Kapros-juhtúrós zöldbab, paradicsomszószban

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. november 30. szerkesztő

Az igazi zöld zöldbab nagy kedvencem. Ennél a változatnál a „szósz” dominál majd. Sűtöben használható serpenyőben készült. Nagyon jó lett a végeredmény. Zöldbab rajongóknak és nem rajongóknak egyaránt ajánlom.

Hozzávalók:

1 kg zöld zöldbab

25 dkg juhtúró

2 dl 100%-os paradicsomlé

25 dkg juhtúró

1 nagy csokor kapor

2 gerezd fokhagyma

4,5 dl krémes tejföl

5-8 dkg füstölt sajt

fűszersó, bors

olívaolaj

2 közepes méretű babérlevél

A babot megmosom, lecsöpögtetem, egyesével levagdosom mindkét oldalán a végét. Annyi vízzel, amennyi ellepi, felteszem főni. A főzővizet babérlevéllel és fűszersóval ízesítem, és puhára főzöm a babot. Ha megfőtt, leszűröm.

A serpenyőt kikenem olívaolajjal. Beleteszem a babot. A túrót villával összetöröm, összekeverem a tejföllel. A kaprot megmosom, és apróra vágva a tejfölös túróhoz adom. A fokhagymákat megtisztítom, és a tejfölbe zúzom. Borssal ízesítem.

A babot körbelocsolom paradicsomlével, eloszlatom rajta a tejfölös túrót. A tetejére füstölt sajtot reszelek. Előmelegített sütőben addig sütöm, ameddig a sajt meg nem olvad, és a széle is megsül.

Friss bagettel, kenyérrel tálalom.