Fitten, vidáman az egészségünkért! FittMóka Családi percek

A család közös mozgását tartja szem előtt, és az egészséges életmódot tanítja elkötelezetten Kozma Zsuzsanna zenepedagógus, zenés ovitorna előadó és életmód tanácsadó. Május 12-én az Óbudai FittMóka Fitt Családi Percek eseményén találkozhatnak kicsik és nagyok vele. Mindenki mozgásra fel!

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
család
2017. május 05. Vajda Boglárka

 

Családháló: Fontos az, hogy a család együtt mozogjon, ez egy közös program legyen?

KZS: Igen, saját magunknak is fontos, azért, hogy a testünk és lelkünk is jól érezze magát. Az, hogy azt a pillanatot amikor mozgunk, azt is együtt éljük át a szeretteinkkel az is nagyon fontos, és a kisebb gyermekeinknek ezzel példát mutatunk. Majd ők is továbbadják a saját gyermeküknek, és mint nagymamák, nagypapák, ükanyák, ükapák, dédapák, dédanyák a későbbiekben továbbra is együtt mozogunk majd az unokákkal. Nagyon fontos a közös mozgás. A pillanatnyi élmény miatt is, mert ezt egyedül nem lehet átélni, egy közösség mindig más, egy ösztönző mindig más, és a példamutatás nagyon fontos a gyerekeknek.

CSH: Rengeteg emberrel találkozik. Ha valaki nem kapja meg a szülői példát, mintát, hogy jó és kell mozogni, akkor hány százalékban döbbenhet rá felnőttként ennek a lényegére? Magyarországon mennyire jár gyerekcipőben a mozgás?

KZS: Sajnos gyerekcipőben jár, de már egyre többen edzőként elkötelezettek vagyunk, és egyre több programot indítunk be, egyre több lehetőséget találunk ki arra, hogy a család együtt mozogjon.

Amikor megszületik egy gyermek, akkor nagyon fontos, hogy az anya ne rábízza másra a gyermekét, hanem vigye magával, ha mozogni megy, mert ma már rengeteg lehetőség van: baba-mama torna, vannak családi játszótéri tornák, családi zenés tornák. Van nagyon sok lehetőség a mozgásra, csak nyitottabban kell járni, és meg kell találni ezeket a csoportokat, ezeket a közösségeket, ahol mindenki együtt tornázik, és azt az időt a család szánja arra, hogy együtt mozogjon.

Még mindig sokan fenntartással fogadnak bennünket, ha megjelenünk egy rendezvényen. Szeretném elérni, hogy azok a gyerekek, akik most hozzám járnak, ezek a gyerekek már a saját gyerekeiket is elvigyék tornázni. Nem lesz nekik kényszer, hanem már ezt viszik ők tovább az életükben.

CSH: Volt már fordított helyzet, amivel találkozott, amikor a gyermek vitte a szüleit mozogni?

KZS: Sokszor. Azon a rendezvényen, az Óbudai FittMóka Családi perceken, amit 9 éve tartok, mindig ezt tapasztalom. Ez most május 12-én lesz. 2500 tanítványom van 16 óvodában. Ők is ott vannak ezeken a rendezvényeken. Itt a szülők, nagyszülők, akik eljönnek – ők ilyenkor szeptember óta heti háromszor edzenek velem, hogy fittek legyenek – lent vannak a színpad előtt, és amit gyermekük, unokájuk a színpadon csinál, azt utánozniuk kell. A gyerekek ösztönzik a felmenőiket.

Szeretném, ha átvennék a programomat a pedagógusok, óvoda pedagógusok, edzők.

CSH: Alapítottak egy együttest is a fiaival, igaz?

KZS: Gyerekeknek írtam három dalt, amiben a két fiam segítségemre volt. 2008-ban megalapítottuk az Izgő Mozgó Együttest, és amikor bejelentkeztünk családi rendezvényekre, akkor mi fent álltunk a színpadon, és ösztönöztük a gyerekeket és felnőtteket is, hogy tornázzanak velünk. Felhívtuk a gyerekeket a színpadra, és kértük a szülőket, hogy utánozzák a gyerekeiket. Így próbáltuk rávenni őket, hogy közösen tornázzanak.

A FittMóka zenés tornában benne van a bemelegítés, az izomerősítés, játszás, koordinációs fejlesztés, ritmusérzék erősítés, és nyújtás. Ezt mind-mind más zenére. És ezt szeretném, ha ezeket a dalokat megismernék a szülők, és pedagógusok.

Nagyon egyszerűek a tornaelemek.

CSH: Kiknek ajánlja a tornát?

KZS: 0-124 éveseknek ajánlom. Mindig megkérdezik, hogy miért 0? Mert a várandós anyuka is tornázzon. Aztán ha megszületett a gyermek, jön a baba-mama torna, az együttlét, közös mozgás öröme. Aztán a bölcsődések, akik már leváltak a szülőkről, de mindent megcsinálnak, amit mutatnak nekik. Az óvodások már memorizálnak, hálásak, sokat mozognak. És a középiskolások is aktívak nagyon. A 104 év pedig úgy alakult, hogy megadta nekem a jó Isten, hogy megismerkedtem Kristóf Imre bácsival, aki 104 éves, ő minden reggel tornázott életében. Ő a példakép, mert a rendezvényeken is ott tornázik velünk. A gyerekeknek életpéldát ad.

CSH: A zene mennyire fontos? Inspirálja a résztvevőket?

KZS: A zenéhez tartozik a mozgás. Én arra építettem, hogy olyan zenéket írjak, amivel motiválom, ösztönzöm az embereket a mozgásra. Itt a zene gyorsasága, ami az embert másra motiválja. Én a zenére terveztem a tornagyakorlatokat nem fordítva.