Kapros-juhtúrós zöldbab, paradicsomszószban
Az igazi zöld zöldbab nagy kedvencem. Ennél a változatnál a „szósz” dominál majd. Sűtöben használható serpenyőben készült. Nagyon jó lett a végeredmény. Zöldbab rajongóknak és nem rajongóknak egyaránt ajánlom.
Hozzávalók:
1 kg zöld zöldbab
25 dkg juhtúró
2 dl 100%-os paradicsomlé
25 dkg juhtúró
1 nagy csokor kapor
2 gerezd fokhagyma
4,5 dl krémes tejföl
5-8 dkg füstölt sajt
fűszersó, bors
olívaolaj
2 közepes méretű babérlevél
A babot megmosom, lecsöpögtetem, egyesével levagdosom mindkét oldalán a végét. Annyi vízzel, amennyi ellepi, felteszem főni. A főzővizet babérlevéllel és fűszersóval ízesítem, és puhára főzöm a babot. Ha megfőtt, leszűröm.
A serpenyőt kikenem olívaolajjal. Beleteszem a babot. A túrót villával összetöröm, összekeverem a tejföllel. A kaprot megmosom, és apróra vágva a tejfölös túróhoz adom. A fokhagymákat megtisztítom, és a tejfölbe zúzom. Borssal ízesítem.
A babot körbelocsolom paradicsomlével, eloszlatom rajta a tejfölös túrót. A tetejére füstölt sajtot reszelek. Előmelegített sütőben addig sütöm, ameddig a sajt meg nem olvad, és a széle is megsül.
Friss bagettel, kenyérrel tálalom.