Kakukkfüves karfiolkrémleves

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. március 24. szerkesztő

 

A karfiolhoz nem csak színben, hanem ízben is jól illik a krémsajt és a fokhagyma. Ez a leves a maga egyszerűségében nagyszerű. Könnyű, mégis tápláló, egyszerű, mégsem hétköznapi. Köszöntsük vele a tavaszt!

Árválkodott itthon egy karfiol. Gyorsan kellett valami étel, és én semmi mást nem akartam beletenni a karfiolon kívül. Könnyed, franciás levest szerettem volna, lapozgattam Stahl Judit: Büntetlen örömök c. könyvét, és ez a recept adta az alapötletet.

A főzési technikán változtattam, a feltétet elhagytam, és a hozzávalók listáját is bővítettem. Korábban készítettem már krémsajttal karfiolt, és az is nagyon bejött. Este is ehetjük, nem hizlal, és nem bántja a gyomrot. Szerintem betegség idejére is tuti.

Hozzávalók 6 tányérhoz:

1 közepes fej karfiol

3 dl tejföl

10 dkg natúr krémsajt

3-4 gerezd fokhagyma

1 db bio leveskocka, vagy 1 liter zöldség alaplé

1-2 teáskanál szárított kakukkfű

1 mokkáskanál szerecsendió

só, frissen őrölt bors

tálaláshoz: reszelt sajt

A karfiol leveleit leszedjük, megmossuk, levágjuk a torzsáját, és rózsáira szedjük. A rózsákat késsel még kisebb darabokra vágjuk fel. Feltesszük főni annyi vízzel, amennyi ellepi. A főzővízbe tesszük a megpucolt, egész fokhagymákat és a kakukkfüvet. Ha forr a víz, beletesszük a leveskockát.

Ha megpuhult a karfiol, kiveszünk két merőkanál zöldséget. A maradékhoz hozzáadjuk a tejfölt és a krémsajtot, ízesítjük szerecsendióval, borssal. Ha szükséges, még egy kicsi sót is adhatunk hozzá. Botmixerrel simára dolgozzuk, visszatesszük az egész karfiolokat a levesbe. Melegen, reszelt sajttal tálaljuk.