Házi vegeta recept

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. október 04. szerkesztő

A házi vegeta egy nagyon jó dolog. Intenzív, finom zöldséges ízt ad az ételeknek. Nincs benne tartósítószer, adalékanyag, ízfokozó és színezék sem. Kiváltható vele a leveskocka és a bolti vegeta is. Szóval jó sok előny, kevés hátrány (kicsit macerás). Csináljátok meg, megéri!

Folytatás…

Anyuval összefogtunk nyár végén és apránként gyűjtögettük a sárgarépát, zöldséget (nálunk így hívják a petrezselyem gyökeret), zellert, karalábét és zöldségzöldjét. Lereszeltük, aztán kitettük száradni a napra tepsikbe, egy lyukacsos függöny alá. Ment rá egy kis só és csörgősre szárítottuk.

Ezután késes robotgépben ledaráltuk. Nekem több szemcseméretű vegetám lett, mert az én gépem elég gagyi, nem őrölte porrá az egészet. 

– finom szemcseméretű adag: pl. húslevesbe vagy átlátszó levesekbe

– közepes szemcseméretű adag: pl. piros levesekbe, paprikás krumpliba

Hagytam reszelt szárított keveréket is, hogy abból majd reszelt zöldség leves legyen, mert azt nagyon szeretem.

Tipp 1: a párás, őszi időben szárítsátok a sütőben a zöldségeket a legkisebb fokozaton. A sütő ajtaját ki kell támasztani egy fakanállal, hogy gőz távozni tudjon.

Tipp 2: ebbe a keverékbe mehet bármi, ami ízlésünknek megfelel. Szárított gomba, különböző szárított zöldfűszerek, picire darabolt szárított paradicsom, erős paprika stb…

 

A Cumi&Rúzs blog ott van a Facebookon is! Klikkelj ide és lájkold az anya-baba ötletekért és inspirációkért!