Fűszeres kukoricafánk (corn fritter), zöldfűszeres mártogatóval
Lelkesen töltögetem fel a receptjeimet a Bonduelle és a Stahl.hu közös versenyére. Az édes kukoricaszemek jó alapul szolgálnak a corn fritterként elhiresült kukoricafánkhoz. A készítése eltérő, én sajtosan, fűszeresen szeretem és a tésztájába rizslisztet is teszek. Tv-nézéshez, baráti összejövetelekre, gyerekzsúrokra, uzsonnára vagy köretként kiváló csemege.
Hozzávalók 20 db fánkhoz:
1 doboz (nettó 28,5 dkg) Bonduelle Gold kukoricakonzerv
fél bögre rizsliszt
fél bögre fehérliszt
1 teáskanál sütőpor
1 tojás
1 evőkanál olaj
fél bögre tej
2 teáskanál curry
1 teáskanál római kömény
2 teáskanál reszelt parmezán
Tengeri só, frissen őrölt bors
1 teáskanál méz
2 bögre olaj a sütéshez
Mártogatóhoz:
4 dl 20%-os, krémes tejföl
2 szál friss kakukkfű
1 szál friss oregánó
3 gerezd fokhagyma
A liszteket összekeverem a sütőporral, csomómentesre keverem a felvert tojással, a tejjel és az olajjal. Hozzákeverem a fűszereket, a parmezánt, belecsurgatom a mézet. A konzervet lecsepegtetem, a kukoricát belekeverem a palacsintatészta-szerű masszába. 2,5 literes nyeles lábasban 2 bögre olajat melegítek. Amikor már elég forró az olaj, evőkanállal beleszaggatom a fánkot.
Egyszerre csak 3 darabot sütök ki, nehogy összetapadjanak. Sütés közben egyszer megforgatom, akkor jó, ha mind a két oldala aranybarna. A megsült fánkokat papírtörlővel kibélelt tányérokra szedem. A mártogatóhoz a zöldfűszereket megmosom, szárazra törlöm, leveleiket lecsipkedem. A friss fűszerekkel összekeverem a tejfölt, hozzáadom a zúzott fokhagymát. A fánkokba pálcikákat szúrok, így könnyen lehet mártogatni a fűszeres tejfölben.