Cukkinis tésztasaláta
Tészta hidegen? Miért is ne! A tésztasaláta kiváló nyári étel, szerintem a legjobb, ha masnitésztából készül. A gyerekek külön díjazzák tuti! Az összetevők nem csak színesek, hanem mediterrán életérzést keltenek. Ami a legjobb, több alapanyag is a Lecsós Kertben termett.
Azon szerencsések közé tartozom, akik parcella-tulajdonosok lettek az első közösségi kertben, a Lecsósban. A kertről részletesen itt írtam, olvassátok el! Több ismerősöm is kiskertész lett, közvetlen szomszédom pedig Zita, a Zizi Kalandjai blog szerzője.:)
Huszár Boglárka képe: Virágzó cukkini a Lecsós Kertben
Zitával régi az ismeretség, ráadásul most már több portálon is együtt dolgozunk, így sok minden köt össze minket. Az első cukkinitermését velem is megosztotta, így született ez a finom saláta. Köszönöm ezúton is! A paradicsomaim óriásiak, így ahelyett koktélparadicsomot vásároltam, de a petrezselyem saját termés volt.
Hozzávalók 4 személyre:
25 dkg masnitészta
10 dkg sonka füstölt vagy prágai
15 dkg koktélparadicsom
1 db kisebb méretű cukkini
8 dkg magozott olívabogyó
15 dkg feta sajt
1 kis csokor petrezselyem
2 evőkanál extra szűz olívaolaj
1 evőkanál bazsalikomos borecet
Só, frissen őrölt bors
A tésztát bő, sós, lobogó vízben megfőzöm, leszűröm, és kihűtöm. A cukkinit megmosom, megtörlöm, vékonyra szeletelem, besózom, és várok, amíg levet ereszt. A paradicsomot megmosom, félbevágom, az olívabogyót leöblítem, lecsöpögtetem, félbevágom. A cukkinit lecsöpögtetem, kevés olajon megsütöm.
A sonkát apróra vágom, ezt is érdemes megpirítani. Salátástálba teszem a hozzávalókat, megszórom megmosott, apróra vágott petrezselyemmel, meglocsolom az olívaolaj, borecet keverékével, lezárom, és egy órára beteszem a hűtőbe, hogy összeérjenek az ízek. Reggelire, ebédre, vacsorára is jó, lehet köret is.:)
Gasztroréka a Fb-n is: itt!
Bogart Pictures a FB-n: itt!