Gasztro-kirándulásra fel!

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. március 01. szerkesztő

 

Gasztro-kirándulás kényelmesen, családdal. Ugye milyen jól hangzik? A hétvégén megtudtuk, hogy erre számtalan lehetőség nyílik. A Stílusos Vidéki Éttermiség összefogás keretében Szigetmonostoron bemutatkoztak a leghíresebb vidéki séfek, egy-egy étellel képviselve konyhájukat.

A gasztro-forradalomnak nevezett újhullámmal a gasztronómiai kirándulás is megjelent. Egyértelműen kijelenthető, hogy az országban több olyan étterem is van, amit önmagában érdemes felkeresni, akkor is, ha esetlegesen az adott település nem is kelltette fel eddig a figyelmünket.

A profil egyik legjelentősebb képviselője a szigetmonostori Rosinante Étterem és Fogadó, amely megragadta az alkalmat és hétvégén vendégségbe hívta azokat a vidéki séfeket, akik olyan konyhát vezetnek, ahova érdemes elzarándokolni.

Nevezetesen Encsről az Anyukám Mondta éttermet, Veszprémből a Chiantit, Mádról a Gusteaut, Egerből az Imola Udvarházat, Villányból a Mandula Éttermet, Noszvajról a Nomád Hotelt, Perbálról a Walter Vendéglőt, ráadásként pedig a reggelizőhelyként ismert, budapesti Sarki Fűszerest.

A házigazda fogadó több étellel készült, míg a meghívottak általánosságban két fogással. Leginkább olyan választékkal, amely a konyhájuk emblémája lehetne.

Az érdeklődés óriási volt, szinte tolakodni kellett, hogy mindenki hozzáférjen a standokhoz, ahol elfeledett vagy kevésbé ismert magyar ételeket mutattak be a mai trendnek megfelelően elkészítve és tálalva. Igaz, ez alól az Anyukám Mondta kivétel volt, hiszen ők olasz konyhát visznek.

A kóstolófalatok mennyiségét látva kicsit megijedtünk, hogy éhesek maradunk, de a hiedelem gyorsan megdőlt. Bebizonyosodott a mondás, miszerint jóból elég a kevés is. Ezek az adagok általában 300 és 500 Ft-ba kerültek, a fizető kuponok is ilyen címletűek voltak.

Nálunk az első számú favorit a Nomád Hotel Vörösboros ököruszály levese volt, amihez hússal töltött fánkot kínáltak. A második a Walter Étterem szuvidált mangalicasültje volt, a harmadik pedig a Rosinante zöldfűszeres krumpligombóca, tejfölhabbal. (Mivel átmenetileg a malacsült-készlet megcsappant, ezért önmagában ettük, de így is pont jó volt.)

Egyébként az összes étel ízletes volt, nehéz kiemelni egyet-egyet. Mit kínáltak még? 
A Rosinante bőséges, apró zöldfűszerben pácolt, és ropogós bundában sült rántott husifalatkákat, ez volt a gyerekmenü. Levelestésztán tálalt, házi füstölésű érlelt angol hátszínt, szarvasgomba zselével, valamint trüffeles-almás sütit.

Az Anyukám Mondta isteni kemencében sült porchettát – malacsültet -, ropogós lepénnyel, rukkolával, ricottával töltött cannolit, és nosztalgikus élményt keltő málnaszörpöt. A Nomádnál egyszerű, de annál finomabb töksütit is lehetett kóstolni.

A Chiantinál disznósajtot, citrusos zellerkrémmel és sült lepénnyel. Különlegessége, hogy kacsamájból készült, így a disznósajtot egyébként nem kedvelőknek is csúszott. Walteréknél még csokoládéfánk is volt.

Imoláék párolt vaddisznópofát kínáltak, sajtos galuskával – ami hihetetlen gyorsan elfogyott -, valamint mézes-lekváros zsendicekrémet. A Mandula étterem a libarilettel tarolt, míg a trüffelkrémüket szőlőmagolajjal bolondították meg.

A Gusteau pedig mádi kecskés krumplilángost készített. A Sarki Fűszeres sajtokat és színes macaronokat árult. A borvidékek éttermei kiváló borokat is hoztak.

Az idő jó volt, így sokan kitelepültek az udvarra, a gyerekek pedig egyaránt preferálták a játszóházat és a szabad levegőt. A rendezvényt bemutató főzések tarkították, így mindenki közelebbről is megismerkedhetett a séfek stílusával.

Minket meggyőztek, hogy útra kell kelni, és azt is megtudtuk, melyik hely mit kínál. A Rosinante Fogadót azoknak ajánljuk, akik a főváros vonzáskörzetében élnek, egy napos kirándulásra, messzebbről érkezőknek vagy kikapcsolódni vágyóknak hosszú hétvégére.

Családcentrikus hely. Ugyanígy a noszvaji Nomád Hotel is nagyon családbarát, látogassatok el egy hétvégére, itt nagyon finom klasszikus vonalú magyar konyha megy. Ha borvidékre vágytok, egyaránt szóba jöhet az Imola, és a Mandula Étterem, ahol meg is tudtok szállni, hiszen mindkettő szállodában működik.

Az Anyukám Mondtába és a Gusteauba egy tokaji kirándulás alkalmával érdemes betérni. A Chiantiba pedig akkor, ha a Balatonnál járunk. A Rosinantehez hasonlóan a perbáli Walter Étterem is könnyen megközelíthető Budapestről és környékéről. Kitűnő célpont vasárnapi ebédre.

Az említett helyeken hasonló árak vannak, budapesti vendéglátóhelyekhez viszonyítva közepesen magasak. Semmiképpen sem luxus árfolyam, az ételek sok esetben viszont vetekszenek a Michelin csillagos kategóriával.

Örültünk, hogy ott lehettünk! A jövőben is szívesen részt vennénk hasonló rendezvényeken, és benneteket is invitálunk, hogy éljetek ezekkel az alkalmakkal!