Az első cipő kiválasztása nagyon fontos.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. február 28. szerkesztő

     

    Amikor Barnus Karácsonykor elindult a legnagyobb meglepetés és esemény volt a családban. Ahogy egyre bátrabb lett, már szinte nem is közlekedett négykézláb és mi Domával csak ámulva néztük, hogy a mi kicsi fiúnk tényleg jár. Az első sokkhatás után azonban ez mindennapos eseménnyé vált, ezért jogosan merült fel bennünk a kérdés: nem kéne erre a gyerekre cipőt adni?
   Szerintem ez egy nehéz téma az anyukák körében, mert olyan, mint a szülés után a kórházban, mindenki mond mindent. Emiatt döntöttem úgy, hogy bár ismertetlek benneteket a különböző véleményekről, de amellett leírom a mi családunk pici porontyainál bevált elsőcipős tippeket. Természetesen én is ezt alkalmazom Barnusnál is.
   A legelső kérdés tehát a mikor vegyük meg az első cipőt? Ebben még egészen megegyeznek a vélemények, mert amíg a kicsi nem tanul meg járni nem kell cipő! Azzal csak kikapcsoljuk a talp funkcióit, mert nem tud a láb olyan mozgást végezni, ami a későbbi fejlődésben nagyon fontos. A picinek meg szüksége van az egyensúlyára és, hogy jobban érezze a járást. Amikor a járás stabil és folyamatos akkor mehetünk cipőt venni.
   Én azt gondolom, hogy amit a gyerekek bent a lakásban végeznek egyenes talajon az nem kimondottan járás felmászik, valahova aztán leül stb. és nincs értelme bent is cipőben járatni. Nálunk hideg van ezért, tapadós zoknit adok Barnusra.
   Mióta világ a világ az orvosok azt fújják, hogy az első cipő tartsa a kicsi bokáját és ne legyen merev a talpa, mostanában viszont megjelentek a puha talpú cipőcskék.
A puhatalpú cipő olyan, mint a mezítlábas járás, dolgoznak a talp izmai és a lábujjak, a baba érzi a talajt és jó lesz az egyensúlya. Csak az a kérdés, hogy jó e, a gyereknek, ha cipőben ugyanolyan neki, mint anélkül.
   Én úgy döntöttem, hogy itthon csak néha ráadok egy szandált, mert fontos, hogy a lába szellőzzön. De a mindennapos viselet a tapadós zokni marad. Első cipőnek pedig nekem a Superfitet ajánlották, de jó az Elefanten is. Nagyon jól van kialakítva magas a kis bokáján, finom bőrből van és a talpa is hajlik, de nem nagyon vékony. A lényeg, hogy forintos divatcipőt ne adjunk a gyerekekre. Az még a mi lábunknak sem jó, de nekünk már mindegy, viszont ők most tanulnak járni.
Remélem segíthettem, de természeten én is szívesen fogadom a tapasztalataitokat.