Fehérboros csirkepaprikás

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. november 18. szerkesztő

A paprikás csirke teljesen “alap” étel, de ez is ahány ember, annyiféle módon készül. Leginkább az igények alakítják a recepteket. Szerintem ez az étel legalább annyira megosztó lehet, mint a marhapörkölt. Szóval én nem állítom, hogy ez egy autentikus recept, azt viszont annál inkább, hogy nekem ez esik jól. 

Borral nagyon szeretek főzni, ezért is használom mindenbe, amibe csak lehet. Nekem sajnos most egy tyúkükanya jutott, szerintem ez az étel fiatalabb csirkéből jóval ideálisabb,  mivel hamarabb és jóval kevesebb folyadékkal megfő. Érdemes figyelni még a paprika minőségére és a borra is. 

Vasárnapi ebédnek teljesen ideális fogás.

Hozzávalók:

1 kg tyúk vagy csirkehús

(nálam mell és comb, de aki szereti, az használjon szárnyat is)

2 közepes méretű vöröshagyma

0,5 l száraz fehérbor

1 fél evőkanál pirospaprika

1 csapott evőkanál fűszersó

őrölt kömény, frissen őrölt bors

víz

olaj vagy mangalica zsír

Tálaláshoz:

tejföl, főtt tészta

A húst a bőrétől megtisztítom, megmosom, és megtörlöm. A hagymát apróra vágom. Egy magas falú nyeles edényt választok. Olajat melegítek benne – nem sokat, annyit, hogy a hagymát megpároljam rajta és a húst át tudjam forgatni. Üvegesre párolom a hagymát, a húst is átforgatom rajta, „enyhe” kérget pirítok rá.

Ezután félrehúzom a tűzről. Megszórom pirospaprikával, felöntöm borral, és visszahelyezem a lángra. Fűszerezem. Fedő alatt puhára főzöm, közben vízzel pótolom az elfőtt folyadékot. Tálalásnál tejfölt kínálok hozzá.