Monspart Sarolta: “Mozogjunk egész télen a természetben!”

A sportolás akkor a leghatásosabb, ha egész évben, évszaktól függetlenül űzzük. Télen nem feltétlenül kell behúzódnunk a termekbe. Használjuk ki a friss levegőt és a természet csodáit! Csak körültekintően!

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
sport
2018. január 19. Vajda Boglárka
Családháló: Beszélhetünk évszakokra bontható mozgásformákról?
Monspart Sarolta: Igen is, meg nem is. Például síelni csak a havas téli hónapokban lehet. Vitorlázni meg nem lehet télen. Csak jégvitorlázni, az más sport részben. A magashegyi hegymászás sem ajánlott a téli hónapokban, de a szabadtéri folyami, hosszú távú korcsolyázás meg csak befagyott folyón lehetséges. Tehát vannak sportágak, amelyek nem űzhetőek egész évben.
A sportágak nagy része – különösen, amelyeknek nem csak a természet a sportstadionja, – azok egész évesek. Igaz, a természetben, bármely évszakban a megfelelő sportöltözet kap fontosabb szerepet. Például más a futóruha télen, nyáron, ősszel és tavasszal. Valamint más a teremben a futópadon. De más a lovas öltözete is télen vagy nyáron.
CSH: Ön szerint fontos, hogy télen is mozogjunk?
MS:Minden nap, az év bármely napján fontos, hogy mozogjunk, sportoljunk. Függetlenül attól, hogy milyen hónapot írunk a dátumban. Csak „akaróka” kérdése, hogy edzem testem, azaz sportolok mínusz 8 C fokban és a plusz 30 C fokban is. Tehát szükséges télen is mozogni. Csak rétegesen érdemes öltözködni, mert több vékony réteg jobban szigetel, mint a kevesebb vastag sportruha. Szükséges a sapka, kesztyű és a szélvédő anorák plusz 3 C fok alatt.
Kezdőnek jobb a rendszeres testedzés indítása kora ősszel, hogy teste és lelke együtt „hűljön” a levegővel, edződjön a légutaktól kezdve az akaraterőig minden porcikánk a lehűléssel együtt.
CSH: A szabadban is mozoghatunk, mínuszokban akár? 
MS: Természetesen mozoghatunk, sportolhatunk mínusz hőfokokban is, különösen, ha rákészültünk már októbertől akár. Van mindig pár ember, akinek a gyengéje például a légző-rendszere, s akkor óvatosabban, fokozatosabban kell a mínuszokban sportolnia. Általában mínusz 10 fokig majd mindenki alkalmas lehet a kültéri sportolásra is. Ennél hidegebb esetén egyesek menjenek terembe sportolni, vagy fedett uszodába.
Sífutottunk Finnországban a múlt század hetvenes éveiben mínusz 27 C fokban, ez ott száraz hideg levegő, nem nedves, mint itthon általában télen. Ott sem fáztam, de befagyott a szempillámon az izzadtság, jegesre, s az edzés végén már alig láttam ki az ázsiaiasan vékony szemrésemen a jégtől…
Úgy emlékszem, a téli sportok nemzetközi versenyszabályzatában mínusz 25 C foknál hidegebb hőmérséklet esetén elhalasztják a rajtot.
CSH: Milyen mozgásformákat javasol erre az évszakra?
MS: Nálunk itthon, Magyarországon lehet folytatni majd mindent, amit korábban sportolt valaki. A talajtól jobban függ a sportolási lehetőség, mint a hőmérséklettől talán. Jeges utakon veszélyes kerékpározni, de azt lehet otthon is, ha van szoba-kerékpár, vagy teremben spinningelni.
A futás, a gyaloglás, a Nordic Walking és a kirándulás a természetben is mind egész éves sportok, télen is űzhetőek. Természetesen függ a talajviszonyoktól, hogy merre menjünk. A jeges, csúszós talajt baleset veszélyes, kerüljük. Vagy „leheljük” lépteinket mintha tojásokon haladnánk!  A porhóban való haladás jó, komoly edzés, sok segédizom is dolgozik, így fárasztóbb.
A sísportok és a jeges sportok mind télre valók.
A teremben is megfelelő a nagy gimnasztika-család bármely változatát rendszeresen hetente 2-3-szor meghódítani az aerobiktól a callanetic-en keresztül a jogáig.
A vízi sportok az uszodában is tökéletesek az úszástól a vízi tornáig.
A labdajátékok mind – az asztalitenisztől a fallabdáig a kosárlabdán keresztül – jó sportolási lehetőségek teremben, építményben.
Az én személyes ajánlatom természetesen a gyaloglás, a futás kint a természetben hétvégén és munkanapokon reggel/este a lakóterület utcáin. Alig van jobb érzés, mint állni a zuhanyozóban izzadtan a sportolás befejezése után.
CSH: Futni lehet a nagy hidegben is?
MS: Igen, lehet futni, hiszen nálunk nagyon ritkán van mínusz 10 C fok alatt, s addig lehet megfelelő öltözetben futni. Azon kevesek, akiknek a „gyenge pontjuk” a légzőrendszer felső részében található, ők menjenek terembe, zárthelyiségbe sportolni valamit. Valamint ne télen a leghidegebb időjárás esetén kezdjük el a rendszeres futást.
CSH: 50 felett is elkezdhetünk – akár télen is – sportolni?
MS: Igen, bármely korosztály tagja, akár 50 év felett is elkezdheti télen is a sportolást. Persze nem mindegy, hogy mit és hogyan! Kezdjünk 40-60 perces sportolást gyalogló lépésekkel, akár hóban is.
Öltözzünk sportosan, amely szabad mozgást engedélyez. A hétvégén tegyünk a természetben egy-egy félnapos kirándulást a családdal vagy a barátokkal. Ha van, a lakókörnyezetben lehetőség járjunk például az egyik sportfoglalkozásra heti egy-két alkalommal: általános gimnasztika, gerinctorna, joga, nyújtó-lazító torna többek között. Minden esetben figyeljünk a sportolás utáni öltözetre is, izzadt fejjel nem megyünk kint a szabad levegőn sapka nélkül, annak ellenére, hogy nagyon elegáns parókák kaphatóak ma már.
CSH: Hogyan kezdjünk hozzá?
MS: Fokozatosan, rendszeresen és türelmesen kezdjük a sportolást télen is. A bemelegítés télen fontosabb, mint melegben. Valamint egyre többet kell bemelegíteni a „korral”, annak ellenére, hogy kicsit egyéni is. A kezdés után az első 4-6 héten a rendszeres sportolás mellett megmaradni motiváció és akaraterő kérdése. Keressünk magunknak „kapaszkodókat”, amiért érdemes kitartani az eredeti elképzelésünk mellett és edzeni. Például a jobb közérzet, az egészség, a tökéletesebb külső, a „meg tudom csinálni!” érzés bombatöltete. Az év eleje, egy születésnap, a különböző fogadalmak segítségek lehetnek a kezdéshez. Kezdje el, s próbálja meg!
CSH: Mi az egészségesebb: ha teremben edzünk, vagy ha a szabadban?
MS: A szabadban – persze nem a közlekedéssel zsúfolt alagútban például – a jobb levegő, a levegő gazdagabb oxigén tartalma, az eltérő sportterep, a talaj rugalmassága, az állandóan változó és különböző látvány mind azt súgja, hogy menj ki és sportolj a természetben. Tehát, ha engem kérdeznek, akkor csak azt mondom, hogy sportoljunk egész évben a természetben, a világ legcsodálatosabb sportstadionjában!