Kapormártás

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. november 22. szerkesztő

Ez anyukám receptje, amit egy ismerősétől tanult. Töröm a fejem egy lisztmentes változatán, de addig jöjjön ez. Nagyon kedvelem, olyan étel, amiből szívesen repetázom, már ha marad. belőle:) Aranyszabály, hogy csak friss kaporból jó, fagyasztott kizárva!

 

Hozzávalók 3-4 adaghoz:

15-20 dkg húsos szalonna

5 csokor kapor

fél liter tejszín

fél liter víz

fél dl étolaj

3 csapott evőkanál liszt

3 duci gerezd fokhagyma

1-2 teáskanál fűszersó

frissen őrölt bors

Tálaláshoz:

50 dkg burgonya

fejenként egy db tojás

Magasfalú serpenyőt vékonyan kiolajozunk, és kisütjük benne a beirdalt, szeletekre vágott szalonnát. Kivesszük a szalonnát, és ha túl sok zsír sült ki, leöntjük. Megmossuk, lecsöpögtetjük, és apróra vágjuk a kaprot. A szalonna zsírján a kapor feléből világos rántást készítünk. Felöntjük vízzel, hozzáadjuk a maradék kaprot és a tejszínt. Fűszerezzük és összeforraljuk. Gyakori kevergetés mellett megvárjuk, míg besűrűsödik. A végén belezúzzuk a fokhagymát.A burgonyát még a mártás elkészítése előtt elkezdjük főzni. A tojásokat pedig az utolsó tíz percben főzzük meg. A burgonyát karikára vágjuk,  és rámerjük a mártást. Szeletelt főtt tojással, és sült szalonnával díszítjük.

Tipp: szalonna helyett 1 dl olívaolajat vagy 5 dkg vajat használhatunk, ilyenkor füstölt sajttal  vagy füstölt tofuval tálaljuk. A kapormártás szárnyashúsokkal is finom.