Fokhagymakrémleves

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2014. május 01. szerkesztő

Számomra az ősz és a krémleves annyira összeillik, hogy ennél szebb harmóniát el sem tudnék képzelni. Szinte minden alapanyagból jólesik, amiből el lehet készíteni.

A közétkeztetésnek hála régen rá sem tudtam nézni, ha valamit utáltam a porlevesek közül, akkor az a krémleves volt. A szagától messzire tudtam volna szaladni.

Nyilván nagyon nehéz több száz emberre fokhagymát pucolni, de akkor is! Inkább soha ne vették volna az étlapra. Aztán fordult a kocka.

Egy szép napon, hét évvel ezelőtt, egy vidéki étteremben elbűvölt a fokhagymaleves. Azóta szövetséget kötöttem vele. Sorra jöttek a különböző alternatívák.

Egyiket sem készítem rántással, de ennél megmaradt. Egyrészt nem találtam fel jobb sűrítőt, másrészt azt a pillanatot idézi fel bennem, amikor krémleves rajongó lettem.

Hozzávalók:

 

10 normál gerezd fokhagyma

1 db közepes fej vöröshagyma

1 liter húsleves – lehet biokockából is

3 dl tej

2 db tojás

3 evőkanál olívaolaj

1 evőkanál liszt

 

Tetszés szerint:

1 teáskanál szurokfű, vagy kakukkfű

frissen őrölt bors

1 mokkáskanál szerecsendió

 

Tálaláshoz: reszelt sajt, levesgyöngy

 

A hagymákat megpucoljuk. Aprítógéppel nagyon finomra zúzzuk. Ha nincs ilyen eszközünk, akkor a vöröshagymát vágjuk apróra, a fokhagymát fokhagymanyomóval zúzzuk össze. Melegítsük fel az olajat, adjuk hozzá a hagymát, és a lisztet. Készítsünk világos hagymás rántást. Öntsük fel húslevessel, vagy vízzel. Utóbbi esetben adjunk hozzá egy leveskockát. Fűszerezzük. A tojásokat verjünk fel, kézi habverővel keverjük a levesbe. Főzzük 10 percen keresztül, közben adjuk hozzá a tejet is. Melegen, reszelt sajttal, levesgyönggyel, vagy pirítóssal tálaljuk.