Rozmaringos burgonyafőzelék

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. szeptember 25. szerkesztő

Itt a legkiválóbb példája főzelékes elvemnek, miszerint a főzeléket plusz keményítő és szénhidrát nélkül is sűrűvé lehet főzni. A háborúban ragadt ez a főzési sztereotípia ránk,de erről már nyugodtan le lehet szokni. Nem csak a szénhidrát-keményítő randevút hagytam ki,hanem még meg is bolondítottam egy kis rozmaringgal,amitől igazán pikáns íze lett.

 

Hozzávalók 5-6 adaghoz:

1,5 kg burgonya

2 db közepes fej vöröshagyma

fél evőkanál pirospaprika

4 dl tejföl

1 teáskanál só

1 mokkáskanál bors

1 teáskanál majoránna

2 szál rozmaringág

2 db duci gerezd fokhagyma

2 db nagyobb babérlevél

 

Tálaláshoz: kenyér, ecet, fasírozott

 

A burgonyát meghámozzuk, megmossuk, karikára vágjuk. A vöröshagymát megpucoljuk, apróra vágjuk. 3 literes lábasban olajat melegítünk, üvegesre pároljuk rajta a hagymát, majd megszórjuk pirospaprikával és félrehúzzuk a lángról. Beletesszük a burgonyát, és felöntjük annyi vízzel, ami ellepi.

Visszatesszük a tűzhelyre, sóval, borssal, majoránnával, babérlevéllel, megpucolt egész fokhagymagerezdekkel, rozmaringgal ízesítjük. Miután felforr a főzőlé, takaréklángra tesszük, és a burgonyát puhára főzzük. Belekeverjük a tejfölt (ha sűrűbbre szeretnénk, egy merőkanál főtt burgonyát külön összeturmixolunk, és a tejfölös főzelékkel összekeverjük).

Tálalás előtt a babérleveleket, rozmaringágakat, fokhagymagerezdeket kivesszük.

Friss kenyérrel, ecettel, és ízlés szerint fasírozottal tálaljuk.