Házias gyönygbableves
Az ősz és a tél számomra elképzelhetetlen az egytálétel szerű levesek nélkül. A gyöngybab leves igazi családi étel. Kicsik és nagyok kedvence lehet. Ezután nem kell több fogás, maximum egy kis desszert.
Hozzávalók 6 adaghoz:
2 evőkanál mangalica zsír vagy 1 dl olaj
50 dkg fehér gyöngybab
20 dkg sárgarépa
1 db nagy fej vöröshagyma
3-4 db nagyméretű burgonya
2 db bio húsleves kocka
2 evőkanál paradicsompüré
1 teáskanál őrölt pirospaprika
1 teáskanál majoránna
1 mokkáskanál őrölt köménymag
1 teáskanál só
1 mokkáskanál őrölt bors
1 nagyobb szál babérlevél
1 csokor petrezselyem
5 dkg levestészta
Tálaláshoz:
Kenyér, tejföl, ecet
A babot átválogatjuk, megmossuk és előző este bő vízbe beáztatjuk. Másnap átmossuk, leöblítjük, és leszűrjük. A hagymát, a répát, és a burgonyát megpucoljuk. A hagymát apróra vágjuk, a répát karikára, a burgonyát kisebb kockákra. A zsírt felmelegítetjük, és üvegesre pároljuk rajta a hagymát.
Megszórjuk pirospaprikával, és félrehúzzuk a tűzről. Hozzáadjuk a répát és a babot, és az egészet átforgatjuk a paprikás alapon. Felöntjük vízzel és visszatesszük a tűzre. Beleszórjuk a burgonya kockákat. Hozzáadjuk a köményt, a majoránnát, a petrezselymet, a leveskockát, sózzuk, borsozzuk. Belekeverjük a paradicsomsűrítményt. Mikor felforrt lefedjük, és takarékra tesszük. Amikor az összes alapanyag megpuhult, beleszórjuk a levestésztát és még 10 percig főztem.
Tejföllel, kenyérrel, apróra vágott petrezselyemmel, ízlés szerint ecettel tálaljuk.