Bakonyi Haramialeves
Hasonló levest a Margitkert Étteremben ettem, azután itthon is elkészítettem. Füstölt húsként mangalica húst választottam hozzá. A magyar gasztronómia legendás alakja, Dobos C. József szerint, ha a háziasszony nem kínál desszertet az étkezés végén, az indolenciára, vagyis nemtörődömségre, hanyagságra vall. Ezt a megállapítást mindig szem előtt tartom. Ilyen tartalmas leves után nem is kell más, csak valami laktató desszert.
Hozzávalók 5 személyre:
3 db nagy burgonya
3-4 szál sárgarépa
2 nagyobb szál fehér répa
½ fej karalábé
½ fej zellergumó
2 db közepes vöröshagyma
35 dkg füstölt mangalica oldalas
3-4 nagyobb fej gomba
fűszersó, őrölt bors, tárkony, majoranna
1 db babérlevél
2 duci gerezd fokhagyma
olaj
12 db fürjtojás
A Csipetkéhez:
1 tojás, petrezselyem, só, liszt
Tálaláshoz:
kenyér, petrezselyem
(Fél literes adagok)
A vöröshagymát megpucolom, apróra vágom. A burgonyákat megpucolom, megmosom, kockára vágom. A sárgarépát megpucolom, megmosom, karikára vágom. A fehérrel is így járok el. A gombát megtisztítom, a kalapját és a szárát is felaprítom. Az oldalast 6 egyenlő darabra vágom fel.
5 literes lábasban olajat melegítek, üvegesre párolom rajta a hagymát, és megforgatom a zöldésgeket,elhelyezem rajta az oldalas darabokat és felöntöm annyi vízzel, amennyi ellepi. Hozzáadom a karalábét és a zellert, valamint a pucolt fokhagymákat. Fűszerezem sóval, borssal, majorannával, tárkonnyal, babérlevéllel.
(Időközben pótolom az elfőtt vízmennyiséget.)
Ha megfőtt a hús, és megpuhultak a zöldségek, a zellert, karalábét és ha megtalálom, a fokhagymát kiveszem belőle. Egy tojásból, apróra vágott petrezselyemmel, csipet sóval, és annyi liszttel, amennyit felvesz, csipetkét gyúrok, és a levesbe szaggatom. Utána pedig egyesével beleütöm a tojásokat úgy, hogy fehérjeburokban legyen a sárgája a végén, mint az erőlevesnél.
A csipetke és a tojás pár perc alatt megfő.
Tálalóbográcsba szedem az adagokat, mindenkinek teszek bele oldalast, és figyelek arra, hogy tojások is jussanak az edényekbe. Megszórom apróra vágott petrezselyemmel, és kenyérrel tálalom.