Kapormártás
Ez anyukám receptje, amit egy ismerősétől tanult. Töröm a fejem egy lisztmentes változatán, de addig jöjjön ez. Nagyon kedvelem, olyan étel, amiből szívesen repetázom, már ha marad. belőle:) Aranyszabály, hogy csak friss kaporból jó, fagyasztott kizárva!
Hozzávalók 3-4 adaghoz:
15-20 dkg húsos szalonna
5 csokor kapor
fél liter tejszín
fél liter víz
fél dl étolaj
3 csapott evőkanál liszt
3 duci gerezd fokhagyma
1-2 teáskanál fűszersó
frissen őrölt bors
Tálaláshoz:
50 dkg burgonya
fejenként egy db tojás
Magasfalú serpenyőt vékonyan kiolajozunk, és kisütjük benne a beirdalt, szeletekre vágott szalonnát. Kivesszük a szalonnát, és ha túl sok zsír sült ki, leöntjük. Megmossuk, lecsöpögtetjük, és apróra vágjuk a kaprot. A szalonna zsírján a kapor feléből világos rántást készítünk. Felöntjük vízzel, hozzáadjuk a maradék kaprot és a tejszínt. Fűszerezzük és összeforraljuk. Gyakori kevergetés mellett megvárjuk, míg besűrűsödik. A végén belezúzzuk a fokhagymát.A burgonyát még a mártás elkészítése előtt elkezdjük főzni. A tojásokat pedig az utolsó tíz percben főzzük meg. A burgonyát karikára vágjuk, és rámerjük a mártást. Szeletelt főtt tojással, és sült szalonnával díszítjük.
Tipp: szalonna helyett 1 dl olívaolajat vagy 5 dkg vajat használhatunk, ilyenkor füstölt sajttal vagy füstölt tofuval tálaljuk. A kapormártás szárnyashúsokkal is finom.