Bramboračka

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. szeptember 25. szerkesztő

A cseh konyha, ha nem is, olyan híres, mint nemzeti italuk a sör, mégis remek ételeket rejt magában. Szerintem az egyik legjobb leves a Bramboračka, vagyis a burgonyaleves, ami akár főételnek is megteszi.

A cseh levesek ugyanis annyira tartalmasak, ráadásul legtöbbjük kenyérrel fogyasztandó, hogy simán lehetnek az étkezés egyedüli fogásai. Ennek ellenére a csehek szeretnek mások portékájával is dicsekedni, szomszédos nemzetek ételeit tradicionális cseh ételként feltüntetni. 2009-ben Prágában legalábbis ezt tapasztaltam.

A cseh kultúrát ezt leszámítva kedvelem, ráadásul az egyik szépamám cseh volt, így pedig különösen érdekel. Időként megpróbálkozom a tradicionális ételek elkészítésével. Ez a leves is így született.

Kiváló őszi-téli étel, másik remek tulajdonsága e leveseknek, hogy másnaposságra is kiváló. Az eredeti Bramboračka rántással készül, de én lehetőség szerint ezt a technikát elkerülöm, mert keményítő-szénhidrát randevúra nem igazán fáj a fogam. Inkább több alapanyagot használok, így önmagától sűrűvé válik a leves.

Hozzávalók:

70 dkg burgonya
30 dkg sárgarépa
25 dkg szeletelt gombakonzerv vagy szárított gomba
5 dl tej
5 dl víz
1 db bio leveskocka, de ez elhagyható
2 teáskanál majoranna
5 szem szegfűbors
3 gerezd fokhagyma
1 db babérlevél
5 dkg vaj vagy olaj

A burgonyát megmossuk, megpucoljuk, így járunk el a répával is. A burgonyát apróbb kockára, a répát karikára vágjuk. A zsíradékot felmelegítjük, megforgatjuk rajta a zöldségeket és a lecsöpögtetett gombát.

Felöntjük tejjel és vízzel, majd fűszerezzük. A szegfűborsot tegyük fűszertojásba és úgy helyezzük bele. A fokhagymákat megpucolva, egészben hozzáadjuk. A leves akkor jó, ha zöldségek megpuhultak. Ha elkészült, vegyük ki belőle  a fűszertojást, a babérlevelet. Friss kenyérrel tálaljuk.