Aszaltszilvás gyümölcskenyér, pálinkás csokoládémázban
Először 2011-ben készítettem el ezt a sütit az I. Jégvirágtól Borvirágig Forraltbor Fesztiválra. Majd követekezett az újabb és újabb változat, no meg az egyre nagyobb adagok. A 2013-as fesztiválra már 12 db-ot sütöttem.
Hozzávalók 2 db közepes kenyérhez:
2 dl joghurt
2 db tojás
30 dkg liszt
1 csomag sütőpor
8-9 evőkanál méz vagy 15 dkg cukor
1 dl olaj
25 dkg aszalt szilva
5 dkg mazsola
2 evőkanál
5 dkg étcsokoládé
5 dkg őrölt mandula vagy dió vagy mogyoró
fél vaníliarúd, vagy vanília eszencia
2 teáskanál kakaópor
1-2 teáskanál őrölt fahéj
1 mokkáskanál őrölt szegfűszeg
1 mokkáskanál őrölt szerecsendió
Mázhoz:
15 dkg étcsokoládé
2 evőkanál szilvapálinka
1-2 evőkanál méz
2-3 evőkanál tejszín
őrölt cukros mandula vagy mogyoró
A szilvát mazsola méretűre vágom. A mazsolát átválogatom, megmosom. A gyümölcsöket mikrózható edénybe tettem, rálocsoltam a rumot és 2-3 percig melegítettem.
2011
A joghurtot a tojásokkal simára kevertem, hozzáadtam a mézet és elkevertem. A sütőport elkevertem a lisztben. A lisztet és az olajat is keverőtálba öntöttem, és az egészet jól összedolgoztam. A gyümölcsöket a tésztához adtam. A csokit apróra vágtam, és ezt is belekevertem, ugyanígy az őrölt mandulát is. Legvégül kakaóval, fahéjjal, szegfűszeggel, szerecsendióval, vaníliával fűszereztem.
A masszát kétfelé osztottam, és előmelegített sütőben 175 fokon 35 percig sütöttem.
2012
Amikor megsült, rácsra borítottam. 3 literes lábasban kb. fél liter vizet forraltam, beletettem a párolóbetétet, és gőz fölött, mézzel, pálinkával, tejszínnel megolvasztottam az összetört csokoládét. A csokimázat forrón eloszlattam a kenyereken. Megszórtam őrölt mandulával. Akkor lesz jó, ha megdermed rajta a csoki.
2013-kakaós változat