Gyors, fűszeres bableves
Pusztán babból, hagymából és érdekes fűszerkombinációból álló fűszeres bableves született a konyhámban. Ezúttal lilahagymát használtam, mert ha csak ilyen kevés összetevő játszik, akkor különösen fontos melyik alapanyagnak milyen íze van.
Hozzávalók 2 nagy adaghoz:
1 konzerv (24 dkg) olasz fehérbab
1 nagyobb fej lilahagyma
5 dkg száraz apró csipetke tészta
napraforgóolaj vagy olívaolaj
tandori maszala fűszerkeverék
őrölt kömény, majoránna, babérlevél, só, bors
egy csokor petrezselyem
2 duci gerezd zúzott fokhagyma
2 evőkanál sűrített paradicsom
A hagymát megtisztítom, apróra vágom. Kétliteres lábas aljába olajat öntök, üvegesre párolom rajta a hagymát, és megszórom tandori maszala fűszerkeverékkel. Félrehúzom a lángról (ahogy a pirospaprikával szokás), és hozzákeverem a babkonzerv tartalmát.
Megszórom köménnyel, felöntöm vízzel és visszateszem a lángra. Beleteszem a babérlevelet, és alaposan elkeverem benne a paradicsomsűrítményt. Megtisztítom a fokhagymát, és belezúzom. Majorannával, borssal ízesítem, és ha nem elég sós, kicsit sózom még. Legvégül pár perc alatt készre főzöm benne a tésztát. Az egész leves elkészítése nem sok időt vesz igénybe, bő negyed óra.
A petrezselyemet csak a legvégén tegyük bele, hogy C-vitamin tartalma megmaradjon.