Citromos-mazsolás muffin
Ez a muffin nagyon egyszerű, klasszikus sütemények ízére hajaz. Egyetlen egy titka van, hogy minőségi alapanyagokból lesz tökéletes. A recept eredetileg a Fahéj Magazin I. számában jelent meg, 2012 tavaszán.
Tavasszal indult el az új negyedéves gasztrodesign lap a Fahéj. Ez a recept a gyerekoldalra készült. Itt az újság címlapja, ha valakinek esetleg rémlik, hogy miről beszélek:)
Hozzávalók 12 darabhoz:
20 dkg finomliszt
fél zacskó sütőpor
2 db bio citrom
1 tojás
10 dkg barna nádcukor
15 dkg citromlekvár vagy keserű narancslekvár
1,7 dl joghurt
2 evőkanál vaj
fél rúd vanília kikapargatott belseje
5 dkg mazsola
2 evőkanál darált török mogyoró
díszítéshez: porcukor
A lisztben elkeverjük a sütőport. A citromokat megmossuk, szárazra töröljük, lereszeljük, és a liszthez adjuk a citromhéjat, és a mogyorót. A mazsolát átválogatjuk, és ezt is a száraz alapanyagokhoz adjuk. Ezután következik a nedves alapanyagok összeállítása. A tojást a cukorral, és a vaníliával simára keverjük. Hozzáadjuk a joghurtot és a lekvárt. Ha lekvár darabos, kanállal daraboljuk szét.
Olvasszuk fel a vajat, adjuk a nedves alapanyagokhoz, valamint az egyik citrom kifacsart levét. A nedves alapanyagokat kézi habverő segítségével dolgozzuk össze a száraz alapanyagokkal. A sütőt melegítsük elő 200 fokra. A szilikonos muffinformákat lisztezzük ki, a hagyományost béleljük ki papírral. A tésztát arányosan oszlassuk el a mélyedésekbe. 20-25 perc alatt süssük készre. A meleg muffinokat hintsük meg porcukorral.
Fotó: Csigó Zita
Fahéj Magazin a FB-on: http://www.facebook.com/fahejmagazin
GasztroRéka a FB-on: http://www.facebook.com/GasztroReka