Aszaltszilvás gyümölcskenyér, pálinkás csokoládémázban

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2013. február 09. szerkesztő

Először 2011-ben készítettem el ezt a sütit az I. Jégvirágtól Borvirágig Forraltbor Fesztiválra. Majd követekezett az újabb és újabb változat, no meg az egyre nagyobb adagok. A 2013-as fesztiválra már 12 db-ot sütöttem.

Hozzávalók 2 db közepes kenyérhez:

2 dl joghurt

2  db tojás

30 dkg liszt

1 csomag sütőpor

8-9 evőkanál méz vagy 15 dkg cukor

1 dl olaj

25 dkg aszalt szilva 

5 dkg mazsola

2 evőkanál

5 dkg étcsokoládé 

5 dkg őrölt mandula vagy dió vagy mogyoró

fél vaníliarúd, vagy vanília eszencia

2 teáskanál kakaópor

1-2 teáskanál őrölt fahéj

1 mokkáskanál őrölt szegfűszeg

1 mokkáskanál őrölt szerecsendió

Mázhoz:

15 dkg étcsokoládé

2 evőkanál szilvapálinka

1-2 evőkanál méz

2-3 evőkanál tejszín

őrölt cukros mandula vagy mogyoró

A szilvát mazsola méretűre vágom. A mazsolát átválogatom, megmosom. A gyümölcsöket mikrózható edénybe tettem, rálocsoltam a rumot és 2-3 percig melegítettem.

2011

A joghurtot a tojásokkal simára kevertem, hozzáadtam a mézet és elkevertem. A sütőport elkevertem a lisztben. A lisztet és az olajat is keverőtálba öntöttem, és az egészet jól összedolgoztam. A gyümölcsöket a tésztához adtam. A csokit apróra vágtam, és ezt is belekevertem, ugyanígy az őrölt mandulát is. Legvégül kakaóval, fahéjjal, szegfűszeggel, szerecsendióval, vaníliával fűszereztem.

A masszát kétfelé osztottam, és előmelegített sütőben 175 fokon 35 percig sütöttem.

2012

Amikor megsült, rácsra borítottam. 3 literes lábasban kb. fél liter vizet forraltam, beletettem a párolóbetétet, és gőz fölött, mézzel, pálinkával, tejszínnel megolvasztottam az összetört csokoládét. A csokimázat forrón eloszlattam a kenyereken. Megszórtam őrölt mandulával. Akkor lesz jó, ha megdermed rajta a csoki.

 

2013-kakaós változat