Rozmaringos burgonyafőzelék
Itt a legkiválóbb példája főzelékes elvemnek, miszerint a főzeléket plusz keményítő és szénhidrát nélkül is sűrűvé lehet főzni. A háborúban ragadt ez a főzési sztereotípia ránk,de erről már nyugodtan le lehet szokni. Nem csak a szénhidrát-keményítő randevút hagytam ki,hanem még meg is bolondítottam egy kis rozmaringgal,amitől igazán pikáns íze lett.
Hozzávalók 5-6 adaghoz:
1,5 kg burgonya
2 db közepes fej vöröshagyma
fél evőkanál pirospaprika
4 dl tejföl
1 teáskanál só
1 mokkáskanál bors
1 teáskanál majoránna
2 szál rozmaringág
2 db duci gerezd fokhagyma
2 db nagyobb babérlevél
Tálaláshoz: kenyér, ecet, fasírozott
A burgonyát meghámozzuk, megmossuk, karikára vágjuk. A vöröshagymát megpucoljuk, apróra vágjuk. 3 literes lábasban olajat melegítünk, üvegesre pároljuk rajta a hagymát, majd megszórjuk pirospaprikával és félrehúzzuk a lángról. Beletesszük a burgonyát, és felöntjük annyi vízzel, ami ellepi.
Visszatesszük a tűzhelyre, sóval, borssal, majoránnával, babérlevéllel, megpucolt egész fokhagymagerezdekkel, rozmaringgal ízesítjük. Miután felforr a főzőlé, takaréklángra tesszük, és a burgonyát puhára főzzük. Belekeverjük a tejfölt (ha sűrűbbre szeretnénk, egy merőkanál főtt burgonyát külön összeturmixolunk, és a tejfölös főzelékkel összekeverjük).
Tálalás előtt a babérleveleket, rozmaringágakat, fokhagymagerezdeket kivesszük.
Friss kenyérrel, ecettel, és ízlés szerint fasírozottal tálaljuk.