Ibolyafagylalt

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2013. április 09. szerkesztő

Erzsébet királyné ibolya iránti rajongása több dologban megmutatkozott: ibolyaszínű volt a gödöllői szobájának a fala, ibolyából készült kozmetikumokat használt. Kedvenc édessége is a lila virágból készült fagylalt volt. Ezt próbáltam otthon reprodukálni.

Közismert, hogy népszerű királynénk, Erzsébet táplálkozása nagyon kilógott az akkori szokások közül. Állítólag nemcsak a sok fogást nem ette végig, hanem az asztalnál sem ücsörgött órákon át. Rendkívül vigyázott alakjára, figyelt a táplálkozására, sokat sportolt.

A lovaglás mellett több szenvedélye is volt, amelyekhez kitartóan ragaszkodott. Ilyen volt az ibolya is. Feltételezem, hogy ameddig nem öltözött feketébe, ruhatárának is lényeges alkotóeleme lehetett az ibolyaszín.

Az eredeti ibolyafagylaltot a királyné tiszteletére a Gerbaud Cukrászda elődje készítette, az alapreceptben víz, cukor és ibolya szerepelt, tehát valójában sörbet volt. Ezt a változatot később tovébbfejlesztették, ma már pezsgős és tejszínes változata is kapható a virágos desszertnek. Ráadásul az elmúlt években egyre több magyar cukrászda is készíti, így nem kell Bécsig utaznotok, ha ibolyafagyira vágytok.

Az ibolya beszerzése városban nem egyszerű, ugyanakkor érdemes kísérletezni vele. Többféle édesség alapja lehet. A fagylalt elkészítéshez a Gödöllői királyi szakácskönyv receptjét vettem alapul. A vizet tejre cseréltem, tejszínnel vagy sűrített tejjel is érdemes kipróbálni.

Az elkészítés folyamatától eltértem, az eredetileg feltüntetett technika számomra nem volt reális. Az ibolyás kozmetikumok valóban nagyon kellemesek, azt is kipróbáltam, hogy teljes legyen az összkép.

Hozzávalók 2 személyre:

nagy marék ibolyaszirom*

vagy 2-3 evőkanál ibolyapaszta

125 gramm cukor

1 dl tej

A virágokat mozsárban összetörjük. Elkezdjük melegíteni a tejet és beletesszük a cukrot. Nem kell túlságosan forralni. A lényeg,hogy a tej meleg legyen és elolvadjon benne a cukor.

A virágot összekeverjük a cukros tejsziruppal, botmixerrel átkeverjük. Ha elég ügyesen össze tudjuk törni a virágot, akkor ez elhagyható. Hidegtűrő műanyag dobozba tesszük, megvárjuk, amíg kihűl és lefagyasztjuk. Egy éjszakán át pihentetjük.

A kép illusztráció
 
*csak a virág szirma jó, a többi része mérgező!