Fehérboros-narancsos füge
Friss vagy szárított fügéből is készíthetjük ezt a csodálatos desszertet. A fűszerek, a mandula, a fehérbor, és a narancsos olívaolaj egyaránt feldobják. Vanílafagyival a legjobb. Egyértelműen ünnepi desszert.:)
Hozzávalók:
16 db közepes méretű füge
2 teáskanál narancsos olívaolaj
1 db narancs
1 dl fehér desszert bor
2-3 evőkanál hántolt mandula
1 teáskanál fahéj
1 mokkáskanál őrölt szerecsendió
1 mokkáskanál őrölt gyömbér
1 evőkanál méz
1 evőkanál vaj
Egy hőálló tálat kivajazunk. A fügéket megmossuk, levágjuk a szárukat, és negyedeljük, majd a tálba tesszük. A narancsot meghámozzuk, gerezdjeire szedjük és apróra vágjuk, ezt is a fügéhez adjuk. A gyümölcsöket meghintjük fűszerrel, mandulával, megcsorgatjuk mézzel. Meglocsoljuk narancsos olajjal és borral. 200 fokon kb. húsz perc alatt készre sütjük. Langyosan, vaníliafagyival tálaljuk, vagy önmagában is fogyaszthatjuk.
Kövess a FB-on is: http://www.facebook.com/GasztroReka