Báthory-puncs

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2013. április 07. szerkesztő

Eljátszva a gondolattal, a nagyasszonynak emléket állítva, megalkottam saját báj és gyógyitalomat, amely egyszerre tartalmaz afrodiziákumokat és gyógyhatású alkotókat. Vérvörös színe ellenállhatatlanul Báthory grófnőt idézi.

A középkorban átlagosnak számító tudás ma már misztikumszámba megy. Az ember lányának nem is jutna eszébe bájitalt főzni, pedig minimális tudással könnyen prezentálható az efféle készítmény. Anno nem csak a füvesasszonyok és javasasszonyok foglalkoztak népgyógyászattal, hanem a nemesi családoktól is elvárták a jobbágyaik gyógyíttatását.

A kétes hírű Báthory Erzsébet, csejtei grófnő, kiválóan értett a házi gyógyításhoz. Füvesasszonyokat alkalmazott, gyógynövényeket gyűjtött, recepteket cserélt. Védelmezői szerint nem vérrel, hanem bíborszínű növénnyel színezte fürdővizét. “Kínzókamrájában” pedig valójában házi ispotály működött. 

A Monori Forraltbor Fesztiválon a férfiak és a bátrabb nők körében nagy sikere volt Megyeri Szabolcs chilis-borsos forralt borának, ezt az italt továbbfejlesztve alkottam meg a puncs receptjét.

A puncsba általában teafilter, gyümölcs és tömény ital is kerül. Nálam a látásjavító, meghűlést enyhítő, vérkeringést segítő fekete áfonya kapta a főszerepet. A fűszerek kiválasztásánál elsősorban a vágyserkentő hatás játszott közre, de ezek ugyanakkor influenza kúrálására is kiválóak.

A feketebors ingerli a nyálkahártyát, míg az erős paprika fokozza a vérkeringést, ezenfelül –  bizonyos feltevés szerint –  a banánhoz hasonlóan megemeli a boldogsághormonok szintjét. Nem is beszélve a mézről, ami klasszikus afrodiziákum, igazi energiaforrás, hangulatjavító és vérkeringést serkentő hatása van.

A narancs C-vitamin tartalmából kevés marad az italban, illata azonban hangulatjavítóként megmarad. Romantikus vacsorára, beteg kúrálására, télfelejtő italnak is kiváló, a siker pedig elmaradhatatlan!

Hozzávalók:

 

7 dl vörösbor

3 dl víz

1,5 dl 25%-os áfonyalikőr

2 db áfonyatea filter

1 bögre fagyasztott áfonya

fél narancs

2 kis db szárított chili

1 mokkáskanál egész feketebors

1 mokkáskanál rózsabors

4-5 evőkanál méz

 

A bort a vízzel elkezdjük melegíteni, teatojásba rakjuk a fűszereket, és így áztatjuk a borba.

Beletesszük a filtereket, a megmosott narancskarikákat, és beleöntjük az áfonyát. (Fagyos állapotban is hozzáadhatjuk.) Összeforraljuk, és mézzel ízesítjük.

A teatojást eltávolítjuk, ha sokáig ázik, túl erős lesz az ital. Áfonyával együtt hőálló poharakba merjük a puncsot.