Bakonyi Haramialeves

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2013. március 03. szerkesztő

Hasonló levest a Margitkert Étteremben ettem, azután itthon is elkészítettem. Füstölt húsként mangalica húst választottam hozzá. A magyar gasztronómia legendás alakja, Dobos C. József szerint, ha a háziasszony nem kínál desszertet az étkezés végén, az indolenciára, vagyis nemtörődömségre, hanyagságra vall. Ezt a megállapítást mindig szem előtt tartom. Ilyen tartalmas leves után nem is kell más, csak valami laktató desszert.

Hozzávalók 5 személyre:

3 db nagy burgonya

3-4 szál sárgarépa

2 nagyobb szál fehér répa

½ fej karalábé

½  fej zellergumó

2 db közepes vöröshagyma

35 dkg füstölt mangalica oldalas

3-4 nagyobb fej gomba

fűszersó, őrölt bors, tárkony, majoranna

1 db babérlevél

2 duci gerezd fokhagyma

olaj

12 db fürjtojás

A Csipetkéhez:

1 tojás, petrezselyem, só, liszt

Tálaláshoz:

kenyér, petrezselyem

(Fél literes adagok)

 

A vöröshagymát megpucolom, apróra vágom. A burgonyákat megpucolom, megmosom, kockára vágom. A sárgarépát megpucolom, megmosom, karikára vágom. A fehérrel is így járok el. A gombát megtisztítom, a kalapját és a szárát is felaprítom. Az oldalast 6 egyenlő darabra vágom fel.

5 literes lábasban olajat  melegítek, üvegesre párolom rajta a hagymát, és megforgatom a zöldésgeket,elhelyezem rajta az oldalas darabokat és felöntöm annyi vízzel, amennyi ellepi. Hozzáadom a karalábét és a zellert, valamint a pucolt fokhagymákat. Fűszerezem sóval, borssal, majorannával, tárkonnyal, babérlevéllel.

(Időközben pótolom az elfőtt vízmennyiséget.)

Ha megfőtt a hús, és megpuhultak a zöldségek, a zellert, karalábét és ha megtalálom, a fokhagymát kiveszem belőle. Egy tojásból, apróra vágott petrezselyemmel, csipet sóval, és annyi liszttel, amennyit felvesz, csipetkét gyúrok, és  a levesbe szaggatom. Utána pedig egyesével beleütöm a tojásokat úgy, hogy  fehérjeburokban legyen a sárgája a végén, mint az erőlevesnél.

A csipetke és  a tojás pár perc alatt megfő.

Tálalóbográcsba szedem az adagokat, mindenkinek teszek bele oldalast, és figyelek arra, hogy tojások is jussanak az edényekbe. Megszórom apróra vágott petrezselyemmel, és kenyérrel tálalom.