Cukkinis tésztasaláta

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. július 15. szerkesztő

 

Tészta hidegen? Miért is ne! A tésztasaláta kiváló nyári étel, szerintem a legjobb, ha masnitésztából készül. A gyerekek külön díjazzák tuti! Az összetevők nem csak színesek, hanem mediterrán életérzést keltenek. Ami a legjobb, több alapanyag is a Lecsós Kertben termett.

Azon szerencsések közé tartozom, akik parcella-tulajdonosok lettek az első közösségi kertben, a Lecsósban. A kertről részletesen itt írtam, olvassátok el! Több ismerősöm is kiskertész lett, közvetlen szomszédom pedig Zita, a Zizi Kalandjai blog szerzője.:)

Huszár Boglárka képe: Virágzó cukkini a Lecsós Kertben

Zitával régi az ismeretség, ráadásul most már több portálon is együtt dolgozunk, így sok minden köt össze minket. Az első cukkinitermését velem is megosztotta, így született ez a finom saláta. Köszönöm ezúton is! A paradicsomaim óriásiak, így ahelyett koktélparadicsomot vásároltam, de a petrezselyem saját termés volt.

Hozzávalók 4 személyre:

25 dkg masnitészta

10 dkg sonka füstölt vagy prágai

15 dkg koktélparadicsom

1 db kisebb méretű cukkini

8 dkg magozott olívabogyó

15 dkg feta sajt

1 kis csokor petrezselyem

2 evőkanál extra szűz olívaolaj

1 evőkanál bazsalikomos borecet

Só, frissen őrölt bors

 

A tésztát bő, sós, lobogó vízben megfőzöm, leszűröm, és kihűtöm. A cukkinit megmosom, megtörlöm, vékonyra szeletelem, besózom, és várok, amíg levet ereszt. A paradicsomot megmosom, félbevágom, az olívabogyót leöblítem, lecsöpögtetem, félbevágom. A cukkinit lecsöpögtetem, kevés olajon megsütöm.

A sonkát apróra vágom, ezt is érdemes megpirítani. Salátástálba teszem a hozzávalókat, megszórom megmosott, apróra vágott petrezselyemmel, meglocsolom az olívaolaj, borecet keverékével, lezárom, és egy órára beteszem a hűtőbe, hogy összeérjenek az ízek.  Reggelire, ebédre, vacsorára is jó, lehet köret is.:)

Gasztroréka a Fb-n is: itt!

Bogart Pictures a FB-n: itt!