Gyors, fűszeres bableves

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. november 06. szerkesztő

Pusztán babból, hagymából és érdekes fűszerkombinációból álló fűszeres bableves született a konyhámban. Ezúttal lilahagymát használtam, mert ha csak ilyen kevés összetevő játszik, akkor különösen fontos melyik alapanyagnak milyen íze van.

Hozzávalók 2 nagy adaghoz:

1 konzerv (24 dkg) olasz fehérbab

1 nagyobb fej lilahagyma

5 dkg száraz apró csipetke tészta

napraforgóolaj vagy olívaolaj

tandori maszala fűszerkeverék

őrölt kömény, majoránna, babérlevél, só, bors

egy csokor petrezselyem

2 duci gerezd zúzott fokhagyma

2 evőkanál sűrített paradicsom

A hagymát megtisztítom, apróra vágom. Kétliteres lábas aljába olajat öntök, üvegesre párolom rajta a hagymát, és megszórom tandori maszala fűszerkeverékkel. Félrehúzom a lángról (ahogy a pirospaprikával szokás), és hozzákeverem a babkonzerv tartalmát. 

Megszórom köménnyel, felöntöm vízzel és visszateszem a lángra. Beleteszem a babérlevelet,  és alaposan elkeverem benne a paradicsomsűrítményt. Megtisztítom a fokhagymát, és belezúzom.  Majorannával, borssal ízesítem, és ha nem elég sós, kicsit sózom még. Legvégül pár perc alatt készre főzöm benne a tésztát. Az egész leves elkészítése nem sok időt vesz igénybe, bő negyed óra. 

A petrezselyemet csak a legvégén tegyük bele, hogy C-vitamin tartalma megmaradjon.