50. VKF!: Ibolya-vanília jégkrém

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. július 23. szerkesztő

A házi jégkrémkészítés az egyik legjobb nyári móka. Így garantált, hogy természetes alapanyagokból készült desszertet fogyasztunk, és a házi változat olcsóbb a bolti társánál. A variációk halmaza végtelen. A jubileumi Vigyázz, Kész, Főzz!-re ibolyás-vaníliás változatot készítettem.

Egyik kedvenc királynénknak, Sissynek az ibolyafagylalt volt a kedvenc desszertje. Erről korábban itt írtam, sőt el is készítettem ezt a fagyit. A VKF ! 50. fordulójának Selectfood a háziasszonya, a téma pedig nagyon különleges: ehető virágok.

Igaz sokkal több növény ehető, mint amit gondolnánk, azért nem könnyű beszerezni őket. Nekem gyönyörű lila ibolyacukrom volt itthon, amit anno Mázás Istvántól, a Le Mériden Szálló pastry chef-étől kaptam. Ezúton is köszönöm!

Valamint volt vaníliám, aminek szintén köze van a virághoz. A kettő párosításával továbbfejlesztettem a hagyományos ibolyafagyit és jégkrémet készítettem. Az ibolyacukor önmagában nem színezi meg az ételt, az ételfestékeket pedig nem kedvelem. Így lett krémszínű ibolyafagyim:)

Hozzávalók 12 db jégkrémhez:

40 dkg cukrozott sűrített tej

40 dkg görög joghurt

1 rúd vanília kikapargatott magja

2 evőkanál ibolyacukor

1 db citrom kicsavart leve

A sűrített tejet tegyük egy mély tálba, kanalazzuk rá a joghurtot. Vágjuk félbe a vaníliát, és egy helyes késsel kapargassuk rá a joghurt-tej keverékre. Adjuk hozzá az ibolyacukrot, a frissen facsart citromlevet, vigyázzunk arra, hogy a citrommag ne kerüljön bele. Botmixerrel keverjük simára, közben tarthatunk egy kis pihenőt is.

A homogén „masszát” öntsük a formákba. A formákat zárjuk le, ha esetleg túlcsordul, töröljük le. Tegyük őket egy dobozba, úgy stabilabban megállnak, és egy éjszakát fagyasszuk. Ha megfagyott a jégkrém, tartsuk a formákat meleg víz alá, így lejön a kupak. Azonnal fogyaszthatjuk. Sőt kell is, mert gyorsan olvad a fagyi.:)

Hasznos infók:

Sűrített tejet az ARBAT orosz delikáteszben szoktam vásárolni.

A jégkrémformából érdemes minőségit választani. A kínait kerüljétek, mert nem jön ki belőle a jégkrém!

Ibolyacukrot otthon is lehet készíteni, a neten több leírást is találhattok.