Fokhagymakrémleves
Számomra az ősz és a krémleves annyira összeillik, hogy ennél szebb harmóniát el sem tudnék képzelni. Szinte minden alapanyagból jólesik, amiből el lehet készíteni.
A közétkeztetésnek hála régen rá sem tudtam nézni, ha valamit utáltam a porlevesek közül, akkor az a krémleves volt. A szagától messzire tudtam volna szaladni.
Nyilván nagyon nehéz több száz emberre fokhagymát pucolni, de akkor is! Inkább soha ne vették volna az étlapra. Aztán fordult a kocka.
Egy szép napon, hét évvel ezelőtt, egy vidéki étteremben elbűvölt a fokhagymaleves. Azóta szövetséget kötöttem vele. Sorra jöttek a különböző alternatívák.
Egyiket sem készítem rántással, de ennél megmaradt. Egyrészt nem találtam fel jobb sűrítőt, másrészt azt a pillanatot idézi fel bennem, amikor krémleves rajongó lettem.
Hozzávalók:
10 normál gerezd fokhagyma
1 db közepes fej vöröshagyma
1 liter húsleves – lehet biokockából is
3 dl tej
2 db tojás
3 evőkanál olívaolaj
1 evőkanál liszt
Tetszés szerint:
1 teáskanál szurokfű, vagy kakukkfű
frissen őrölt bors
1 mokkáskanál szerecsendió
Tálaláshoz: reszelt sajt, levesgyöngy
A hagymákat megpucoljuk. Aprítógéppel nagyon finomra zúzzuk. Ha nincs ilyen eszközünk, akkor a vöröshagymát vágjuk apróra, a fokhagymát fokhagymanyomóval zúzzuk össze. Melegítsük fel az olajat, adjuk hozzá a hagymát, és a lisztet. Készítsünk világos hagymás rántást. Öntsük fel húslevessel, vagy vízzel. Utóbbi esetben adjunk hozzá egy leveskockát. Fűszerezzük. A tojásokat verjünk fel, kézi habverővel keverjük a levesbe. Főzzük 10 percen keresztül, közben adjuk hozzá a tejet is. Melegen, reszelt sajttal, levesgyönggyel, vagy pirítóssal tálaljuk.