Fehérboros barackleves
Ez a leves anno egy blogger játékra készült, aminek a témája az afrodiziákum volt.:) A baracklevesem nem más, mintafrodiziákum a köbön. Az alkohol itt teljesen elfő, így nem kell félni negatív hatásától, az ízélményt azonban mindenképp fokozza, és talán a vágyat is.
A szegfűszegnek izgató hatást tud be a hagyomány, a fahéjnak pedig csodatévőt. A méz szintén egy varázsszer, Indiában külsőleg is alkalmazzák a helyi vérkeringés fokozásának céljából. Ami az érzékiséget illeti, a magvak is előnyös hatásúak.
Az ókorban ezért is fogyasztották előszeretettel a diót, mandulát, pisztáciát. A barack pedig az egyik legérzékibb gyümölcs. Shakespeare a Szentivánéji álomban is említést tesz róla, mint afrodiziákumról. Ráadásul olyan egyszerű ezt a levest elkészíteni!
Hozzávalók:
50 dkg hámozott őszibarack konzerv
0,5 liter tejszín
2,5 dl Tokaji Hárslevelű (lehet egy kicsit kevesebb is)
5-6 evőkanál méz (a bor mennyiségétől, és ízléstől függően változhat)
Szegfűszeg, fahéj
1 kis szál vanilíarúd
pár csepp citromlé
½ csomag vanília puding
Tálaláshoz:
tejszínhab, őrölt dió
A barackokat apróra vágom, és a konzerv cukrozott levével elkezdem főzni. Fűszerezem, felöntöm borral. Ha már meleg, belekeverem a mézet, és beleöntöm a tejszínt, fokozatosan kevergetem.
Ízesítem vaníliával és citromlével, csomómentesen elkeverem benne a pudingport. Összeforralom, és megvárom, amíg besűrűsödik. Várok egy kicsit, és amíg hűl, kiszedek belőle pár evőkanálnyi barackot, azt félreteszem, a levest pedig botmixerrel simára dolgozom. Visszarakom bele a barackszemeket. Jól behűtöm.
Tejszínhabbal, és durvára tört dióval tálalom.
A dióra is megvan a technikám: zacskóba teszem és a kalapáccsal vagy húsklopfolóval összezúzom.