybe hajtogatjuk. Egy tűzálló tálat vékonyan kiolajozunk. Beletesszük a palacsintákat.

Két evőkanál tejfölt 1 kiskanál mézzel és 2 teáskanál őrölt dióval összekeverünk, aztán megkenjük a palacsinták tetejét.

Előre melegített sütőben 200 fokon 10 percig sütjük.

Ráadásként csokiöntettel díszíthetjük.

Gasztro Réka a FB-on: http://www.facebook.com/GasztroReka